România ocupă locul 11 în clasamentul pe medalii de la Jocurile Olimpice – Cronica serii

Bursa americana a început sesiunea pe o scădere puternică. Nasdaq a intrat în indicele de corecție, în timp ce companiile din S&P 500 au pierdut $3000 miliarde din capitalizări în ultimele două săptămâni.

1. România ocupă locul 11 în clasamentul pe medalii de la Jocurile Olimpice în acest moment, după medaliile de argint câştigate azi. Vineri, au obţinut argintul olimpic canotoarele Ioana Vrînceanu şi Roxana Anghel la dublu rame feminin şi Gianina Van Groningen şi Ionela Cozmiuc la dublu vâsle feminin categorie uşoară. (News.ro)

2. Numărul beneficiarilor de pensii de serviciu/pensionari speciali a fost, în iulie 2024, de 11.696 persoane, în creștere cu 108 de persoane comparativ cu luna anterioară, cei mai mulți (5.651) fiind beneficiari ai Legii 303/2022 privind statutul procurorilor și judecătorilor, conform datelor centralizate de Casa Națională de Pensii Publice. (Profit.ro)

3. Ritmul cu care economia americană adaugă noi locuri de muncă a încetit luna trecută. 114.000 noi locuri de muncă au fost create în iulie, sub așteptările analiștilor. Șomajul a urcat la 4,3%. (WSJ)

Din Cronica de Tehnologie: Mai mulți senatori americani au propus un proiect legislativ care scoate în afara legii recrearea înfățișării sau a vocii unei persoane (deepfake) fără consimțământul acesteia. NO FAKES Act este un efort bipartizan și are susținerea mai multor organizații și companii, printre care se numără și OpenAI. (Engadget)

4. Automobilele electrice pe baterii reprezentau anul trecut 1,7% din totalul mașinilor din Uniunea Europeană, iar cea mai scăzută pondere era în Cipru, Grecia, Polonia, Slovacia, Cehia, Croația, Bulgaria și România, arată datele publicate de Oficiul European de Statistică (Eurostat). (Profit.ro)

5. Revolut și-a anunțat angajații că pot vinde acțiuni în valoare de $500 milioane la o evaluare de $45 miliarde. La această evaluare, Revolut devine cel mai valoros startup al Europei. Angajații care au minim un an vechime pot vinde până la 20% din acțiunile primite. (FT)

6. Majoritatea ucrainenilor (57%) cred că ţara lor ar trebui să înceapă negocieri cu Rusia pentru a se pune capăt războiului provocat de invazia Kremlinului în Ucraina, conform rezultatelor unui sondaj publicat vineri. (Digi24)

7. Campania prezidenţială a lui Donald Trump a anunţat joi că a strâns $138,7 milioane în iulie, având un total de $327 de milioane în numerar la sfârşitul lunii în care fostul preşedinte republican a supravieţuit unei tentative de asasinat. În schimb, campania Kamalei Harris a anunţat vineri că a strâns $310 milioane în luna iulie, alimentată de donaţiile mici, dar multe care au intrat în conturi după ce preşedintele Joe Biden s-a retras din cursă. (News.ro)

8. Contactele dintre mediatorii egipteni şi qatarezi cu Israelul în cadrul negocierilor pentru un armistiţiu în Fâşia Gaza au încetat complet după asasinarea de către Israel la Teheran a liderului politic al teroriștilor Hamas, Ismail Haniyeh, au declarat surse egiptene de securitate. (G4Media)

Din Cronica de Divertisment: Platforma de streaming Max a anunțat că noul serial „The Penguin” („Pinguinul”) cu Colin Farrell în rolul principal va avea premiera în 20 septembrie. Serialul face parte din universul DC Comics, iar acțiunea se petrece după cele din filmul „The Batman” (Batman”), când Oz Cobb devine unul dintre cei mai cunoscuți răufăcători.

9. Turcia a blocat accesul la platforma de social media Instagram, a anunțat vineri autoritatea de reglementare în domeniul informaticii, fără a preciza motivul sau durata interdicției, care a lăsat inaccesibilă și aplicația mobilă a platformei. (Hotnews)

10. O echipă internațională de cercetători propune stabilirea pe Lună a unui biodepozit cu mostre conservate ale celor mai importante și expuse creaturi de pe planeta noastră. Proiectul ar putea fi folosit pentru a spori diversitatea genetică în cazul speciilor care pot dispărea din cauza schimbărilor climatice și a pierderii habitatului. (The Guardian)

Ți-ar mai putea plăcea
Importurile de armament s-au dublat în Europa anul trecut – Cronica serii
PSD propune și votează un stimulent de risc în cuantum de 2.000 de lei/luna pentru cadrele didactice – Cronica serii