Cercetătorii au descoperit apă în stare lichidă în subsolul planetei Marte – Cronica Spațială

1. Geofizicienii au descoperit dovezi că în subsolul planetei Marte există un rezervor de apă în stare lichidă cu o cantitate totală care ar acoperi întreaga suprafață a planetei cu o adâncime de până la 2 kilometri. Apa a fost localizată în crăpăturile și porii rocilor din crusta marțiană, la adâncimi cuprinse între 11,5 și 20 de kilometri. Descoperirea a fost făcută indirect, pe baza unui model matematic de fizica rocilor folosit și pe Pământ pentru identificarea acviferelor și zăcămintelor de petrol. Pe baza acestui model, geofizicienii au ajuns la concluzia că datele seismice furnizate în trecut de sonda InSight sunt explicate științific de existența unor roci fisurate care sunt saturate cu apă lichidă. Descoperirea are potențialul de a permite cercetătorilor să înțeleagă cum a evoluat clima planetei, însă accesarea directă a apei pentru o ipotetică misiune umană este practic imposibilă din cauza adâncimii prea mari la care se află aceasta. (Astrobiology)

2. Cercetătorii de la Instititul de Cercetare Southwest din Statele Unite au identificat molecule de hidroxil pe suprafața asteroidului Psyche, unul dintre cei mai mari asteroizi din centura de asteroizi, cu un diametru de 225 de kilometri. Moleculele de hidroxil sunt formate dintr-un atom de oxigen de care este legat un atom de hidrogen, iar cercetătorii nu exclud varianta ca Psyche să aibă la suprafață inclusiv apă. Datele au fost obținute cu telescopul spațial James Webb. (Astrobiology)

3. NASA a anunțat că roverul Perseverance de pe planeta Marte va începe săptămâna viitoare o ascensiune de câteva luni pe partea vestică a craterului Jezero în care se află în prezent. Cercetătorii anticipează că roverul se va confrunta cu cel mai dificil teren pe care l-a traversat până acum. În ultimii doi ani și jumătate, Perseverance a studiat podeaua craterului Jezero. (NASA)

4. Cercetătorii au reușit să înțeleagă modul în care o gaură neagră supermasivă obține materialul cosmic pe care ulterior îl „devorează”. Gaura neagră supermasivă se află într-un sistem numit AT2018fyk, în centrul unei galaxii situate la circa 860 de milioane de ani-lumină distanță de Pământ. (NASA)

5. Un voluntar care analizează date publice de la NASA în timpul liber a contribuit la descoperirea unui obiect cosmic care se deplasează cu o viteză atât de mare încât va scăpa de gravitația Căii Lactee și va ajunge în spațiul intergalactic. Acest obiect cosmic se deplasează cu circa 1,6 milioane de kilometri pe oră și, din cauza masei foarte mici, este dificil de clasificat. (Jet Propulsion Laboratory)

6. Compania aerospațială privată Intuitive Machines a anunțat că încearcă să formeze o coaliție cu alte companii pentru a gestiona misiunea VIPER, care a fost anulată de NASA în luna iulie. Planificată inițial pentru finalul anului 2024, misiunea VIPER include un rover care ar urma să ajungă la polul sud al Lunii pentru a investiga resursele de apă în stare de gheață din această misiune. Proiectul este considerat util pentru o viitoare misiune cu echipaj uman în cadrul programului Artemis. (SpaceNews)

7. NASA a amânat decizia finală cu privire la capsula Starliner dezvoltată de Boeing, care în prezent este andocată la Stația Spațială Internațională. Astfel, agenția spațială va decide la finalul lunii august dacă Starliner este sigură pentru zborul de întoarcere, după o serie de defecțiuni tehnice care au avut loc în cadrul zborului inaugural. (SpaceNews)

8. Compania privată Axiom Space a amânat următoarea misiune cu echipaj uman spre Stația Spațială Internațională pentru primăvara anului 2025. Misiunea era programată inițial pentru luna octombrie. Cauzele amânării nu au fost făcute publice, însă decizia ar putea avea legătură cu incertitudinile legate de capsula Starliner andocată în prezent la ISS. (Space)

9. O echipă internațională de cercetători a efectuat o serie de studii suplimentare pe baza cărora a ajuns la concluzia că asteroidul care a condus la dispariția dinozaurilor în urmă cu 66 de milioane de ani în urmă provine din afara sistemului nostru solar. (Sky and Telescope)

10. Atmosfera rarefiată a Lunii are o vechime de câteva miliarde de ani și este generată în principal de impacturile cu meteoriți, potrivit unui studiu publicat recent în Science Advances. Aceste impacturi vaporizează părți de materiale din suprafața Lunii, iar cele mai multe rămân la înălțime și generează astfel o atmosferă rarefiată. (ZME Science)

Ți-ar mai putea plăcea
Rover-ul chinez Zhurong a ajuns sâmbătă pe planeta Marte – Cronica Spațială
Intuitive Machines a devenit prima companie privată care trimite un lander pe Lună – Cronica Spațială