Roverul Perseverance a descoperit roci cu o textură neobișnuită pe Marte – Cronica Spațială

1. Roverul Perseverance de pe planeta Marte a ajuns într-o regiune numită Bright Angel, la capătul unei călătorii care a durat câteva luni. În cadrul imaginilor transmise spre Pământ, cercetătorii au descoperit deja roci cu o textură pe care nu au mai observat-o până acum și au decis ca roverul să înainteze pe versant pentru a obține mai multe informații despre originea acestor roci. (NASA)

2. Marea Pată Roșie de pe planeta Jupiter are în realitate doar 190 de ani, potrivit celor mai recente date analizate de cercetătorii de la University of the Basque Country din Spania. Până acum, cercetătorii considerau că furtuna vizibilă pe Jupiter este aceeași cu cea observată prin telescop de astronomii Giovanni Domenico Cassini, Robert Hooke și Galileo Galilei încă din anii 1600. Noile date arată însă că furtuna respectivă a încetat undeva între jumătatea secolului 18 și începutul secolului 19. (Earth Sky)

3. Mostrele de rocă obținute de roverul Perseverance de pe Marte vor permite cercetătorilor să analizeze inclusiv aerul prezent în tuburile colectoare. Aerul respectiv va oferi cercetătorilor informații importante cu privire la atmosfera planetei, care este alcătuită predominant din dioxid de carbon, însă include și urme ale altor gaxe care ar putea fi prezente încă de la formarea planetei. Teoretic, tuburile respective vor ajunge pe Pământ în cadrul misiunii Mars Sample Return, care va fi însă reconfigurată din motive de costuri. (JPL)

4. O echipă de cercetători de la NASA a utilizat telescopul spațial James Webb pentru a studia mai bine Nebuloasa Crabului, o rămășiță de supernovă situată la circa 6.500 de ani-lumină distanță de Pământ în constelația Taurus. Noile imagini vor ajuta cercetătorii să înțeleagă mai bine istoria acestui corp ceresc. (NASA)

5. Revenirea capsulei Starliner de pe Stația Spațială Internațională a fost amânată până în 26 iunie, ca urmare a faptului că NASA vrea să analizeze mai bine o serie de mici probleme care au apărut la andocarea din 6 iunie, inclusiv scrgerile de heliu. Inițial, cei doi astronauți ai primei misiuni Starliner cu echipaj uman ar fi trebuit să rpmână în spațiu doar o săptămână. (Space News)

6. Furtunile frecvente observate în cele două emisfere ale planetei Saturn sunt cauzate cel mai probabil de încălzirea sezonieră, potrivit datelor colectate de sonda spațială Cassini. Astfel, planeta nu absorbe energie solară în mod egal, întrucât cantitatea de căldură variază în funcție de distanța planetei față de Soare, în condițiile în care o orbită completă este realizată în 30 de ani. (Space)

7. Telescopul spațial Hubble a returnat prima imagine de la reconfigurarea modului de lucru cu un singur giroscop în loc de trei. Telescopul a fost îndreptat spre galaxia NGC 1546 din constelația Dorado, iar în imagine sunt vizibile și galaxii mai îndepărtate, printre care și o galaxie spiralată. (NASA)

8. Cercetătorii au identificat o coliziune majoră între asteroizii din sistemul Beta Pictoris, pe baza prafului stelar degajat în urma acestora, despre care se estimează că este de 100.000 mai mult decât praful degajat de asteroidul care a condus la dispariția dinozaurilor. Sistemul Beta Pictoris are doar 20 de milioane de ani și este în plin proces de formare a unor exoplanete, iar coliziunile sunt frecvente în acest stadiu de evoluție. (Earth Sky)

9. Sonda spațială Lunar Reconnaissance Orbiter (LRO) a fotografiat vehiculul spațial Chang’e 6 al Chinei, care a aselenizat pe partea îndepărtată a Lunii și a colectat probe de regolit care vor ajunge pe Pământ în câteva luni. În imagine se observă că terenul din jurul landerului este mai luminat, iar acest efect apare din cauza anomaliilor produse de motorul landerului. Fenomenul este similar cu cel observat și în cazul altor navete spațiale. (Space)

10. SpaceX a lansat Starlink Mini, un dispozitiv de dimensiunile unui laptop cu o masă de numai 1,1 kilograme care oferă conexiune la internet cu până la 100 Mbps prin conectarea la rețeaua Starlink. În SUA, dispozitivul costă 599 de dolari și presupune plata unui abonament de 30 de dolari pe lună care se adaugă la abonamentul standard de 120 de dolari pe lună. Principalul avantaj este portabilitatea, întrucât dispozitivul este ușor de transportat și oferă acces la internet aproape în orice țară, inclusiv în România. (The Verge)

Ți-ar mai putea plăcea
NASA a detectat metan în atmosfera unei exoplanete – Cronica Spațială
Astronomii au descoperit una dintre cele mai rare stele din galaxia Calea Lactee – Cronica Spațială