David Popovici: Românii trebuie să facă mai mult sport, să îşi trimită la sport copiii – Cronica dimineții

1. Ministrul Finanţelor Publice, Marcel Boloş, a declarat că ”e prima dată când avem peste 50 de miliarde de lei încasaţi de către ANAF”. Ministrul admite că România are un sistem fiscal ”prăfuit şi colbuit”. (News.ro)

2. S&P Global a dat publicității joi Indicele PMI pentru industria prelucrătoare din România, prezentat de BCR. Principalele constatări:
– Noile comenzi au scăzut solid după trei luni succesive de creștere
– Presiuni pe costurilor și cantități joase de achiziție
– Stocurile s-au epuizat la cel mai rapid ritm în istoria seriei
Indicele PMI a scăzut de la 50,0 de puncte în iunie la 47,8 puncte în iulie, semnalând o deteriorare considerabilă a industriei prelucrătoare. Toate cele cinci componente ale PMI au avut influențe direcționale negative, sugerând că scăderea activității s-a înregistrat pe scară largă. (Cursdeguvernare)

3. Aparatul bugetar a scăzut în iunie cu 777 posturi față de luna mai și se situează la 1,293 milioane de posturi ocupate. Comparativ cu finele anului trecut, sistemul bugetar este pe plus cu 975 de posturi ocupate. Guvernul Ciolacu are cea mai redusă creștere medie lunară a aparatului bugetar din ultimii 7 ani. (Profit.ro)

4. Președintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat că a deschis dialogul cu forţele politice de dreapta cu privire la campania electorală pentru alegerile prezidenţiale şi parlamentare și că vrea o guvernare de dreapta. (G4Media)

5. “Din discuțiile informale România este în top 3 țări din Europa în materie de scheme de înșelătorii în mediul online”, a declarat ministrul Digitalizării, Bogdan Ivan. Ministrul Digitalizării discută în prezent cu oficialii Meta, TikTok și Google o extindere în afara perioadei electorale a mecanismului de raportare și eliminare mai rapidă a conținutului deepfake raportat pe site-ul Ministerului Digitalizării. (Profit.ro)

Din Cronica Sportivă: CFR Cluj s-a calificat în turul trei preliminar al Conference League, trecând de bielorușii de la Neman Grodno, scor 0-0 în tur şi 5-0 la retur. Corvinul a fost învinsă în deplasare, 1-0, de echipa croată Rijeka, în manşa secundă a turului doi preliminar al Ligii Europa. A fost 0-0 în tur. Hunedorenii vor evolua în turul trei preliminar din Conference League. Universitatea Craiova a câștigat returul cu slovenii de la Maribor, 3-2, din turului doi preliminar al Conference League. Oltenii au cedat în primul joc, cu 2-0, fiind eliminați din competiție.

6. David Popovici a declarat, joi, că românii trebuie să facă mai mult sport, să îşi trimită la sport copiii. El a precizat, la Casa României de la Paris, că după ce a încheiat participarea la Jocurile Olimpice a simţit că i s-a “ridicat un bolovan de pe suflet. “Am făcut copilul din mine foarte fericit”, a mai spus campionul olimpic. (News.ro)

7. Opt cetăţeni ruşi, plus doi copii, s-au întors joi seara în Rusia în urma schimbului de deţinuţi efectuat între Rusia şi Occident, cel mai amplu de la încheierea Războiului Rece. În schimbul celor opt persoane, Moscova a fost de acord să elibereze un număr dublu de deţinuţi, cetăţeni americani sau disidenţi ruşi, care ispăşeau diverse pedepse cu închisoarea. (News.ro)

8. Liderul Hamas Ismail Haniyeh a fost asasinat miercuri cu un dispozitiv exploziv introdus pe ascuns în casa de oaspeţi din Teheran unde era cazat, potrivit a şapte oficiali din Orientul Mijlociu, inclusiv doi iranieni, şi unui oficial american, relatează The New York Times. (Hotnews)

9. Statele Unite l-au recunoscut pe oponentul preşedintelui venezuelean Nicolas Maduro, candidatul opoziţiei Edmundo Gonzalez, drept câştigător al disputatelor alegeri prezidenţiale din Venezuela, respingând revendicarea victoriei de către Maduro. (News.ro)

10. Ginerele fostului dictator Nicolare Ceaușescu, dar și un nepot, susțin că Tribunalul Militar Excepțional era ilegal constituit, cerând anularea sentinței de condamnare la moarte și rejudecarea procesului. (StirileProtv)

Fotografia dimineții – Palmele campionului olimpic Marian Enache fotografiate de Raed Krishan/GSP:

Ți-ar mai putea plăcea
Patru scenarii în care poate funcționa școala online – Cronica dimineții
La jumătatea acestui an, în România erau angajați oficial 84.936 de salariați străini, din 178 de ţări – Cronica dimineții