Ciolacu: România va adera complet la spaţiul Schengen până la finalul acestui an – Cronica dimineții

1. Autoritățile din SUA ar urma să anunțe, pe 15 octombrie, o decizie privind ridicarea vizelor pentru români, decizie care se va aplica de anul viitor, din 2025, au precizat surse guvernamentale. (Profit.ro)

2. Ministerul Afacerilor Interne anunţă că, până la sfârşitul anului 2024, cererile pentru schimbarea proprietarului unui vehicul înmatriculat în România vor putea fi adresate integral online, iar în 2025, plăcuţele de înmatriculare a vehiculelor ar putea fi livrate prin curier la orice adresă din România. De asemenea, un alt proiect vizează încheierea online a contractelor de vânzare-cumpărare a vehiculelor şi eliminarea deplasărilor la organul fiscal, prin transmiterea automată a datelor. (News.ro)

3. Ministerul de Interne anunţă că începând de sâmbătă, la nivelul a 3 unităţi administrativ-teritoriale, platfoma destinată activităţii ofiţerilor de stare civilă, devine accesibilă şi pentru înregistrarea exclusiv în format digital a căsătoriilor. (G4Media)

4. Premierul Marcel Ciolacu a declarat, sâmbătă, la Congresul PSD, că România va adera complet la spaţiul Schengen până la finalul acestui an. „Vă spun acum, foarte convins şi cu mai multe informaţii decât dumneavoastră: până la sfârşitul anului, vom avea o aderare completă la spaţiul Schengen”. (News.ro)

Din Cronica de Tehnologie: Apple va implementa, în Uniunea Europeană, o serie întreagă de noi opțiuni privind configurarea aplicațiilor implicite de iPhone și iPad. Printre altele, va fi afișată o listă cu 12 browsere alternative, vor putea fi alese aplicațiile implicite pentru chat și parole și vor putea fi dezinstalate mai multe aplicații ale companiei. (Profit.ro)

5. Delegații de la congresul PSD au votat, sâmbătă, moţiunea prezentată de Marcel Ciolacu, ”Aici, pentru Români!” şi echipa propusă de acesta pentru conducerea partidului, dar şi candidatura acestuia la președinția României. În cazul moţiunii, 6 delegaţi au votat împotrivă şi 5 s-au abţinut. (News.ro)

6. În primele 6 luni din acest an, în România s-a pronunțat un divorț la fiecare 7 minute, potrivit informațiilor transmise de Statistică. Cel mai frecvent divorțează bărbații între 45-49 ani și femeile între 35-39 ani. Potrivit datelor INS, principale motive invocate sunt adulterul, gelozia şi violenţa fizică, urmate de consumul excesiv de alcool şi droguri. (Hotnews)

Din Cronica Spațială: China își propune să lanseze un observator spațial de exoplanete în 2028 cu scopul de a identifica o planetă asemănătoare cu Pământul. Observatorul se numește Earth 2.0 și va fi compus din șase telescoape care vor analiza peste 2 milioane de stele pe parcursul a patru ani. Până acum, astronomii au identificat peste 5.000 de exoplanete, însă niciuna dintre ele nu îndeplinește condițiile pentru a fi asemănată cu Pământul din punct de vedere al dimensiunilor și al distanței optime față de steaua în jurul căreia orbitează. (SpaceNews)

7. Rusia va avea nevoie de 15 până la 20 de brigăzi sau de cel puțin 50.000 de militari pentru a îndepărta Forțele Armate ucrainene din teritoriile ruse pe care armata ucraineană le-a ocupat în timpul ofensivei din regiunea Kursk, conform unor evaluări ale unor oficiali americani citati de The New York Times. (Digi24)

8. Cei doi astronauţi duşi de nava Starliner, construită de Boeing, la Staţia Spaţială Internaţională, la începutul lunii iunie, vor reveni pe Pământ anul viitor, în februarie, cu o nava SpaceX. Cei doi astronauți trebuiau să stea 8 zile pe Stația Spațială Internațională însă nava Starliner a întâmpinat o serie de probleme tehnice. (WSJ)

9. Apple își va anunța noile versiuni de iPhone, Watch și AirPods în cadrul unui eveniment care va avea loc pe 10 septembrie. (Bloomberg)

Din Cronica Sportivă: Ionela Cozmiuc a câştigat medalia de aur la schif simplu categorie uşoară, la Campionatele Mondiale de Canotaj de la St. Catharines, Canada.

10. Pavel Durov, CEO al aplicaţiei de mesagerie Telegram, a fost arestat pe aeroportul Bourget din apropiere de Paris sâmbătă seara, au anunţat TF1 şi BFMTV. Durov, care a părăsit Rusia în 2014, era vizat de un mandat de arestare în Franţa în cadrul unei anchete preliminare a poliţiei deschise pentru lipsa moderării de conţinut pe Telegram. (News.ro)

Fotografia dimineții – Europarlamentarul Gabriela Firea a fost cel mai important lider din PSD care a lipsit sâmbătă de la congresul partidului. Inquam Photos / Octav Ganea:

Ți-ar mai putea plăcea
În Italia, pentru prima dată de la izbucnirea epidemiei numărul cazurilor active a scăzut – Cronica dimineții
Pașaportul românesc rămâne unul dintre cele mai puternice din lume – Cronica dimineții