Angajații din administrația publică centrală care au dat în judecată statul au câștigat, anul trecut, în instanță 8,06 miliarde lei – Cronica serii

1. Datoria administrației publice (datoria guvernamentală) a urcat, în mai 2024, până la 862,344 miliarde de lei, de la 852,816 miliarde de lei în luna precedentă, conform datelor publicate de Ministerul Finanțelor. (Profit.ro)

2. Angajații din administrația publică centrală care au dat în judecată statul au câștigat în instanță 8,06 miliarde lei anul trecut, o sumă de patru ori mai mare față de 2022 (2,34 miliarde lei), potrivit raportului anual al Consiliului Fiscal pentru 2023. (Economedia)

3. Creditarea în monedă națională a continuat să accelereze în luna iulie, prima în care BNR a redus dobânda cheie după trei ani și jumătate. Merge accelerat creditul către populație, cu cea mai bună lună din ultimii trei ani. (Profit.ro)

4. Electrocentrale București a anunțat că a oprit în această după-amiază una din cele două centrale care funcționau pe timpul verii, respectiv CET Progresu. Aceasta, în urma unei avarii în rețeaua de termoficare, care afectează 4.500 de blocuri din toate sectoarele. (Hotnews)

5. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski va discuta despre un plan pentru a pune capăt invaziei Rusiei asupra Ucrainei în timpul călătoriei sale în SUA, de luna viitoare. Zelenski, care va merge la New York, la reuniunea Adunării Generale a Națiunilor Unite, intenționează să se întâlnească cu Joe Biden. De asemenea, el dorește să prezinte planul candidaților la președinția SUA Kamala Harris și Donald Trump. (Bloomberg)

Din Cronica de Tehnologie: Administrația Biden a greșit când a făcut presiuni asupra Facebook să modereze conținutul legat de COVID, afirmă Mark Zuckerberg. Acesta mai spune că regretă că nu s-a opus mai ferm împotriva acestor presiuni. (WSJ)

6. După ce premierul indian Narendra Modi a fost săptămâna trecută la Kiev, o vizită fără precedent, el l-a sunat, luni, pe preşedintele SUA, Joe Biden, iar marţi pe liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, cărora le-a vorbit despre necesitatea unei soluţionări cât mai urgente a conflictului. (News.ro)

7. China a anunțat marţi că sancţiunile americane asupra entităţilor sale impuse în legătură cu războiul din Ucraina sunt „ilegale şi unilaterale” şi „nu se bazează pe fapte”. Anunțul vine înainte de sosirea la Beijing a consilierului pentru securitate naţională al Casei Albe, Jake Sullivan. Este pentru prima dată în ultimii opt ani când un oficial american de asemenea rang vine în China. (News.ro)

8. Armata israeliană a anunţat marţi că l-a salvat, în cursul „unei operaţiuni complexe” desfăşurate în sudul Fâşiei Gaza, pe Kaid Farhan Alkadi, un beduin din sudul Israelului, care fusese luat ostatic şi dus în teritoriul palestinian în octombrie anul trecut. (WSJ)

9. Frații Liam și Noel Gallagher au confirmat marți că vor lăsa deoparte o ceartă de 15 ani pentru a se reuni pentru mai multe concerte Oasis care vor avea loc anul viitor. (CNBC)

10. Cristian Terheș, președintele Partidului Național Conservator Român (PNCR), ales europarlamentar pe listele AUR, a declarat noua forță politică pe care o crează în jurul partidului său ia în calcul o candidatură la alegerile prezidențiale. (G4Media)

Ți-ar mai putea plăcea
ONU: Populația lumii va ajunge la 8 miliarde pe 15 noiembrie – Cronica serii
Cronica serii – Iohannis a suspendat ședința CSAT în care s-a discutat rectificarea bugetară