Kamala Harris a obținut oficial nominalizarea partidului Democrat pentru prezidențiale – Cronica dimineții

1. Compania canadiană Gabriel Resources, acționarul majoritar al Roșia Montană Gold Corporation (RMGC), a amenințat România cu un nou proces la Centrul Internațional de Reglementare a Disputelor privind Investițiile de pe lângă Banca Mondială (ICSID) de la Washington, după ce Agenția Națională pentru Resurse Minerale (ANRM) a refuzat solicitarea RMGC de prelungire cu încă 5 ani a licenței miniere Roșia Montană, care a expirat pe 20 iunie. (Profit.ro)

2. În ultimele trei săptămâni, companiile listate pe bursele din întreaga lume au pierdut aproximativ $6400 de miliarde din capitalizări. (Bloomberg)

3. Bursa americană a închis în scădere cea mai proastă zi din ultimii aproape doi ani. Indicii Dow și S&P 500 au înregistrat cea mai mare scădere din 2022 până în prezent. Și acțiunile tehnologice au scăzut puternic după ce au crescut în ultimele luni pe fondul entuziasmului pentru AI. (Profit.ro)

4. Alphabet/Google a încălcat legea prin comportamentul de tip monopol impus căutărilor online şi publicităţii aferente, a decis luni un judecător federal american. Este prima victorie pentru autorităţile antitrust din SUA împotriva celor de la Google. „Curtea ajunge la următoarea concluzie: Google monopolizează şi a acţionat ca atare pentru a-şi menţine monopolul”, a scris judecătorul Amit Mehta. (News.ro)

5. Bursa japoneză a crescut puternic în această dimineață, după scăderea de luni. Indicii Nikkei 225 și Topix au înregistrat creșteri de peste 10%. (CNBC)

Din Cronica Sportivă: Gimnasta Ana Maria Bărbosu a ratat medalia olimpică la sol, deși inițial a terminat pe 3. Clasamentul a fost modificat, după ce contestația americancei Jordan Chiles a fost acceptată. Sabrina Maneca Voinea a terminat pe 5.

6. Înmatriculările de mașini electrice au scăzut cu 37% în Germania, care este cea mai mare piață auto din Europa, la 30.762 de vehicule, comparativ cu anul trecut, a anunțat KBA, autoritatea federală germană de transport auto. Este cea mai mare scădere din decembrie, când guvernul german a eliminat brusc subvențiile pentru vehiculele electrice. (G4Media)

7. Vicepreședinta Kamala Harris a obținut nominalizarea partidului Democrat pentru alegerile prezidențiale din noiembrie. Harris, prima femeie vicepreședinte din istoria Statelor Unite, devine și prima femeie de culoare care primește nominalizarea unuia dintre cele două partide importante din SUA. (AP)

8. Ministrul rus al apărării, Andrei Belousov, i-a cerut secretarului american al apărării, Lloyd Austin, pe care l-a sunat la 12 iulie, să convingă Ucraina să nu desfăşoare operaţiuni în Rusia de Ziua Marinei, care urma să fie celebrată la 28 iulie, a declarat ministrul adjunct de externe de la Moscova, Serghei Riabkov, citat de presa rusă. (News.ro)

9. Ucraina a primit un grant de $3,9 miliarde din partea Statelor Unite via Banca Mondială, a anunţat luni premierul ucrainean Denis Şmihal. (Hotnews)

10. Iranul a decis să atace Israelul, a declarat ministrul israelian de externe Israel Katz, în contextul unui efort diplomatic intens pentru a evita orice altă acţiune militară care ar putea declanşa un război direct între Republica Islamică şi statul israelian. Mesajul Iranului a fost transmis Israelului prin intermediul ministrului de externe al Ungariei, Péter Szijjártó, care l-a sunat direct pe Katz pentru a-i explica că a primit această informaţie de la ministrul de externe iranian în exerciţiu Ali Bagheri. (News.ro)

Fotografia dimineții – Echipa masculină de badminton a Taiwanului după ce a învins China și a câștigat aurul olimpic la Paris. AFP:

 

Ți-ar mai putea plăcea
Premierul Ciucă: Legea care permite trimiterea de arme şi echipament Ucrainei este în analiză – Cronica dimineții
România va bloca intenția Austriei de a câștiga șefia Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) – Cronica dimineții