România este țara UE care a înregistrat cea mai mare creștere a vânzărilor cu amănuntul, în iunie – Cronica serii

1. România este țara UE care a înregistrat cea mai mare creștere a vânzărilor cu amănuntul, în iunie, comparativ cu luna similară a anului trecut: 10,2%. Volumul comerțului cu amănuntul a crescut cu 0,1% în Uniunea Europeană și a scăzut cu 0,3% în zona euro, în iunie, comparativ cu perioada similară din 2023. (Profit.ro)

2. Peste 45.000 de case şi apartamente au fost finalizate, anul trecut, în cele mai mari zece pieţe rezidenţiale regionale din România, cele mai multe fiind livrate în Bucureşti şi Ilfov, urmate de Constanţa, Timişoara, Cluj-Napoca şi Braşov, potrivit unui raport al companiei de consultanţă imobiliară SVN Romania, pe baza statisticilor oficiale. (News.ro)

3. Pe o piață auto care a crescut cu 0.5% în luna iulie, în ritm anual, mașinile electrice au scăzut cu 68%. Înmatriculările de automobile electrice au scăzut în luna iulie, în special din cauza fostului lider al pieței, Dacia Spring, dar și a altor modele mai scumpe, care au pierdut jumătate din subvenția Rabla Plus. După primele șapte luni, scăderea vânzărilor de mașini electrice pe piața din România este de 29,4%, în ritm anual. (Profit.ro)

4. Deciziile cu noua valoare a pensiilor, după recalculare, vor fi tipărite şi vor ajunge la Poşta Română până pe 15 august, iar documentele vor fi înmânate pensionarilor cel târziu la sfârșitul acestei luni. Cuantumul pensiei se stabileşte prin înmulţirea valorii punctului de referinţă cu numărul total de puncte realizate de către asigurat. (Digi24)

5. După 38 de ani, Mircea Lucescu se întoarce pe banca tehnică a naționalei de fotbal a României, noul selecționer fiind prezentat oficial în cursul zilei de marți în cadrul unei conferințe de presă organizate de Federația Română de Fotbal. (News.ro)

Din Cronica de Tehnologie: Samsung a prezentat o baterie pentru mașini electrice despre care pretinde că oferă o autonomie de aproape 1.000 de kilometri. Mai mult, aceasta s-ar încărca în numai nouă minute și ar avea o durată de viață de 20 de ani. (RideApart)

6. Kamala Harris l-a ales pe guvernatorul Minnesotei Tim Walz ca partener de cursă, în poziția de vicepreședinte, cu scopul de a consolida ”ticket”-ul democrat în statele din Midwest. (News.ro)

7. Serghei Șoigu, fost ministru al Apărării în guvernul rus, a transmis marți Ucrainei că, cu cât va aștepta mai mult pentru a intra în negocieri de pace, cu atât mai dure vor fi condițiile pentru ea. Șoigu, acum secretar al Consiliului de Securitate al Rusiei, a spus că, de la 14 iunie, când președintele Vladimir Puțin a propus termeni de pace, Ucraina a pierdut 420 kilometri de teritoriu. (Hotnews)

8. Berkshire Hathaway, fondul financiar condus de Warren Buffett, a ajuns să dețină mai multe bonuri de trezorerie americane decât Rezerva Federală. Berkshire Hathaway a investit $234,6 miliarde în titluri de stat. (Quarz)

9. 21% dintre cei care folosesc chatboții pentru scriere creativă, arată o analiză a comenzilor date în limba engleză. Alte domenii în care boții sunt folosiți cu preponderență sunt temele de la școală, documentarea, serviciul și programarea. (Washington Post)

10. Preşedintele PSD, premierul Marcel Ciolacu, anunţă că nu va participa la ceremonia de închidere a Olimpiadei de la Paris, după ”situaţia scandaloasă de la gimnastică, unde sportivele noastre au fost tratate într-un mod absolut dezonorant”. (News.ro)

Ți-ar mai putea plăcea
Încrederea managerilor români în economie a ajuns la cel mai ridicat nivel din ultimii patru ani – Cronica serii
Poluare la un nivel record înregistrată noaptea trecută în București. Explicațiile ministrului Mediului – Cronica serii