Trei sferturi din energia electrică a Uniunii Europene, generată în acest an, a fost produsă din surse fără emisii de CO2 – Cronica de Mediu

1. Potrivit unor date centralizate de New York Times, municipiul București a avut în 2023 un număr de 30 de zile caniculare, în care s-a înregistrat o temperatură de cel puțin 32ºC. În 1960, au fost contorizate 14 zile caniculare, iar proiecția realizată de specialiști arată că, în anul 2090, Capitala va avea, în medie, 54 de zile cu căldură sufocantă. (Libertatea)

2. Numărul zilelor cu temperaturi peste 35 de grade Celsius în 20 din marile capitale ale lumii – de la New Delhi la Jakarta şi Buenos Aires – a crescut cu 52% în ultimele trei decenii. (G4media)

3. Trei sferturi din energia electrică a Uniunii Europene, generată în acest an, a fost produsă din surse fără emisii de CO2. Este cel mai “verde” mix de energie obținut vreodată de blocul comunitar. (Biziday)

4. Costurile de sănătate, provocate de poluarea aerului din București, sunt cele mai mari din Europa, și ajung la aproximativ 3.000 de euro/persoană, de aceea este nevoie de implementarea de Zone cu Nivel Scăzut de Emisii (ZNSE), până în anul 2025, în vederea îmbunătățirii calității aerului, susțin experții Asociației 2Celsius, într-o analiză de specialitate. (Profit)

5. Substanțele toxice PFAS, cunoscute si sub denumirea de“ chimicale veșnice” utilizate în bateriile litiu-ion, esențiale pentru tranziția către o energie curată, reprezintă o sursă periculoasă de poluare chimică care, potrivit unor noi cercetări, amenință mediul și sănătatea umană pe măsură ce industria se dezvoltă. Cercetătorii au descoperit niveluri alarmante de substanțe chimice în mediul înconjurător în apropierea fabricilor, au observat prezența acestora în zone îndepărtate din întreaga lume, au constatat că par a fi toxice pentru organismele vii și au descoperit că deșeurile de baterii eliminate în depozitele de deșeuri reprezintă o sursă majoră de poluare. (TheGuardian)

6. Cinci activiști de mediu, membri ai organizației ecologiste „Just Stop Oil”, printre care şi fondatorul grupului, au fost condamnați la Londra la pedepse de 4 şi 5 ani de închisoare pentru organizarea unui protest care a blocat o autostradă din apropierea capitalei Angliei în noiembrie 2022. (Digi24)

7. Recordul de căldură la nivel mondial a fost doborât, pentru a doua zi la rând. Ziua de 22 iulie a înregistrat o temperatură medie de 17,15 grade Celsius, față de 17,09 grade pe 21 iulie. În ultimele zile, orașe din Japonia, Indonezia și China au înregistrat temperaturi record, iar în țările din Golful Persic au fost zone cu 60 de grade Celsius. În unele părți ale Europei, temperaturile au depășit 45 de grade Celsius în ultimele zile. (Reuters)

8. 44.01, un start-up susținut de Apollo Projects a lui Sam Altman, dezvoltă o tehnologie care injectează CO2 la un kilometru sub pământ, unde reacțiile chimice îl transformă în piatră. 44.01 lucrează la o soluție de captare a carbonului care accelerează un proces natural car, altfel poate dura zeci de ani. (Bloomberg) 

9. Copacii captează metan din atmosferă, unul dintre gazele cu efect de seră care contribuie cel mai mult la încălzirea globală, conform unui studiu realizat în păduri din Anglia, Suedia, Panama şi Brazilia. Analiza, publicată miercuri în jurnalul științific, Nature, sugerează că arborii care captează cel mai mult gaz metan sunt cei care se găsesc în cele mai umede şi calde zone. Metanul este un gaz cu efect de seră responsabil pentru aproximativ 30% din încălzirea globală, al doilea după dioxidul de carbon (CO2). (G4media)

10. BP majorează previziunile privind cererea de petrol și gaze pe fondul schimbării lente a energiei curate. BP a estimat că cererea globală de petrol va atinge un nivel maxim anul viitor, în timp ce capacitatea eoliană și solară se va extinde rapid în ambele scenarii principale prezentate în raportul său anual Energy Outlook. Gigantul energetic a subliniat aceste previziuni în perspectiva sa anuală, avertizând că o întârziere în trecerea la energia regenerabilă s-ar putea dovedi „costisitoare”. (Finance.Yahoo)

Poza ediției. În Peninsula Balcanică și Europa de Est s-a înregistrat un val de căldură puternic și prelungit, cu temperaturi care au atins 42-44 °C.  Acesta este cu mai mult de zece grade C peste media pentru perioada de la mijlocul lunii iulie. (Climatebook)

Ți-ar mai putea plăcea
Europa se îndreaptă anul acesta către o secetă comparabilă cu cea din vara anului 2022 – Cronica de Mediu
Alaska înregistrează un record de temperatură în decembrie de 19,4°C – Cronica de Mediu