Cercetătorii au realizat prima hartă 3D a radiațiilor din sistemul planetar Jupiter – Cronica Spațială

1. Misiunea Polaris Dawn se lansează marți, 27 august și va deveni prima misiune spațială privată în cadrul căreia va avea loc o activitate extravehiculară. Capsula Dragon dezvoltată de SpaceX a fost modificată special pentru această misune și va ajunge la o altitudine maximă de 700 de kilometri, cea mai mare la care s-a aflat până acum. (Euronews)

2. Sonda spațială JUICE operată de Agenția Spațială Europeană (ESA) a efectuat cu succes un survol al Lunii și al Pământului, ca parte a manevrelor stabilite pentru a ajunge pe o traiectorie spre planeta Venus, pentru ca ulterior să-și schimbe traiectoria spre Jupiter. JUICE a devenit practic prima sondă spațială care realizează un astfel de survol Pământ-Lună. (ESA)

3. Cercetătorii de la NASA au realizat prima hartă 3D a radiațiilor emise de sistemul planetei Jupiter. Datele colectate de sonda spațială Juno au permis determinarea intensității particulelor încărcate energetic, iar harta arată modul în care radiația este influențată de micii sateliți care orbitează în apropiere de inelele lui Jupiter. (Jet Propulsion Laboratory)

4. NASA a anunțat că va decide cel mai devreme în 24 august dacă naveta spațială Starliner andocată la Stația Spațială Internațională va reveni pe Pământ împreună cu cei doi astronauți. Misiunea de întoarcere a fost amânată succesiv din cauza unor defecțiuni tehnice. (NASA)

5. NASA va efectua un test pentru misiunea EXCITE (EXoplanet Climate Infrared TElescope) pentru a testa sistemele dispozitivului înainte de lansarea oficială. EXCITE va avea rolul de a studia atmosferele și temperaturile exoplanetelor, în special planete asemănătoare cu Jupiter care completează o orbită la fiecare două zile și au temperaturi de ordinul miilor. (NASA)

6. China își propune să lanseze un observator spațial de exoplanete în 2028 cu scopul de a identifica o planetă asemănătoare cu Pământul. Observatorul se numește Earth 2.0 și va fi compus din șase telescoape care vor analiza peste 2 milioane de stele pe parcursul a patru ani. Până acum, astronomii au identificat peste 5.000 de exoplanete, însă niciuna dintre ele nu îndeplinește condițiile pentru a fi asemănată cu Pământul din punct de vedere al dimensiunilor și al distanței optime față de steaua în jurul căreia orbitează. (SpaceNews)

7. O simulare computerizată arată că șansele ca galaxia Calea Lactee să fuzioneze cu galaxia Andromeda peste aproximativ 5 miliarde de ani sunt mai mici decât se credea anterior. Similarea arată că o coliziune între cele două galaxii are o șansă de circa 50% în următorii 10 miliarde de ani. (Space)

8. Compania germană privată Rocket Factory Augsburg a înregistrat un eșec în cadrul unui test cu noua racheta RFA One, întrucât baza rachetei a explodat la pornirea motoarelor primei trepte. Rocket Factory Augsburg este una dintre companiile private europene care încearcă să dezvolte o rachetă cu care să trimită echipamente spațiale pe orbita Pământului. (Space)

9. Cercetătorii au descoperit dovezi că rocile colectate de roverul Perseverance pe planeta Marte prezintă urme de apă din trecutul geologic al planetei. Concluzia apare pe baza depozitelor sedimentare identificate în aceste roci colectate din craterul Jezero. Cercetătorii vor analiza în ce interval istoric de timp a fost prezentă apa în regiunea respectivă. (Space)

10. Copania privată Blue Origin a anunțat că al optulea său zbor cu echipaj uman va fi lansat în 29 august. Echipajul va fi format din șase persoane, iar Karsen Kitchen va deveni cea mai tânără femeie care trece de Linia Kármán, care desparte atmosfera Pământului de spațiul cosmic și este situată la o altitudine de 80 kilometri (potrivit definiției NASA) sau 100 de kilometri (potrivit definiției Federației Aeronautice Internaționale). (Blue Origin)

Ți-ar mai putea plăcea
Rusia a anunțat că durata de viață a Stației Spațiale Internaționale (ISS) a fost prelungită până în anul 2028 – Cronica Spațială
Astronomii au descoperit peste 100 de obiecte cosmice necunoscute în Nebuloasa Orion – Cronica Spațială