NASA a descoperit posibile semne de viață în trecutul geologic al planetei Marte – Cronica Spațială
1. NASA a anunțat identificarea unei roci cu tentă roșie pe planeta Marte care include o serie de „pete” care ar putea indica faptul că în urmă cu miliarde de ani reacțiile chimice din această rocă ar fi putut susține viața microbiană. Roca a fost descoperită și analizată de roverul Perseverance, iar instrumentele sale sugerează că această rocă are calitățile necesare corespunzătoare definiției unui posibil indicator al vieții în trecutul geologic. Cu toate acestea, NASA ia în considerare și alte explicații pentru prezența acestor „pete” pe rocă. (Jet Propulsion Laboratory)
2. China a descoperit un mineral cu o compoziție de 41% de apă în mostrele de regolit lunar returnate de misiunea Chang’e-5 în 2020. Mineralul respectiv are formula chimică (NH4)MgCl3·6H2O și este foarte asemănător cu novograblenovit, un mineral care există pe Pământ și rezultă în urma reacției chimice dintre bazaltul fierbinte și gazele vulcanice bogate în apă. (Nature Astronomy)
3. NASA a publicat o imagine cu galaxia spiralată NGC 6872 din constelația Peacock realizată de observatorul spațial cu raze X Chandra. Galaxia spiralată NGC 6872 este de cinci ori mai mare decât Calea Lactee și la momentul descoperirii în 2013 a devenit cea mai mare galaxie spiralată cunoscută. (NASA)
4. Cercetătorii NASA au determinat că planeta Mercur are sub crustă o manta de diamante cu o grosime de 16 kilometri. Anterior, cercetătorii credeau că mantaua planetei este formată din grafen. Datele au fost obținute cu sonda Messenger și se adaugă la caracteristicile neobișnuite ale planetei, cum ar fi suprafața foarte închisă la culoare sau nucleul foarte dens. (Space)
5. O echipă internațională de cercetători a detectat o exoplanetă situată la numai 12 ani-lumină distanță de Pământ. Aceasta este una dintre cele mai reci exoplanete descoperite până acum și are o masă de câteva ori mai mare decât a planetei Jupiter. Descoperirea a fost făcută cu telescopul spațial James Webb. (Jet Propulsion Laboratory)
6. NASA și Boeing au anunțat că vor efectua un test de ardere pentru capsula Starliner andocată la Stația Spațială Internațională. Testul este realizat pentru sistemul de control al reacției în care vor fi utilizate 27 dintre cele 28 de propulsoare. Starliner a fost lansată spre ISS în 5 iunie, însă pentru moment revenirea pe Pământ a fost amânată succesiv din cauza unor posibile defecțiuni tehnice. (Spaceflight Now)
7. China a dezvăluit că roverul din cadrul misiunii Chang’e 6 care a fotografiat partea îndepartată a Lunii a selectat locul potrivit pentru imagine pe baza unui algoritm AI. Astfel, roverul a utilizat rețele neurale pentru a învăța din experiențe trecute și pentru a face diverse ajustări la realizarea fotografiei, cum ar fi schimbarea unghiului. (Space)
8. NASA a publicat o imagine de detaliu cu planeta Jupiter realizată de sonda spațială Juno în luna mai. Imaginea surprinde norii haotici și furtunile ciclonice dintr-o regiune din emisfera nordică a planetei. (NASA)
9. Astronomii au detectat o posibilă „pitică maro” în galaxia Calea Lactee care călătorește cu o viteză de 1,9 milioane de kilometri pe oră, adică de circa 1.500 de ori mai mare decât viteza sunetului. Potențiala pitică maro se îndreaptă spre centrul galaxiei. (Space)
10. Agenția Spațială Europeană menționează într-un raport că deșeurile spațiale de pe orbita Pământului generează un mediu nesustenabil pe termen lung. Raportul vine în aceeași săptămână în care SpaceX a efectuat în ultimul an aproape 50.000 de manevre de evitare a unor coliziuni cu deșeuri de pe orbită pentru cei 6.200 de sateliți care formează rețeaua Starlink. (ESA)