Unul dintre sateliții planetei Uranus ar putea avea un ocean în stare lichidă – Cronica Spatiala

1. Cercetătorii NASA au descoperit că asterozii Dimorphos și Didymos, care au făcut subiectul unui test de deviere a traiectoriei în 2022, au format la un moment dat un singur asteroid, care s-a dezintegrat în două în urma unui eveniment cosmic. Datele vor ajuta cercetătorii să înțeleagă mai bine modul în care se schimbă asteroizii în timp și istoria sistemului nostru solar. (NASA)

2. Astronomii au descoperit că stratul de gheață compus preponderent din dioxid de carbon care se află la suprafața lui Ariel, unul dintre sateliții planetei Uranus, este generat din interior, nu din exterior. Pe baza acestei informații, astronomii bănuiesc acum că sub stratul de gheață se află un ocean de apă lichidă. Datele au fost obținute cu telescopul spațial James Webb. (LiveScience)

3. NASA și Agenția Spațială Japoneză (JAXA) au efectuat cu succes un nou test de transmitere a unui puls laser între sonda spațială Lunar Reconnaissance Orbiter (LRO) și landerul SLIM de pe Lună. Acesta a fost al nouălea test de acest gen, însă acum a fost pentru prima oară când pulsul laser a fost redirecționat de lander înapoi spre sonda spațială. Pulsul laser a fost trimis de la o altitudine de 70 de kilometri. (NASA)

4. Cercetătorii de la Instititul de Astronomie Max Planck au descoperit o exoplanetă de dimensiuni apropiate cu Jupiter, cu temperaturi de circa 0 grade Celsius care orbitează sistemul triplu Epsilon Indi. Este prima exoplanetă detectată în mod direct cu telescopul spațial James Webb, care până acum a fost utilizat pentru a analiza în detaliu exoplanete deja descoperite cu alte instrumente. (Max Planck)

5. NASA a publicat o imagine cu galaxia spiralată NGC 3430 situată la circa 100 de milioane de ani-lumină distanță de Pământ în constelația Leo Minor. Datorită formei sale distincte, astronomul Edwin Hubble a folosit această galaxie pentru a defini clasificarea galaxiilor. (NASA)

6. SpaceX a anunțat că a identificat cauza pentru scurgerea de oxigen lichid care a condus la pierderea unei rachete Falcon 9 în cadrul unei misiuni fără echipaj uman din 11 iulie. Scurgerea a provenit de la o fisură a unei cleme de pe linia unui senzor de presiune. Întrucât acest senzor nu este utilizat de sistemul de securitate al rachetei, va fi înlocuit cu un alt tip de senzor deja utilizat. SpaceX a efectuat apoi cu succes prima lansare de sateliți Starlink cu Falcon 9 de după acest incident. (The Verge)

7. Cercetătorii de la Instititul de Astronomie Max Planck au finalizat construcția unor elemente optice pentru una dintre componentele cheie ale viitorului telescop spațial Roman dezvoltat de NASA. Telescopul va avea un design inedit pentru camera foto care va permite descoperirea directă a unor exoplanete care obitează de la mică distanță stele aflate la mare depărtare de Pământ. Cu alte cuvinte, scopul principal este identificarea unei planete asemănătoare cu Pământul atât din punct de vedere al caracteristicilor fizice, cât și din punct de vedere al apropierii față de steaua pe care o orbitează. (Max Planck)

8. Cercetătorii au descoperit recent o cometă care urmează să părăsească sistemul nostru solar și au reușit să recreeze traiectoria acesteia. Astfel, datele au arătat că această cometă, care a primit numele A117uUD, a avut o „întâlnire” cu planeta Saturn în 2022 în urma căreia traiectoria a fost modificată într-una eliptică ce o va propulsa în spațiul interstelar cu o viteză de circa 10.800 km/h. (Space)

9. China a anunțat că vrea să colaboreze cu 50 de țări la proiectul bazei lunare permanente International Lunar Research Station (ILRS), care ar urma să devină operațională în anul 2035 și să fie extinsă semnificativ până în 2045. Chinezii susțin că vor să aibă parteneriate cu 500 de institute de cercetare din 50 țări pentru un proiect internațional care să aibă peste 5.000 de cercetători implicați, inclusiv din țări din Occident. (Space News)

10. Cercetătorii sunt aproape să înțeleagă motivele pentru care atmosfera exterioară a Soarelui (coaroana solară) are o temperatură de câteva sute de ori mai mare decât „suprafața” Soarelui (fotosferă), care transmite lumina pe care o vedem pe Pământ. Noi cercetări au scos în evidență o serie de unde de mici dimensiuni în plasma solară generate în fotosfera Soarelui care se comportă precum câmpurile magnetice. (Space)

Ți-ar mai putea plăcea
Prima imagine cu gaura neagră din centrul galaxiei Calea Lactee – Cronica Spațială
Cercetătorii au descoperit că nucleul interior al Lunii este solid și are densitatea fierului – Cronica Spațială