Activele sistemului bancar au crescut anul trecut cu 14,6%, la 803,3 miliarde de lei, un nou record nominal – Cronica dimineții

1. România primește în aceste zile de la Comisia Europeană (CE) o nouă scrisoare cu observații în ceea ce privește cererea de plată numărul trei din PNRR, în cadrul căreia cel mai mare punct de divergență este reprezentat de către regimul microîntreprinderilor. (Profit.ro)

2. Activele sistemului bancar au crescut anul trecut cu 14,6%, la 803,3 miliarde de lei, un nou record nominal. Este cea mai mare creștere din ultimii ani, peste cea de aproape 10% din 2022, dar care vine pe fondul unei inflații anuale încă ridicate, de 6,6% la finele lunii decembrie. Banca Transilvania a câștigat 1 punct procentual la cota de piață și a ajuns la peste 20%, la distanță de cel mai apropiat competitor, Banca Comercială Română, care a pierdut circa jumătate de punct, până la 13,4%. (Profit.ro)

3. Agenția Națională pentru Resurse Minerale (ANRM) a anunțat joi seară că a decis să nu prelungească licența de exploatare de la Roșia Montană, a companiei Roșia Montană Gold Corporation, în care firma Gabriel Resources este acționar majoritar. (EuropaLibera)

4. Pentru Rusia, o înfrângere strategică în Ucraina ar însemna sfârşitul statalităţii sale, astfel că „de ce să ne fie frică, trebuie să mergem până la capăt”, a declarat presedintele rus Vladimir Putin într-o întâlnire cu ziariştii ruşi la finalul vizitei sale în Vietnam. (Hotnews)

5. În ciuda sancțiunilor economice, Rusia continuă să fie implicată în construcția de reactoare nucleare la nivel global. Peste o treime din noile reactoare nucleare care se construiesc în lume, inclusiv în China, India, Iran sau Egipt, sunt dezvoltate de companii rusești. (FT)

Din Cronica Sportivă: David Popovici s-a calificat în finala probei de 200 de metri liber cu cel mai bun timp, la Campionatul European de nataţie de la Belgrad.

6. Industria vehiculelor electrice din China a primit cel puțin $231 de miliarde în subvenții și ajutoare guvernamentale din 2009 până la sfârșitul anului trecut, potrivit unui studiu. (Bloomberg)

7. India a folosit, anul trecut, mai mult cărbune decât Europa și America de Nord la un loc în 2023. (Digi24)

8. Un studiu publicat joi în revista Biology Methods & Protocols, de Oxford University Press, indică faptul că în curând ar putea fi posibil ca medicii să folosească inteligenţa artificială (AI) pentru a detecta şi diagnostica cancerul la pacienţi, permiţând astfel un tratament timpuriu. (News.ro)

9. Emiratele Arabe Unite vor permite femeilor să faca avort în cazurile în care sarcina a fost rezultatul unui viol sau al incestului. Violul sau incestul trebuie raportate imediat autorităților și ulterior dovedite printr-un raport oficial al Procuraturii. Fătul trebuie să aibă mai puțin de 120 de zile în momentul procedurii de avort, iar avortul trebuie să fie lipsit de orice complicații medicale care ar putea pune viața femeii în pericol. Legea se va aplica rezidenților care se află în Emiratele Arabe Unite de cel puțin un an. (Link)

10. Vodafone România, operator local de telecomunicații mobile, a notificat clienții persoane juridice că, începând cu factura viitoare, va majora cu 8% tarifele practicate la abonamentele de servicii de telecomunicații. (Profit.ro)

Fotografia dimineții – Actorul Donald Sutherland a murit joi, la Miami, după o lungă boală, la vârsta de 88 de ani:

 

Ți-ar mai putea plăcea
Ciolacu: PSD nu este dispus ”să plătească nota de plată la ce au mâncat alţii, la ce au furat alţii în pandemie” – Cronica dimineții
Un an de la invazia Ucrainei de către Rusia – Cronica dimineții