Anul trecut, 90% din investițiile globale în cipuri au mers către China – Cronica de Tehnologie

1. Apple Watch Series 10 ar urma să folosească un ecran mai mare și un cadran mai subțire. Apple Intelligence va fi lansat în primăvara anului viitor, probabil prin update-ul iOS 18.4, care se află deja în lucru. (News.ro)

2. 90% din investițiile globale în cipuri au mers către China anul trecut, țară care a cumulat investiții în acest domeniu de $22.2 miliarde – mai mult decât dublu față de 2022. Un rol important l-au avut companiile de stat chineze, implicate în aproximativ 60% din cele mai mari investiții ale ultimilor ani. (SCMP)

3. ChatGPT este destul de bun la rezolvarea problemelor de programare mai vechi, arată un studiu. În schimb, chatbot-ul are mari dificultăți când întâlnește probleme noi. (IEEE Spectrum)

4. Comisarul european pentru competiție Margrethe Vestager avertizează cu privire la blocajul pe care stocurile limitate de plăci video Nvidia îl crează în ceea ce privește dezvoltarea AI-ului. Pe de altă parte, comisarul speră că firmele din piețele secundare ar putea ajuta în această situație și susține inovația. (Bloomberg)

5. ElevenLabs a lansat un AI pentru eliminarea zgomotului de fundal din înregistrările audio. Voice Isolator este Freeware și ar putea fi folosit în multe situații, de la procesarea interviurilor și a podcast-urilor, la industria de film. (VB)

6. Apple a aprobat magazinul de jocuri pentru iPhone al celor de la Epic. Asta după ce, cu doar o zi înainte, Epic se plângea că Apple găsește motive arbitrare pentru a-i respinge magazinul. (Profit.ro)

7. Cloudflare a lansat o soluție de blocare a boților folosiți de companiile de AI pentru a prelua conținutul în scopul antrenări modelelor lingvistice. Aceasta va fi oferită gratuit clienților actuali. (TechCrunch)

8. Apple a eliminat din versiunea rusească de App Store 25 de servicii VPN. Eliminarea a venit la cererea autorității locale de supraveghere a comunicațiilor, Roskomnadzor. (Reuters)

9. Modelul lingvistic Gemini nu este la fel de bun precum îl prezintă Google, conform unui studiu. Capacitatea acestuia de a răspunde corect pe marginea documentelor este limitată – doar 40%-50% dintre răspunsurile date de Gemini sunt corecte. (Profit.ro)

10. În prima jumătate a anului, hackerii au furat $1.38 de miliarde în crypto, cu 110% mai mult YoY. 70% din monedele furate au rezultat din doar cinci mari atacuri. (Bloomberg)

Ți-ar mai putea plăcea
În medie, americanii își petrec 12 ani din viață folosind smartphone-ul – Cronica de Tehnologie
Microsoft: SolarWinds a fost cel mai mare și mai sofisticat atac cibernetic din toate timpurile – Cronica de Tehnologie