Ciolacu: Nu vine apocalipsa și nu vin taxe noi – Cronica serii

1. Premierul Marcel Ciolacu spune că a mers la Bruxelles cu un nume de comisar european, Victor Negrescu. Ciolacu speră ca cel târziu luni să înainteze propunerea din partea Guvernului României. Ciolacu a mai spus că a vorbit cu Nicolae Ciucă şi vor avea o discuţie în următoarele zile şi în coaliţie. (News.ro)

2. Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi că ”nu vine apocalipsa și nu vin taxe noi”. Într-o conferință de presă la Bruxelles, el a spus că nu a discutat în coaliția de guvernare creșterea impozitului pe dividende. Ciolacu a mai spus că există un jalon în PNRR pentru reducerea plafonului de taxare a microîntreprinderilor, ceea ce înseamnă o creștere de facto a impozitării acestor microîntreprinderi. Decizia privind această eventuală creștere a plafonului va fi luată în coaliția de guvernare. (G4Media)

3. Premierul Marcel Ciolacu a transmis, joi, după întâlnirea cu preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, că Guvernul va propune Executivului european un acord pe 7 ani prin care putem să ne dezvoltăm economic prin investiţii, dar şi să reducem deficitul bugetar. (News.ro)

4. Preşedintele Casei Naţionale de Pensii Publice, Daniel Baciu, a anunţat că au fost transmise peste 4,1 milioane de decizii către pensionarii, de vineri şi până astăzi. El a menţionat că 11.500 de persoane s-au adresat caselor de pensii după primirea acestor decizii, iar în 1.090 de cazuri se impune reviziurea deciziilor de recalculare. (News.ro)

Din Cronica de Turism: Peste 64.000 de zboruri vor fi afectate la nivel global în următoarele 30 de zile de decizia instituției americane Federal Aviation Administration (FAA) de a inspecta 895 de avioane Boeing 787 Dreamliner, în urma unui incident din luna martie în care a fost implicat un avion al companiei aeriene LATAM Airlines. Cele mai afectate companii vor fi Qatar Airwayes și All Nippon Airways, în timp ce în Europa vor avea de suferit mai ales călătorii care folosesc United Airlines, American Airlines, Air Canada, LATAM Airlines sau Air Europa pentru zboruri transatlantice. (Mabrian)

5. România are înmagazinate 2,878 miliarde metri cubi (mc) de gaze naturale, pentru un grad de umplere de 90,79%, ceea ce înseamnă că și-a îndeplinit obiectivul de stocare a gazelor naturale pentru iarna viitoare cu mai mult de 70 de zile înainte de termen, a anunțat Ministerul Energiei. (Profit.ro)

6. Statele Unite ale Americii au aprobat vânzarea de rachete AIM-120 AMRAAM către România pentru a oferi capabilităţi aer-aer avansate pentru Forţele Aeriene Române, transmite Ambasada SUA la Bucureşti. Vânzarea iniţială este evaluată la aproximativ $180 de milioane, cu opţiunea de a achiziţiona rachete suplimentare în viitor. (News.ro)

7. Ministrul Justiţiei, Alina Gorghiu, a anunțat joi că a trimis Corpul de Control pentru a face verificări la Registrul Comerţului, după ce reprezentanţi ai mediului de afaceri, avocaţi şi contabili au făcut sesizări cu privire la blocaje și problemele noului portal ONRC, pus recent în funcţiune în urma unei investiţii de câteva zeci de milioane de euro. (Hotnews)

8. Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) a desemnat-o pe Maia Sandu să candideze pentru un nou mandat de președinte al Republicii Moldova. Alegerile prezidențiale vor avea loc în 20 octombrie. (Hotnews)

Din Cronica de Tehnologie: Noile smartphone-uri Pixel 9 Pro (de la $1,000) și Pixel 9 Pro XL (de la $1,100) sunt apreciate pentru construcție, inclusiv calitatea ecranului, și cei șapte ani de update-uri. Funcțiile de inteligență artificială, pe de altă parte, sunt considerate inconsistente. (The Verge, review)

9. Vânzările de locuințe din SUA au crescut ușor în iulie, punând capăt unei perioada de patru luni de scăderi, deși prețurile au rămas aproape de maxime record. Vânzările de case deținute anterior au crescut, în iulie, cu 1,3% față de luna anterioară, până la o rată anuală ajustată sezonier de 3,95 milioane, a anunțat joi Asociația Națională a Agenților Imobiliari. Este cel mai scăzut nivel înregistrat la nivelul unei luni iulie din 2010. În ritm anual, vânzările de locuințe existente, care reprezintă cea mai mare parte a pieței imobiliare, au scăzut cu 2,5%. (WSJ)

10. În iulie, BMW a depășit Tesla pe segmentul vehiculele electrice, în Uniunea Europeană, pentru prima dată. Vânzările de mașini electrice BMW în UE au crescut cu aproximativ o treime, până la 14.869 de unități, potrivit datelor compilate de consultanții Jato Dynamics. Livrările Tesla au scăzut cu 16%, până la 14.561 de unități. (Bloomberg)

Ți-ar mai putea plăcea
Cel mai mare grad de ocupare a paturilor destinate COVID e în judeţul Cluj – 68% – Cronica serii
Agenţia Europeană a Medicamentului a aprobat folosirea în UE a vaccinului împotriva COVID-19 dezvoltat de AstraZeneca/Oxford – Cronica serii