Turbinele eoliene și panourile solare au depășit combustibilii fosili și au generat, în premieră, 30% din energia electrică a Uniunii Europene – Cronica de Mediu

1. Turbinele eoliene și panourile solare au depășit combustibilii fosili și au generat, în premieră, 30% din energia electrică a Uniunii Europene, în prima jumătate a anului. (G4Media)

2. În decursul ultimilor 20 de ani, mortalitatea asociată căldurii a crescut cu 30%. Printre cele 489.000 de decese provocate de căldură şi recenzate anual de OMS în perioada 2000-2019, ”regiunea europeană reprezintă 36% (dintre aceste victime), echivalentul unei medii de 176.040 de decese pe an” în această perioadă. Regiunea europeană a OMS, care se întinde până în Asia Centrală, este cea care se încălzește cel mai rapid, cu o viteză de circa două ori mai mare decât ritmul mediu mondial. (Digi24)

3. Temperaturile din Antarctica cresc cu 10 °C peste medie în timpul unui val de căldură aproape record. În timp ce temperaturile rămân sub zero grade pe suprafața polară, care este învăluită în întuneric în această perioadă a anului, în toiul iernii din emisfera sudică temperaturile au atins 28C peste medie, în unele zile. (TheGuardian)

4. Cele mai ridicate temperaturi oceanice din ultimii 400 de ani amenință Marea Barieră de Corali. Temperaturile extreme ale oceanului care înconjoară Marea Barieră de Corali din Australia au atins anul acesta cele mai ridicate niveluri din ultimele cel puțin patru secole. Căldura extremă poate declanșa fenomene de albire în masă a coralilor, făcând coralii mai vulnerabili la căldură și la alți factori de stres. Coralii se pot reface, dar dacă evenimentele se succed și nu au suficient timp pentru a face acest lucru, ei pot muri, cu consecințe potențial devastatoare pentru alte viețuitoare marine și pentru oamenii. (Axios)

5. Cercetătorii din Germania au identificat anumite ciuperci capabile să descompună materiale din plastic, oferind o posibilă nouă armă în lupta globală împotriva poluării,
O echipă de la Institutul Leibniz de Ecologie a Apelor Dulci și Pescuit Continental din Berlin a descoperit că anumite micro ciuperci pot supraviețui exclusiv cu plastic, degradându-l în forme mai simple. Deși aceasta este o descoperire promițătoare, în special în ceea ce privește combaterea poluării marine cu plastic, experții au avertizat că nu reprezintă o soluție universală. (Independent)

6. Emisiile de gaze cu efect de seră (GHG) generate de activitățile economice ale unităților rezidente din Uniunea Europeană s-au situat în primul trimestru din 2024 la 894 milioane tone echivalent CO2, o scădere de 4% față de perioada similară din 2023. PIB-ul UE a rămas stabil, înregistrând doar o mică creștere (0,3% în primul trimestru din 2024, față de perioada similară din 2023) (Profit)

7. O firmă a lansat un încărcător solar pliabil pentru mașini electrice, care se prinde pe barele transversale. Compania GoSun, cunoscută inițial pentru aragazurile solare pentru prepararea de hot dogi, a evoluat într-o companie renumită pentru produsele inovatoare alimentate cu energie solară, inclusiv rulotele de camping și casele mici. Sistemul oferă o autonomie zilnică suplimentară de până la 50 km în condiții optime. (Economedia)

8. Modelele zig-zag de pe pereți ar putea ajuta la răcirea clădirilor supraîncălzite. Un design arhitectural de tip zig-zag poate limita cât de multă căldură este absorbită de clădiri – și emisă înapoi. Clădirile sunt acum responsabile pentru aproximativ 40% din consumul global de energie, contribuind cu mai mult de o treime din emisiile globale de dioxid de carbon. O parte semnificativă din această energie provine din utilizarea aerului condiționat. Oamenii de știință se așteaptă ca această cifră să se dubleze până în 2050 dacă nu este controlată. Pe măsură ce planeta continuă să se încălzească, cererea de răcire în clădiri continuă să crească. (TheGuardian)

9. Norvegia se situează pe locul al treilea în ceea ce privește emisiile pe cap de locuitor generate de zborurile interne. Emisiile de dioxid de carbon și vaporii de apă emiși de motoarele cu reacție reprezintă aproximativ 5% din factorii care contribuie la încălzirea climei, iar cercetările arată că acest procent continuă să crească. Nu este surprinzător faptul că țările bogate domină clasamentul celor mai multe emisii din aviație, măsurate în funcție de aeroporturile de pe care aeronavele își încep zborurile. Având în vedere că mai puțin de 10% din populația lumii ia avionul în fiecare an, numărul relativ mic de persoane care zboară frecvent este cel care contribuie cel mai mult la emisii. (TheGuardian)

10. China adaugă, in rețea, energie curată nouă echivalentă cu întreaga producție de energie electrică a Regatului Unit. Datele arată că, în prima jumătate a acestui an, China a generat o cantitate de energie curată egală cu cea produsă de Marea Britanie din toate sursele în aceeași perioadă a anului trecut. Producția de energie electrică din cărbune și gaze a scăzut cu 5% în China în luna iulie, de la an la an. (EnergyAndCleanAir)

Poza Ediției: 
Medellín, al doilea oraș ca mărime din Columbia, după Bogota, a demarat un program denumit „coridoare verzi” în 2016, ca urmare a preocupărilor legate de poluarea aerului și de creșterea temperaturilor. Au reușit, astfel, sa scadă temperatura medie cu 2 grade Celsius. Compus din mai mult de 30 de coridoare verzi,  este o rețea ce conectează marginile drumurilor de grădini verticale in interiorul orașului, de cursurile de apă, de parcurile și dealurile din apropiere. Inițial, proiectul a presupus plantarea a aproximativ 120 000 de plante individuale și a 12 500 de copaci pe drumuri și în parcuri, cu 2,5 milioane de noi plante mai mici și 880 000 de copaci plantați în tot orașul. (BBC)

Ți-ar mai putea plăcea
Doar 28 de țări s-au angajat să urmărească și să și elimine lemnul defrișat ilegal din tranzacțiile comerciale internaționale – Cronica de Mediu
Polul nord va fi curând fara pic de gheață vara – Cronica de Mediu