Pragul de impozitare a pensiilor va creşte, de la 1 octombrie 2024, de la 2.000 de lei, cât este în prezent, la 3.000 de lei – Cronica dimineții

1. Ministerul Finanțelor a împrumutat ieri 420 milioane de lei de la bănci. 862 de miliarde de lei este suma totală cu care e datoare România după ultimele date, care figurează din luna mai. Asta înseamnă peste 45.000 de lei per cetățean, indiferent că este în câmpul muncii, copil, pensionar sau dacă este plecat din țară. (Profit.ro)

2. Premierul Marcel Ciolacu a transmis, luni, după întâlnirea cu Confederaţia Patronală Concordia, că Guvernul nu ia în calcul majorarea taxelor şi merge mai departe cu digitalizarea ANAF, creşterea încasărilor bugetare şi reforma cheltuielilor publice. (News.ro)

3. Pragul de impozitare a pensiilor va creşte, de la 1 octombrie 2024, de la 2.000 de lei, cât este în prezent, la 3.000 de lei, a anunţat, luni seara, ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu. (Hotnews)

4. Firmele, PFA, persoanele fizice și alte categorii de contribuabili vor beneficia de o amnistie fiscală, un proiect în acest sens fiind pregătit de Ministerul Finanțelor. Practic, vor putea beneficia de ștergerea a 85% din dobânzi și penalități cei care plătesc obligațiile principale restante la 31 august 2024. (Profit.ro)

Din Cronica de Tehnologie: Robotica poate deveni cea mai nouă categorie de produse Apple, după eșecul companiei din zona tehnologiilor pentru condus autonom. Primul astfel de produs ar putea fi un dispozitiv fixat pe masă printr-un braț robotic, folosit pentru controlarea celorlalte device-uri din casă conectate la router. (Bloomberg)

5. Depozitele în lei ale gospodăriilor populaţiei au crescut în iulie cu 1,3% faţă de luna anterioară, până la 236,125 miliarde lei şi cu 20,1% (13,9% în termeni reali) faţă de aceeaşi perioadă a anului anterior, arată datele Băncii Naţionale a României (BNR). (News.ro)

6. România a cheltuit în anul 2021 doar 1,663 EUR per cap de locuitor pentru sănătate, jumătate față de media UE. În total, cheltuielile pentru sănătate au reprezentat 6,5% din Produsul Intern Brut (PIB), față de media țărilor membre ale Uniunii Europene, de 11%, arată datele unui raport OCDE (Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică). (Profit.ro)

7. Rata de promovare a Bacalaureatului de toamnă 2024 este de 24,4%, după cum arată rezultatele inițiale publicate de Ministerul Educației. Rata de promovare de puțin peste 24% este cea mai mică din ultimii 7 ani. (Edupedu)

8. Gazele au fost în luna iulie 2024 cu 56% mai scumpe față de nivelul consemnat în iulie 2021, preț calculat fără TVA, în contextul în care au crescut puternic tarifele de distribuție, ca urmare a conectării mai multor consumatori la rețea, dar și a scumpirii pe burse, după invadarea Ucrainei de către Rusia, arată o analiză a Asociației Energia Inteligentă. (Libertatea)

Din Cronica Sportivă: Jucătoarea de tenis Jaqueline Cristian, locul 69 mondial, a fost eliminată în primul tur la US Open. Ea a pierdut cu Daria Kasatkina (27 de ani), locul 13 WTA şi favorită 12, 6-2, 6-4.

9. Nicolae Ciucă, președintele PNL, a declarat că ”indiferent ce se întâmplă în interiorul coaliției, datoria noastră e să continuăm guvernarea”. ”Indiferent ce se va întâmpla, PNL nu va dezerta de la guvernare. Dacă nu le mai convine de PNL la guvernare, să își asume bărbătește și să ne spună. Altfel, să își păstreze linia de decență”, a mai spus Ciucă despre PSD. (G4Media)

10. Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat luni că Rusia a utilizat peste 100 de rachete şi circa 100 de drone în atacul asupra Ucrainei, transmite presa de la Kiev. 15 regiuni au fost vizate de unul dintre cele mai ample atacuri ale rușilor. (Digi24)

Fotografia dimineții prezintă copii din Kabul, Afghanistan, aflați în apropierea unui centru ONU de distribuire alimente. Sayed Hassib/Reuters:

Ți-ar mai putea plăcea
Cronica dimineții – Prima contră publică între Olguța Vasilescu și Liviu Dragnea
Studiu: 3 miliarde de oameni, peste o treime din populația Planetei, ar putea fi în situația de a nu-și permite o dietă sănătoasă, din cauza pandemiei – Cronica dimineții