Liderul politic al Hamas a fost ucis la Teheran – Cronica dimineții

1. Directorul Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM), Elena Mateescu, afirmă că, după ce anul 2023 a fost şi în România şi la nivel mondial anul cu cele mai ridicate temperaturi din istorie, meteorologii nu exclud ca vara acestui an să depăşească recordul. Mateescu arată că temperatura medie a intervalului ianuarie-iunie din acest an este cu două grade mai ridicată faţă de perioada similară a anului anterior. (News.ro)

2. Băncile au continuat să reducă dobânzile la depozite și credite în luna premergătoare deciziei BNR de a scădea pentru prima oară rata cheie după 2021. Dobânzile la depozite sunt pentru a doua lună la rând în teritoriu pozitiv, ca urmare a scăderii inflației. (Profit.ro)

3. Sondajele arată un optimism mai mic în rândul consumatorilor și a managerilor din sectorul serviciilor în iulie, ceea ce ar putea însemna un start mai slab pentru economie în trimestrul al treilea. Indicatorul de încredere în economie (economic sentiment indicator – ESI) a scăzut la 102,5 puncte în iulie, față de 104,2 puncte în iunie. (Profit.ro)

4. Populația din țările UE deține în conturile bancare aproximativ 10.000 de miliarde euro, adică mai mult de o treime din dimensiunea economiei SUA. (Cursdeguvernare)

5. Nvidia a pierdut $1000 de miliarde din capitalizarea maximă atinsă de companie în 20 iunie. În ultimele 5 săptămâni, Nvidia a pierdut, în medie, $200 miliarde din valoarea comoaniei în fiecare săptămână. (Link)

Din Cronica Sportivă: David Popovici s-a calificat în finala probei de 100 de metri liber de la Jocurile Olimpice de la Paris cu al cincilea timp. Cursa pentru medalii este programată miercuri, de la ora 23:39.

6. Activitatea fabricilor din China s-a redus, în iulie, pentru a treia lună consecutivă, conform indexului oficial al Biroului de Statistică ce măsoară acest indicator. (Nikkei)

7. Un raport de 114 pagini, publicat luni de o comisie bipartizană numită de Congres, avertizează că SUA nu sunt pregătite pentru un conflict susținut cu China sau Rusia, cu atât mai puțin cu ambele în același timp. Raportul arată că Pentagonul și-ar putea epuiza munițiile în „trei până la patru săptămâni” într-un eventual război prelungit cu China, scrie publicația Business Insider. (Hotnews)

8. Hamas a anunțat că liderul său politic, Ismail Haniyeh, a fost ucis la Teheran de un atac israelian care a avut loc asupra reședinței sale. Haniyeh, care locuiește în Qatar, se afla la Teheran pentru ceremonia de investire a noului președinte iranian. Armata israeliană a refuzat să comenteze. (Bloomberg)

9. Meta va plăti $1,4 miliarde într-un acord cu statul Texas pentru închiderea unei investigaţii privind utilizarea neautorizată a datelor utilizatorilor Facebook. (News.ro)

10. Scrimera egipteană Nada Hafez a participat la Jocurile Olimpice de la Paris însărcinată în şapte luni. Ea şi-a dezvăluit sarcina după ce a pierdut meciul din optimi la sabie. (News.ro)

Fotografia dimineții este de la concursul de surf de la Jocurile Olimpice:

Ți-ar mai putea plăcea
Cronica diminetii – Ministrul german de Interne isi depune demisia
Șapte Oscaruri pentru “Oppenheimer”, inclusiv pentru cel mai bun film – Cronica dimineții