Zelenski: Întreaga lume, inclusiv Ucraina, doreşte ca Rusia să se alăture liderilor mondiali la un al doilea summit de pace – Cronica dimineții

1. Lucrările pentru ultimii kilometri ai lotului Glina – Vidra din Autostrada Bucureștiului au fost finalizate, circulația fiind deschisă acum pe cel mai nou nod rutier dintre două autostrăzi din România, respectiv dintre Autostrada Bucureștiului – A0 și Autostrada Soarelui – A2, cuprins între DN4 și A2, pe zona de Sud a Capitalei. (Profit.ro)

2. Ministerul Finanțelor a pus miercuri în dezbatere sistemul în care va funționa e-Factură pentru persoane fizice: adică obligativitatea ca cetățenii să-și dea, la cumpărăturile online, fie CNP, fie un Cod de Identificare Fiscală obținut de la ANAF. Fiscul vrea astfel să identifice toate elementele ce ar putea fi utile în încercarea de a reducere a evaziunii prin digitalizare. (Cursdeguvernare)

3. Ministerul de Externe reamintește că, în contextul evoluţiilor recente ale situaţiei de securitate şi riscului crescut de escaladare, este în vigoare un avertisment de călătorie pentru Statul Israel și Iran, nivel 8/9-EVITAŢI ORICE CĂLĂTORIE. MAE precizează că cetăţenii români care ignoră avertismentele MAE şi se deplasează în zone de risc sunt atenţionaţi că o fac pe propria răspundere şi vor suporta consecinţele unor astfel de călătorii.

4. Nvidia a adăugat $330 miliarde la capitalizarea companiei pe bursă. Cu creșterea de după închiderea sesiunii bursiere totalul este de $390. Este cel mai mare câștig înregistrat vreodată, la nivelul unei singure zile, de o companie listată pe bursă.

5. Președintele Rezervei Federale, Jay Powell, a anunțat că la următoarea ședință, din septembrie, s-ar putea reduce dobânda de referință. (FT)

Din Cronica Sportivă: David Popovici a cucerit medalia de bronz, în cadrul finalei olimpice la 100 m liber. Cursa a fost câștigată de chinezul Pan Zhanle, care a setat și un nou record mondial.

6. Numărul pasagerilor din aeroporturile europene a depășit în primul semestru nivelul din 2019, pentru prima dată de la pandemia Covid-19. Ca urmare a unei creșteri anuale de 9% a numărului de pasageri între ianuarie și iunie, traficul la aceste hub-uri a fost cu 0,4% mai mare decât în aceeași perioadă în urmă cu cinci ani. (Profit.ro)

7. Întreaga lume, inclusiv Ucraina, doreşte ca Rusia să se alăture liderilor mondiali la un al doilea summit de pace – planificat pentru sfârşitul acestui an – pentru a pune capăt războiului din Ucraina, a declarat preşedintele Volodimir Zelenski într-un interviu pentru presa franceză. (News.ro)

8. Liderul suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei, a emis un ordin ca Iranul să lovească direct Israelul, ca represalii pentru uciderea la Teheran a liderului Hamas, Ismail Haniyeh, relatează New. York Times, citând trei oficiali iranieni, dintre care doi din Gărzile Revoluţionare. (News.ro)

9. Casa Albă l-a avertizat miercuri pe preşedintele reales al Venezuelei, Nicolas Maduro, că „răbdarea” sa în ce priveşte publicarea rezultatelor detaliate ale scrutinului prezidenţial este pe punctul să se termine, în timp ce peste o mie de persoane au fost arestate în Venezuela în urma protestelor organizate de contestatarii preşedintelui. (G4Media)

10. Aproape jumătate din toate cazurile de demență ar putea fi prevenite teoretic acţionând asupra unor factori precum fumatul şi poluarea. Acesta este mesajul unui amplu studiu care subliniază rolul crucial al prevenţiei. Lucrarea The Lancet completează un raport publicat în 2020 care sublinia deja importanţa prevenţiei. Atunci, autorii estimau că 40% din demenţe erau legate de factori de risc de natură foarte diferită: nivel scăzut de educaţie, probleme de auz, fumat, obezitate, poluarea aerului, depresie, izolare, traumatisme craniene, hipertensiune etc. Acum, în lumina ultimelor cercetări, au fost adăugaţi alți doi factori de risc: pierderea vederii, chiar până la orbire, şi colesterolul ridicat. (News.ro)

Fotografia dimineții – David Popovici face un selfie, pe podium, dupa ce a câștigat medalia de bronz la 100 m liber, la Jocurile Olimpice de la Paris. Inquam Photos / Colette Rochefort:

Ți-ar mai putea plăcea
Camera Reprezentanților a votat demiterea președintelui Trump – Cronica diminetii
Cronica dimineții – USR și-a lansat ideile economice pentru guvernare