Cele mai bune 100 de cărți publicate în secolul al XXI-lea – Cronica de Carte

1. „Prietena mea genială”, de Elena Ferrante (la noi, la Editura Pandora M), „The Warmth of Other Suns”, de Isabel Wilkerson, „Wolf Hall”, de Hilary Mantel (Editura Litera), „The Known World”, de Edward P. Jones și „Corecții”, de Jonathan Franzen (Editura Polirom), sunt pe primele locuri ale celor mai bune 100 de cărți ale secolului al XXI-lea, conform voturilor a 503 romancieri, scriitori de non-ficțiune, poeți, critici literari și a altor iubitori de literatură, centralizate de The New York Times Book Review. (New York Times)

2. În subsidiar față de această recapitulare a primelor decenii din acest secol, New York Times oferă o privire a celor mai memorabile momente literare a acestui prim sfert de secol, printre care se află anunțul din 2002 al lui Stephen King că va renunța la scris (a publicat de atunci peste 30 de cărți), apariția în 2003 a volumului „Codul lui Da Vinci”, de Dan Brown, care a dominat topurile de vânzări timp de doi ani, vânzarea primului Kindle de către Amazon în 2007 și publicarea autobiografiei lui Mark Twain, la 100 de ani de la moartea sa. (New York Times)

3. „The Book of Elsewhere”, de Keanu Reeves și China Mieville, „Autocracy”, de Anne Applebaum, „Mina’s Matchbox”, de Yoko Ogawa, „There Are Rivers in the Sky”, de Elif Shafak, ”Elaine”, de Will Self și „On Freedom”, de Timothy Snyder, sunt printre cele mai așteptate 193 titluri de cărți, volume din care ar trebui să alegem lecturile din cea de-a doua parte a anului. (Literary Hub)

4. „Sistemrestart”, de György Dragomán, „Integrala prozei scurte”, de Samuel Beckett, „Un balet de leproși”, de Leonard Cohen și „Am reușit să rămân eu însămi”, de Ileana Mălăncioiu (ediție definitivă), se află printre cele șapte volume (plus un al optulea, bonus) de (re)citit în vara lui 2024. (Suplimentul de cultură)

5. Pentru a aduce comunitatea clujeană mai aproape de lectură, echipa Festivalului Internațional de Carte Transilvania s-a mobilizat și au dus „Geamul cu poezie” peste tot prin oraș. Astfel, 17 locații din Cluj-Napoca și-au transformat geamurile în spații dedicate poeziei, devenind pagini de opere în versuri, și așteaptă să fie citite de cei aflați în preajmă. (Servus Cluj)

6. „All Fours: A Novel”, de Miranda July, „American Spirits”, de Russell Banks, „James: A Novel”, de Percival Everett, „Table for Two: Fictions”, de Amor Towles și „The Women”, de Kristin Hannah, sunt printre cele mai bune cărți de ficțiune care au apărut în prima jumătate a anului 2024. (NPR.org)

7. Conform unui raport statistic recent, 60% dintre cele mai populare filme și seriale de pe Netflix sunt bazate pe cărți și pe romane grafice. Astfel, serialul Wednesday are la bază comicsurile desenate de Charles Addams și care au apărut în The New Yorker începând din 1938, „The Queen’s Gambit” este ecranizarea volumului cu același nume semnat de  Walter Tevis (apărut în traducere românească la Editura Bookzone), iar „Fool Me Once” pe volumul omonim al lui Harlan Coben (Editura Paladin). (BookRiot)

8. Cele mai vândute cărți din SUA, conform New York Times: la categoria Fiction, pe locul întâi se află volumul „The Women”, de Kristin Hannah (a 22-a săptămână în top); la categoria NonFiction, pe locul întâi se află volumul „The Demon of Unrest”, de Erik Larson,  o relatare a perioadei dintre alegerea lui Abraham Lincoln ca președinte al SUA și începutul Războiului civil american. O noutate interesantă în top, la categoria non-ficțiune, volumul „Ask Not”, de Maureen Callahan, despre violența domestică din familia Kennedy. (New York Times)

9. Recomandări cărți în limba română, apariții noi sau reeditări:

-DamenVals. Voci feminine în critica de teatru a secolului XX, de Miruna Runcan, Editura Tracus Arte

-Povești de citit în gară, de Vlad Mușat, Editura Junimea

-Viața lui Panait Istrati, de Stelian Tănase, Editura Corint

-Asiatic pentru toți, de Chef Cătălin Petrescu, Editura Publisol

-Tripped. Germania nazistă, CIA și zorii erei psihedelice, de Norman Ohler, Editura Publica

-Supercomunicatori, de Charles Duhigg, Editura Publica

-Bărbații, de Holly Gramazio, Editura Trei

-Flăcările, de Sophie Haydock, Editura Humanitas Fiction

-Nebunul păsărilor, de Care Santos, Editura Humanitas Fiction

10. Pe scurt, din lumea literară:

-Cea de-a 23-a ediție a Premiului FNAC pentru cel mai bun roman a dezvăluit prima selecție de 30 de titluri, iar printre nominalizați se află scriitori precum Maylis De Kerangal, Alaa El Aswany și Miguel Bonnefoy (Livres Hebdo);

-Emma Doude van Troostwijk a primit Premiul Françoise Sagan 2024, pentru volumul „Ceux qui appartiennent au jour”, publicat la Éditions de Minuit (Livres Hebdo);

-Actrița Viola Davis este cea mai recentă vedetă care va publica o carte în parteneriat cu cunoscutul scriitor de bestsellere James Patterson (Publishers Weekly);

-Opt romane SF gotice care vor încânta și vor emoționa cititorii (BookRiot);

-Andrea Carlisle, autoarea cărții „There Was an Old Woman”, recomandă 7 romane despre femei de peste 60 de ani care sfidează așteptările societății (Electric Literature).

Fotografia săptămânii: Multe clădiri din Nigeria nu au acces la rețeaua națională de electricitate, ceea ce reprezintă o realitate pentru mulți elevi din această țară. În imagine, un elev de la Excelent Moral School încearcă să răspundă la o întrebare de matematică pe o tablă aflată într-o sală de clasă slab luminată din Ibadan, Nigeria, marți, 28 mai 2024. Sursă fotografie: Associated Press.

Ți-ar mai putea plăcea
Susanna Clarke a câștigat Women’s Prize for Fiction cu romanul „Piranesi” – Cronica de carte
“Klara and the Sun”, viitorul roman al lui Kazuo Ishiguro, apare în martie 2021 – Cronica de Carte