Cronica serii – Secretarul de Stat Mike Pompeo vede oportunități economice în topirea gheții
1. Secretarul de stat american Mike Pompeo a declarat, la reuniunea despre Arctica, din Finlanda, că topirea gheții din regiune reprezintă o oportunitate economică. Pompeo a spus că regiunea de la Polul Nord găzduiește 13% din rezervele nedescoperite de petrol ale lumii, 30% din cele de gaz natural, rezerve mari de uraniu, aur, diamante și milioane de kilometri pătrați de resurse marine naturale. Pompeo mai vede o oportunitate din topirea gheții, reducerea trasportului dintre Asia și Vest cu până la 20 de zile. “Culoarele maritime din Arctică ar putea deveni canalele Suez și Panama ale secolului 21”, a declarat secretarul american. (CNN)
2. Comisia Europeană a revizuit în scădere estimarea privind creșterea economiei României în 2019, de la 3,8% la 3,3%, potrivit prognozei de primăvară publicată astăzi. Pentru anul viitor, Comisia preconizează un avans economic de 3,1%, de asemenea în coborâre comparativ cu o creștere de 3,6% estimată în raportul interimar din iarnă. (Profit.ro)
3. Reprezentanţii APADOR-CH afirmă că întrebările anunţate pentru referendumul din 26 mai se vor constitui „într-un simplu sondaj de opinie naţional”, întrucât presupun modificarea Constituţiei. „Indiferent cum vor răspunde cetăţenii la ele, demersul nu va avea urmări juridice şi cu atât mai puţin influenţe asupra luptei anticorupţie”, susţin aceştia. (News.ro)
4. Un studiu realizat de Departamentul Statelor Unite pentru Alimente și Medicamente (FDA) a constatat că anumite produse chimice din produsele de protecție solară sunt absorbite în cantități mari în organismele oamenilor, deși riscul generat de acestea este încă necunoscut. Studiul a constatat că nivelul substanțelor chimice măsurate în corpul uman au fost de până la 40 de ori mai mare decât pragul FDA pentru studiile de siguranță. Experții avertizează că oamenii ar trebui să utilizeze un agent de protecție solară, deoarece riscul generat de expunerea la soare depășește amenințarea cauzată de substanțele chimice din creme. (NBCNews)
5. Secretarul Trezoriei din SUA, Steven Mnuchin, a refuzat o cerere a democraţilor din Camera Reprezentanţilor de a avea acces la declaraţiile fiscale din ultimii şase ani ale preşedintelui Donald Trump. „Vă informez că Departamentul nu poate onora legal cererea Comitetului”, a scris Mnuchin în scrisoarea sa de o pagină, redactată alături de avocaţi ai Departamentului Justiţiei. Mnuchin a adăugat că Departamentul de Justiţie va formula o opinie legală oficială. (News.ro)
6. Vicepreşedintele american Mike Pence va face noi oferte membrilor armatei din Venezuela pentru a-i convinge să se alăture liderului opoziţiei Juan Guaido în încercarea sa de a-l înlătura de la putere pe preşedintele socialist Nicolas Maduro, conform unui oficial al administraţiei Trump. Într-un discurs pe care îl va ţine la Departamentul de Stat la ora locală 15:25 (21:25 ora României), Pence va avertiza că SUA vor sancţiona încă 25 de magistraţi de la Curtea Supremă a Venezuelei, a precizat oficialul, vorbind sub condiţia anonimatului. (News.ro)
7. Compania de stat Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică din România, a produs astăzi, în jurul orei 09.50, 3.936 MW, această energie asigurând peste jumătate din consumul la nivel național. Cantitatea este un record al producției pentru societate în acest an și vine pe fondul hidraulicității specifice acestei perioade a anului, caracterizate de viituri. (Profit.ro)
8. Fostul preşedinte al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală Sorin Blejnar a fost condamnat definitiv de Curtea de Apel Bucureşti la 5 ani de închisoare, într-un dosar în care este acuzat de trafic de influenţă, decizia fiind definitivă. În acest dosar, Blejnar a fost trimis în judecată în 16 decembrie 2016, pentru trafic de influenţă. Potrivit procurorilor, în 2011, în contextul iniţierii unor proceduri de achiziţii publice la nivelul ANAF, Sorin Blejnar a acceptat din partea omului de afaceri Horaţiu Bruno Berdilă promisiunea de a-i oferi 20% din valoarea unor contracte ce urmau a fi încheiate. (News.ro)
9. SpaceX a confirmat distrugerea capsulei Crew Dragon în cadrul unui test care a avut loc în luna aprilie. SpaceX și Boeing Co. au primit de la NASA $6.8 miliarde pentru a testa capsule diferite care să fie folosite pentru a transporta astronauți în spațiu. Ambele companii s-au lovit de probleme tehnice și au suferit întârzieri în dezvoltarea proiectelor. (NY Post)
Fotografia serii – Cei doi jurnaliști Reuters, deținuți în Myanmar mai bine de 500 de zile, au fost eliberați în această dimineață: