Cea mai mare pensie din România este de 100.000 lei – Cronica dimineții

1. Agenția de rating Fitch a reconfirmat ratingul aferent datoriei guvernamentale a României la BBB-/F3 pentru datoria pe termen lung și scurt în valutã, precum și perspectiva stabilã. În opinia agenției, economia României va înregistra o creștere de 2,5% în anul 2024, fluxurile considerabile de fonduri europene, inclusiv fondurile de coeziune din Cadrul Financiar Multianual (2021-2027) și fondurile de redresare și reziliențã, vor continua sã susținã creșterea și investițiile pe termen mediu. (Profit.ro)

2. Un procent 16,1% dintre gospodării au fost anul trecut în situaţia în care nu au putut achita la timp unele dintre cheltuielile curente importante (întreţinerea locuinţei, rate la împrumuturi, plata utilităţilor etc.), conform unei analize privind condiţiile de viaţă ale populaţiei din România, în 2023, realizate de Institutul Naţional de Statistică. (Economica)

3. Mai multe localități din județul Constanța se aflau sâmbătă sub ape după ce s-au înregistrat cantități record de precipitații care au provocat inundații. Potrivit Administrația „Apele Române” sunt afectate de inundaţii localităţile: Mangalia, 2 Mai, Venus, Jupiter, Saturn, iar la Tuzla s-a pornit staţia de pompare preventiv. Vineri noapte și sâmbătă dimineață, mare parte din litoralul românesc s-a aflat sub un cod roșu de precipitații. Potrivit autorităților, au fost înregistrate cantități record. La Mangalia s-au înregistrat 225,9 l/mp, un record, la 23 August – 145 l/mp, la Tuzla – 118 l/mp. (Hotnews)

4. Ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, a dezvăluit, la Prima TV, că cea mai mare pensie în România se ridică la suma de 100.000 de lei lunar, aproximativ 20.000 de euro. Pensia este încasată de un fost angajat în sistemul bancar, care a contribuit la sistemul de pensii doar 18 ani. ”Are cea mai mare pensie din România fiindcă contribuţiile au fost foarte mari”, a explicat ministrul Muncii. (News.ro)

Din Cronica Spațiala: Cercetătorii chinezi care lucrează în cadrul programului de explorare spațială au realizat un studiu potrivit căruia, în anumite scenarii, armele nucleare reprezintă singura soluție eficientă pentru a devia traiectoria unui asteroid care s-ar îndrepta spre Pământ. Cercetătorii susțin că statele ar trebui să investească în sisteme spațiale de apărare nucleară, în ciuda faptului că legile internaționale interzic în prezent plasarea de arme nucleare în spațiu. (Interesting Engineering)

5. Pensia medie lunară este de 2.250 de lei, iar în România sunt în acest moment 4,74 milioane de pensionari, arată datele pe luna august, furnizate de Casa Naţională de Pensii Publice. (Libertatea)

6. Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a declarat că producția de energie din capacități solare și eoliene nu este „este o soluție pentru întreg sistemul energetic național”, având în vedere faptul că acest tip de energie este produsă intermitent. În acest context, Burduja avansează, printre altele, ideea continuării hidrocentralelor a căror construcție a fost începută în perioada comunistă. (Profit.ro)

7. Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a declarat, în timpul discuțiilor cu președintele Johannis, că România continuă să fie cel mai puternic susţinător al Republicii Moldova pe plan internaţional şi a amintit că lansarea negocierilor de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană nu ar fi fost posibilă fără sprijinul României. (G4Media)

8. Paritatea nu va fi respectată în viitorul Colegiu al celor 27 de comisari europeni, după ce statele au desemnat majoritar bărbaţi să facă parte din viitoarea Comisie Europeană (CE), în pofida unor apeluri ale lui Ursula von der Leyen de a nominaliza femei. (Digi24)

9. Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a intensificat, sâmbătă, presiunile asupra Statelor Unite pentru a permite Ucrainei să efectueze atacuri împotriva ţintelor militare aflate în interiorul teritoriului rus, în condițiile în care utilizarea armelor americane este permisă doar pe teritoriul ucrainean sau pentru operaţiuni de apărare transfrontaliere. „Avem nevoie atât de autorizarea capacităţilor cu rază lungă de acţiune, cât şi de rachetele şi proiectilele voastre cu rază lungă de acţiune”, a spus Zelenski. (News.ro)

Din Cronica Sportivă: Tenismanul sârb Novak Djokovic, numărul 2 mondial şi deţinătorul titlului, a fost eliminat în turul al treilea la US Open, de australianul Alexei Popyrin, scor 6-4, 6-4, 2-6, 6-4.

10. Oficialii din statul american Arizona investighează moartea unei angajate a Wells Fargo, a treia cea mai mare bancă din SUA, care a ajuns la birou într-o zi de vineri și a fost descoperită fără viață de un coleg de la muncă abia patru zile mai târziu. (Digi24)

Fotografia dimineții este din Vama Veche, după ploile abundente din ultimele zile. Facebook/Daniel Georgescu:

Ți-ar mai putea plăcea
Cronica dimineții – Statele Unite se împrumută la costuri mai mari decât China
În primele două decenii ale secolului 21 s-a înregistrat cea mai mare scădere a deceselor materne din istoria omenirii – Cronica dimineții