România este, din nou, țara cu cea mai ridicată inflație din UE – Cronica serii

1. România este, din nou, țara cu cea mai ridicată inflație din blocul comunitar, arată datele publicate azi de Eurostat. Țările UE cu cele mai mari inflații, potrivit Eurostat, sunt Ungaria (4,1%) , Belgia (5,4%) și România, “campioană”, cu 5,8%. Țările membre UE cu cele mai scăzute rate anuale ale inflației au fost Finlanda (0,5%), Letonia (0,8%) și Danemarca (1%). (Profit.ro)

2. USR a depus un proiect de lege care prevede zero taxe pentru primul contract de muncă, pentru o perioadă de doi ani pe cartea de muncă. Preşedinta USR, Elena Lasconi, a declarat că la un salariu minim pe economie, de 3.700 de lei brut, fiecare angajat va rămâne cu 1.337 de lei în mână, în plus, după aplicarea legi. (News.ro)

3. Președintele PNL Nicolae Ciucă i-a cerut premierului Marcel Ciolacu să pună în discuție postul de comisar european pe care îl vizează România și numele candidatului. Liberalul îi transmite liderului PSD că această chestiune nu este atributul unei singure persoane, decizia trebuind luată în interesul României. (Hotnews)

4. Marcel Ciolacu şi-a anunţat candidatura la alegerile prezidenţiale, prin intermediul unui mesaj video. Anunţul vine cu patru zile înainte de Congresul PSD în care se va alege noul preşedinte al formaţiunii şi va fi validat candidatul la alegerile prezidenţiale. (News.ro)

5. Viteza medie de download a crescut cu 184% în cazul internetului fix, respectiv cu 70% pentru internetul mobil, în ultimii șase ani, relevă datele cuprinse într-un raport publicat de Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM). (Profit.ro)

Din Cronica de Tehnologie: Numărul de eșecuri înregistrate de startup-urile americane a crescut în ultimul an cu 60%. În ciuda investițiilor mari care merg către companiile de AI, rata falimentelor de astăzi este de peste șapte ori mai mare decât în 2019. (FT)

6. Cei doi medici de la Secţia ATI a Spitalului ”Sf. Pantelimon” acuzaţi de omor calificat cu premeditare după moartea unui pacient vor fi puşi în libertate, după ce Curtea de Apel Bucureşti le-a admis marţi contestaţia la măsura plasării lor în arest preventiv. Decizia este definitivă. (News.ro)

7. Fostul preşedinte moldovean Igor Dodon, lider al Partidului Socialiştilor din Republica Moldova (PSRM), de opoziţie, a făcut apel marţi la boicotarea referendumului privind intrarea ţării în Uniunea Europeană, convocat pentru 20 octombrie de actuala şefă statului, pro-europeana Maia Sandu. (Hotnews)

8. Comisia Europeană a anunțat că intenționează să impună o taxă de 9% pentru mașinile Tesla produse în China. Este cel mai mic impozit vehiculat de Bruxelles pentru o companie care produce mașini în China. (Bloomberg)

9. Democraţii urmează să o încoroneze marţi pe Kamala Harris candidată a partidului într-o adevărată zi de sărbătoare, la Chicago, cu Barack şi Michelle Obama ca invitaţi de onoare, după ce i-au adus luni un omagiu lui Joe Biden. (News.ro)

10. Britanicii care călătoresc în Europa vara viitoare vor trebui să solicite o viză de 7 euro. Ylva Johansson, comisarul european pentru afaceri interne, a declarat că Sistemul european de informații și de autorizare privind călătoriile (ETIAS) este în grafic pentru a fi lansat în primăvară. (G4Media)

Ți-ar mai putea plăcea
Ministerul Afacerilor Externe a transmis astăzi o nouă poziție a României privind criza politică din Republica Moldova – Cronica serii
Deputat PSD, întors în partid după o săptămână la ProRomania: „Astăzi m-am întors acasă” – Cronica serii