Ministrul Finanţelor: CNP-ul fiscal nu este un instrument obligatoriu – Cronica dimineții

1. Guvernul a împrumutat în luna iulie 18,15 miliarde lei și a ajuns astfel cu totalul împrumuturilor la 153,47 miliarde lei. (Profit.ro)

2. Publicația britanică The Times scrie că România transformă baza aeriană „Mihail Kogălniceanu” în cel mai mare obiectiv militar NATO din Europa. (Libertatea)

3. Ministerul Finanțelor vrea ca pachetul amplu de modificări ale Codului de Procedură Fiscală să intre în vigoare de la 1 octombrie. Printre modificările prevăzute de proiectul de ordonanță se numără limitarea operațiunilor cu numerar în cazul celor executați pentru datorii către stat, schimbări la popriri și la eșalonări, restricții la vânzarea de imobile în cazul datornicilor. (Profit.ro)

4. Ministrul Finanţelor Publice, Marcel Boloş, a declarat că CNP-ul fiscal nu este un instrument obligatoriu, și poate fi folosit în relația cu ANAF-ul de către orice contribuabil care dorește să își protejeze identitatea. Ministrul a subliniat faptul că „cei care prezintă bonuri fiscale care sunt din domenii de activitate cu risc de evaziune fiscală pot să beneficieze de credit fiscal, respectiv o cotă-parte din valoarea acestor bonuri.” (Digi24)

5. Exporturile Chinei au crescut mai puțin decât așteptările, luna trecută, în timp ce importurile au crescut peste previziuni. Exporturile au crescut cu 7% în iulie, în ritm anual, sub creșterea de 8,6% din iunie. Un sondaj al analiștilor Reuters estimase o creștere de 9,7%. Importurile au crescut cu 7,2%, inversând scăderea de 2,3% înregistrată iunie. Sondajul Reuters a prezis o creștere de 3,5%. Excedentul comercial al Chinei a fost de la $84,7 miliarde pentru iulie, sub previziunile de $99 de miliarde și sub cel din iunie de $99,05 miliarde. (FT)

Din Cronica Sportivă: FCSB a încheiat la egalitate, scor 1-1, meciul disputat în deplasare, cu cehii de la Sparta Praga, în prima manşă a turului trei preliminar al Ligii Campionilor.

6. Aeroportul internațional din Dubai, cel mai mare din lume pentru zborurile internaționale, a anunțat un trafic de 44,9 milioane de călători pentru primul semestru al anului, în creștere cu 8%, în ritm anual. Dacă trendul se va menține și în semestrul al doilea, 2024 va fi anul cu cel mai mare trafic înregistrat vreodată. (Reuters)

7. Hamas a anunţat marţi că l-a ales ca nou lider politic al mişcării pe Yahya Sinwar, principalul său oficial din Gaza, considerat ca fiind cel care a pus la cale atacurile din 7 octombrie din Israel. (News.ro)

8. Obezitatea afectează peste 20% din adolescenții din Statele Unite, cercetătorii trăgând un semnal de alarmă într-un nou studiu privind mortalitatea din cauza complicațiilor pe care aceasta le cauzează. Studiul a definit ca adolescenți persoanele cu vârsta între 12 și 18 ani, categorie de vârstă pentru care rata obezității este de 21% în SUA. (Hotnews)

9. Afirmația lui Elon Musk cum că Marea Britanie se află în pragul unui război civil, după confruntările din ultima săptămână, a fost puternic contestată de britanici, inclusiv de cabinetul premierului Keir Starmer. (NBCNews)

10. Grupul activist pentru climă Last Generation a anunțat că își va încheia protestele și va închide operațiunile grupului în Austria, deoarece nu vede nicio șansă de a avea un impact asupra guvernului. (G4Media)

Fotografia dimineții este de la Jocurile Olimpice, de la volei pe plaja feminin, partida dintre Spania și Egipt:

Ți-ar mai putea plăcea
BCR: Așteptăm o depreciere de 2-3% pe an a leului – Cronica dimineții
Cronica dimineții – Creștin Democrații germani au ales-o pe protejata Angelei Merkel pentru a conduce partidul