Procentul angajaților plătiți cu salariu minim pe economie a scăzut la 15% – Cronica dimineții

1. Aproximativ 15% din totalul contractelor la nivel național sunt încadrate pe salariul minim, dintr-un total de 6,66 de milioane de contracte, în scădere față de anul anterior când ponderea acestor contracte era de 26%, se menționează într-o analiză a tendințelor sectoriale. (Profit.ro)

2. România a avut un deficit bugetar de 4,02% din PIB în primele 7 luni din 2024, fiind mai mare cu 1,62 puncte procentuale comparativ cu cel din perioada similară a anului trecut. Ca valoare, se ridică la 71 miliarde lei. (Hotnews)

3. România a plătit în primele șapte luni ale acestui an 21,88 miliarde de lei pentru dobânzile la creditele care finanțează deficitul bugetar, potrivit informațiilor transmise de Ministerul Finanțelor. Cheltuielile cu dobânzile au fost în primele șapte luni din acest an cu 3,19 miliarde de lei mai mari față de aceeași perioadă a anului precedent, potrivit finanțelor. (Economedia)

4. Guvernul va constitui o echipă pentru inițierea negocierilor cu Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) în vederea achiziționării de către statul român, prin intermediul Companiei Naționale ”Administrația Porturilor Maritime” S.A. Constanța, a acțiunilor integrale deținute de către BERD la Portul Internațional Liber Giurgiulești din Republica Moldova. (Profit.ro)

5. Prețul mediu pe metrul pătrat util la nivel de țară a ajuns, în trimestrul doi din acest an, la 1.599 euro. Indicele Puterii de Cumpărare a continuat să scadă, la valoarea minimă a ciclului imobiliar actual. Mai exact un român cu salariul mediu are nevoie de 1,52 salarii pentru un metru pătrat de locuință, iar un bucureștean, de 1,28 salarii medii nete. (Profit.ro)

Din Cronica Sportivă: Rezultate înregistrate în partidele disputate marţi, în manşa retur a play-off-ului Ligii Campionilor:

  • Galatasaray Istanbul –  Young Boys Berna 0-1, în tur 2-3
  • Sparta Praga – Malmo FF 2-0, în tur 2-0
  • RB Salzburg – Dinamo Kiev 1-1, în tur 2-0

6. Elena Lasconi (USR), Eugen Tomac (PMP) și Dragoș Pîslaru (Reper) se întâlnesc joi pentru a discuta o eventuală alianță la alegerile parlamentare și prezidențiale din acest an, au declarat surse politice. USR și PMP au fost în alianță și la alegerile locale și europarlamentare din iunie, în timp ce Reper a candidat pe liste proprii. (G4Media)

7. Economia Germaniei s-a contractat cu 0,1% în al doilea trimestru al anului 2024, comparativ cu perioada precedentă de trei luni, a informat marţi biroul de statistică, confirmând datele preliminare. (News.ro)

8. Președintele Bulgariei Rumen Radev a anunţat noi alegeri legislative la 27 octombrie, în vederea scoaterii ţării dintr-un impas politic provocat de guverne minoritare, eşecul coaliţiilor şi nivelul slab de participare al alegeri. Este al şaptelea rând de alegeri anticipate în ultimii trei ani. (News.ro)

9. Ministrul demisionar al Educației din Franța, Nicole Belloubet, a anunțat introducerea unei „pauze digitale” în școli și licee. Interdicția experimentală a telefoanelor mobile în „aproape 200 de licee” ar putea intra în vigoare de la începutul noului an școlar. “Pauza digitală” va fi testată înainte de a fi generalizată începând din ianuarie 2025. (Digi24)

10. Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a declarat că Occidentul că se joacă cu focul permiţând Ucrainei să lovească adânc în Rusia cu rachete occidentale şi a avertizat marţi Statele Unite că al Treilea Război Mondial nu se va limita la Europa. (News.ro)

Fotografia dimineții – Un lucrător își transportă cocoșii în Dhaka, Bangladesh. Indranil Mukherjee / AFP / Getty:

Ți-ar mai putea plăcea
Merkel: E greșit să consideri China o amenințare doar pentru că are succes economic – Cronica dimineții
Din 23 martie se deschid 167 de noi cabinete pentru administrarea vaccinului de la compania Pfizer/BioNTech – Cronica dimineții