Raport: Securitatea a recrutat, în perioada 1970-1979, peste 121.000 de colaboratori – Cronica dimineții
1. Potrivit calculelor făcute pe baza estimărilor Comisiei Europene, România ar trebui să dea în acest an, pentru dobânzi, 5,8 euro din fiecare 100 de euro venituri totale la buget, situație similară cu Spania. În UE, mai rău decât România stau doar Ungaria – ar urma să plătească pe dobânzi 11,4% din veniturile bugetare totale, Italia – 8,4% din venituri și Grecia – 7%. (Profit.ro)
2. În niciuna dintre dintre lunile din sezoul rece care urmează, România nu își va putea asigura consumul de energie electrică din producția internă, potrivit scenariilor elaborate de Transelectrica în programul de iarnă. (Economica)
3. Aproape 45.000 de firme au restanțe la bugetul de stat de peste 1.000 de lei. Dintre acestea, doar 1.000 au cifre de afaceri suficiente pentru a-și permite să achite datoriile. Aceste firme solvabile au datorii la Fisc, unele contestate sau doar înregistrate în ultimul semestru, de aproximativ 4 miliarde de lei. Aceasta este suma totală pe care ANAF-ul o poate recupera, prin amnistia fiscala anunțată, din datoria calculată la 180 de miliarde de lei. (Cursdeguvernare)
4. Securitatea a recrutat, în perioada 1970-1979, peste 121.000 de colaboratori. Dintre aceștia, aproape 100.000 erau bărbaţi, iar peste 800 erau elevi, minori la data recrutării. Aproape 1500 dintre cei recrutaţi erau medici, iar aproximativ 2000 erau membri ai clerului, din toate cultele recunoscute, arată date făcute publice joi de Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS). (News.ro)
5. Guvernul discută o ordonanță de urgență prin care tranzacțiile cu criptomonede vor fi supuse unor reglementări mai stricte în ceea ce privește cunoașterea clientelei și legislația de combatere a spălării banilor. Emitenții de criptomonede și platformele de tranzacționare vor trebui să se autorizeze și vor intra sub supravegherea ASF sau BNR. (Profit.ro)
6. Fostul preşedinte al PMP Cristian Diaconescu şi-a anunţat, joi seară, intenţia de a candida ca independent la alegerile prezidenţiale, spunând că a început deja campania de strângere a celor peste 200.000 de semnături necesare. (News.ro)
7. Situația armatei ucrainene este „extrem de dificilă” în apropiere de Pokrovsk, regiunea Donețk, a recunoscut preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, în condițiile în care armata rusă a anunțat joi cucerirea altor două localități în Donețk, respectiv Luhansk. (Digi24)
8. Pentru prima oară din martie 2021, inflația din Germania a coborât, în august, sub 2%, fiind de 1,9%.
9. Serbia a semnat joi un contract de vânzare-cumpărare a 12 avioane de luptă de tip Rafale. Anunțul a fost făcut în timpul vizitei preşedintelui francez Emmanuel Macron la Belgrad, în vederea concretizării mai multor acorduri economice cu această ţară din Balcani, care păstrează legături cu Rusia. (News.ro)
10. O scădere alarmantă a utilizării prezervativelor pune în pericol sănătatea tinerilor, a avertizat Organizația Mondială a Sănătății. Un sondaj al organizației, realizat pe aproape 250.000 de tineri cu vârsta de 15 ani, din 42 de țări, a constatat că, între 2014 și 2022, utilizarea prezervativelor în rândul adolescenților activi sexual a scăzut semnificativ, punându-i la un risc semnificativ de infecții cu transmitere sexuală sau sarcini neplanificate. Aproape o treime dintre tinerii de 15 ani au raportat că nu au folosit prezervativul sau nu au luat pilula contraceptivă, deși ratele activității sexuale au rămas relativ stabile: 20% dintre băieți și 15% dintre fete care au raportat că au făcut sex în 2022. (TheGuardian)
Fotografia dimineții – O mașină a fost “înghițită” de o groapă pe o stradă din Seul, Coreea de Sud. Yonhap/EPA: