Marian Florian Enache şi Andrei Sebastian Cornea au adus prima medalie de aur pentru canotajul românesc la Jocurile Olimpice – Cronica serii

1. Sportivii Marian Florian Enache şi Andrei Sebastian Cornea au adus prima medalie de aur pentru canotajul românesc la Jocurile Olimpice, după ce au câştigat proba de dublu vâsle masculin. Este a doua medalie de aur pentru România la Paris, după cea a lui David Popovici la 200 metri liber. (News.ro)

2. ANAF a colectat în iulie 46 miliarde de lei, cu 881 milioane de lei peste programul de venituri pe care l-a avut stabilit. În primele șapte luni ale anului, Fiscul a colectat 264,5 miliarde lei, cu 2,1 miliarde lei mai mult decât planul trasat de la Ministerul Finanțelor. Suma de 46 miliarde de lei într-o lună reprezintă un nou record pentru ANAF. (Profit.ro)

3. Cheltuielile bugetare suplimentare în urma recalculării pensiilor, care va intra în vigoare de la 1 septembrie, vor fi de 2,1-2,2 miliarde lei lunar, au precizat surse guvernamentale. Per total, efortul bugetar pentru recalculare va fi de circa 8,5 miliarde lei în cele patru luni până la sfârșitul anului. Guvernul a prevăzut însă în bugetul de stat suma de 10 miliarde lei exclusiv pentru recalculcarea pensiilor de la 1 septembrie. (Profit.ro)

4. Rezervele valutare ale Băncii Naționale a României (BNR) totalizau 63,579 miliarde de euro, la finele lunii iulie 2024, în scădere cu 1,26% comparativ cu nivelul de 64,392 miliarde de euro, la 30 iunie 2024. (News.ro)

5. Premierul Marcel Ciolacu a anunţat joi o nouă etapă în proiectul de digitalizare de la Registrul Comerţului care va avea ca efect reducerea timpului necesar înfiinţării unei firme de la 72 de ore la doar 24. De asemenea, în maximum 15 minute se pot completa şi încărca documentele în noul portal dezvoltat de ONRC. (G4Media)

Din Cronica de Turism: Traficul aerian din România a înregistrat o creștere cu aproape 5% în prima jumătate a anului comparativ cu perioada similară a anului trecut, la 11,8 milioane de pasageri. Aeroportul Henri Coandă din Otopeni este de departe cel mai aglomerat, cu 7,38 milioane de pasageri, și este urmat de Cluj-Napoca (1,44 milioane) și Iași (1,05 milioane). 7% dintre pasageri au călătorit pe rute interne. (Airport AAR)

6. Un număr de 743.673 de persoane fizice aveau datorii la ANAF de 102,1 milioane lei. Adică, în medie, este vorba despre 137 lei de persoană. Asta pentru că Ministerul de Finanțe i-a numărat pe cei cu datorii sub 500 de lei. Astfel, unii au câteva zeci de lei, iar alții câteva sute. Comparativ, județul Iași are 760.000 de locuitori. (Hotnews)

7. Livrările medii zilnice de gaze naturale ale Gazprom către Europa au atins în iulie cel mai ridicat nivel din acest an, înregistrând un avans de 5,7% comparativ cu anul trecut, şi de 12% faţă de iunie. (Economica)

8. Banca Centrală a Angliei a redus, joi, dobânda de referință, la 5%. Este prima reducere din ultimii 4 ani. (CNBC)

9. Oficiali lituanieni şi americani au confirmat miercuri că Ucraina a primit prima comandă a avioanelor mult aşteptate, care sunt echipate cu un tun de 20 mm şi pot transporta bombe, rachete şi rachete. Kremlinul a declarat joi că forţele ruse vor doborî avioanele de luptă F-16 construite în SUA şi trimise Ucrainei, reafirmând că aceste aeronave nu vor avea un impact semnificativ asupra cursului războiului. (News.ro)

10. Turcia a coordonat, la Ankara, un schimb de 26 de prizonieri între Rusia și mai multe țări occidentale, inclusiv SUA, schimb ce îl include și pe jurnalistul american Evan Gershkovich, deținut în Rusia, și pe fostul pușcaș marin american Paul Whelan, a informat joi după-amiază președinția turcă. (Hotnews)

Ți-ar mai putea plăcea
Cronica serii – Peste jumătate dintre elevii de clasa a VIII-a și a VII-a nu au obținut note peste 5, la matematică, la simularea Evaluării Naționale
Cronica serii – Teodorovici: Dacă 20% dintre funcţionarii din administraţia centrală ar pleca, ‘“n-ar simţi nimeni”