În 2035, în București, la 1.000 de persoane vor fi 900 de autovehicule – Cronica dimineții

1. Cea mai mare bază NATO din Europa se construiește lângă aeroportul Mihail Kogălniceanu, din Constanța, la doar 100 de kilometri de granița cu Ucraina și pe malul Mării Negre, pe care Rusia o pretinde ca fiind a ei. Un reportaj realizat de televiziunea germană de știri N-tv arată că această bază va găzdui în viitor 10.000 de soldați din armata, aviația și marina NATO. (Libertatea)

2. În 2035, în București, la 1.000 de persoane vor fi 900 de autovehicule, se arată într-un masterplan pus recent în dezbatere de către Primăria Capitalei. În aceste date nu intră și mașinile celor care locuiesc cu chirie în București, dar au mașinile înmatriculate în alte județe. (Profit.ro)

3. Un român economisește, în medie, 3.711 lei pe an, relevă un studiu Revolut. Cel mai mult economisesc cei cu vârsta între 35 și 44 de ani, care, în 2023, aveau în medie peste 5500 de lei, adică circa 1100 de euro. Cel puțin strâng tinerii între 18 și 24 de ani, care au pus deoparte 1.100 de lei, în medie. (Economica)

4. Românii sunt în topul europenilor care petrec cel mai mult timp la locul de muncă. Ultimele date Eurostat arată că angajații din Balcani au săptămâni de lucru mult mai lungi decât restul locuitorilor de pe continent. În topul clasamentului se află turcii, care lucrează aproximativ 44 de ore pe săptămână, urmați de angajații din Serbia, care stau la serviciu 42 de ore pe săptămână, și de cei croații, cu 41 de ore. Locul patru este ocupat de România și Grecia, unde angajații petrec 40 de ore la locul de muncă. (Digi24)

Din Cronica de Mediu: China adaugă, in rețea, energie curată nouă echivalentă cu întreaga producție de energie electrică a Regatului Unit. Datele arată că, în prima jumătate a acestui an, China a generat o cantitate de energie curată egală cu cea produsă de Marea Britanie din toate sursele în aceeași perioadă a anului trecut. Producția de energie electrică din cărbune și gaze a scăzut cu 5% în China în luna iulie, de la an la an. (EnergyAndCleanAir)

5. În fiecare din ultimii patru ani, cele mai multe tranzacţii locale de tip inbound (cumpărători străini care cumpără în România) au avut la cumpărare în­vestitori americani. În topul investi­torilor străini se mai găsesc francezii, germanii, olandezii şi britanicii, arată datele companiei de consultanţă EY. (Link)

6. În primele șapte luni ale anului 2024, polițiștii de frontieră au descoperit aproximativ 7.000 tone de deșeuri care urmau să intre ilegal în țară, o cantitate dublă față de cele 3.356 tone deșeuri identificate în perioada similară a anului 2023. (Profit.ro)

7. Analiștii Goldman Sachs au redus la 20%, de la 25%, probabilitatra ca economia Statelor Unite să intre în recesiune în următoarele 12, invocând crsterea vânzărilor din retail și șomajul scăzut. (Bloomberg)

8. Rusia a negat duminică informațiile din presă potrivit cărora ofensiva Ucrainei asupra regiunii Kursk ar fi deturnat negocierile indirecte cu Kievul privind oprirea atacurilor asupra obiectivelor energetice și energetice, afirmând că nu au existat discuții cu Kievul cu privire la instalațiile de infrastructură civilă. (News.ro)

9. Un diplomat britanic a demisionat din Foreign Office, ministerul britanic de Externe, acuzând această instituţie că „ar putea fi complice la crime de război” întrucât a continuat să emită autorizaţii pentru exporturi de arme către Israel, în timp ce zeci de mii de civili palestinieni au murit în urma ofensivei armatei israeliene împotriva grupării islamiste palestiniene Hamas în Fâşia Gaza. (Hotnews)

Din Cronica Sportivă: Rapid a încheiat la egalitate pe teren propriu, scor 1-1, cu Dinamo, în etapa a şasea din Superligă. Giuleştenii rămân fără victorie în campionat. Cele mai importante faze se pot vedea aici.

10. Planul ministerului Educației din Coreei de Sud de a introduce în școli manuale digitale bazate pe inteligența artificială a provocat o reacție din partea părinților și a cadrelor universitare îngrijorați de supraexpunerea copiilor la tablete și smartphoneuri. Tehnologia urmează să fie introdusă anul viitor în sălile de clasă pentru școlari de la vârsta de 8 ani. (FT)

Fotografia dimineții: Actorul francez Alain Delon a murit, duminică, la 88 de ani. Sunset Boulevard/Corbis via Getty Images:

 

Ți-ar mai putea plăcea
ANAF vrea să impună băncilor să-i comunice zilnic sumele ce pot fi plătite din conturile celor popriți – Cronica dimineții
Pensiile vor crește anul următor cu rata inflației, la care se adaugă „cel mult” 50% din creșterea câștigului salarial mediu brut – Cronica dimineții