Consiliului Suprem de Apărare a Ţării a decis donarea către Ucraina a unui sistem PATRIOT – Cronica serii

1. Consiliului Suprem de Apărare a Ţării a decis, joi, având în vedere deteriorarea semnificativă a situaţiei de securitate în Ucraina, donarea către Ucraina a unui sistem PATRIOT. Donarea se face se face cu condiţia continuării negocierilor ţării noastre cu Aliaţii, în special cu partenerul strategic american, în vederea obţinerii unui sistem similar sau echivalent. (News.ro)

2. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a reacționat imediat după decizia României de a trimite Kievului un sistem Patriot, mulțumind țării noastre și subliniind că decizia îi va ajuta pe ucraineni să își protejeze mai bine populația și infrastructura critică „împotriva terorii aeriene rusești”. (Hotnews)

3. Românii au acces la doar 17% din medicamentele aprobate la nivel european în perioada 2019-2022; în anul 2023 niciun nou medicament nu a fost compensat necondiţionat în ţara noastră, iar în 2024 doar 28 de medicamente noi au fost introduse în lista celor compensate. (G4Media)

4. Klaus Iohannis a anunțat că se retrage din competiţia pentru şefia NATO. CSAT a decis că România să susţină candidatura lui Mark Rutte pentru funcţia de secretar general al Alianţei Nord-Atlantice. (News.ro)

5. La ora actuală, pentru Rusalii, agențiile de turism membre ANAT specializate pe litoralul românesc înregistrează un grad de ocupare de 85%, peste 80.000 de turiști urmând să-și petreacă minivacanța din aici. Este o creștere și față de 1 iunie, Ziua Copilului, când, de asemenea, a fost un grad de ocupare mai mare decât anul precedent, de circa 70%, iar mai ales după 15 iunie numărul sejururilor a crescut considerabil. (G4Media)

Din Cronica de Turism: Bugetul mediu investit de un turist român pentru un sejur de 7 nopți în Europa este în acest an de 800 de euro, potrivit unor date prezentate de agenția de turism Eturia. Prețurile sunt de sub 700 de euro pentru destinații precum Paris, Barcelona, Sicilia, Sardinia, Nisa sau Lisabona și ajung la 890 de euro pentru Maderira. Între timp, pentru un sejur de 10 zile în Seychelles prețul ajunge la aproape 1.900 de euro de persoană. (News.ro)

6. Temperaturile au trecut de 38 C azi, în cea mai caldă zi de până acum în 2024, iar canicula continuă, prognoza ANM indicând maxime de 39 C marți în Oltenia. (Hotnews)

7. Ministrul austriac de Externe, Alexander Schallenberg, a declarat, joi, la Viena că nu ne putem „aștepta la o revoluție” în privința aderării României și Bulgariei la Spațiul Schengen cu frontierele terestre, după alegerile parlamentare programate în Austria în septembrie 2024, în urma cărora va fi numit un nou guvern federal. (StartupCafe)

8. Administrația Biden va grăbi livrarea sistemelor de apărare aeriană către Ucraina, oprind livrarea către celelalte națiuni aliate. Decizia arată limitele industriei de apărare occidentale, care încearcă să furnizeze suficient armament pentru a satisface cererea globală. (WSJ)

9. Vânzările de mașini noi electrice în Uniunea Europeană au scăzut cu 12% în mai, comparativ cu aceeași lună a anului trecut. Scăderea în Germania a fost de 30%. (Reuters)

10. Consumul global de combustibili fosili și emisiile de carbon au atins un record istoric în 2023, depășind vârfurile de dinainte de pandemie. În timp ce SUA și Europa par a se fi înscris pe o pantă descendentă, China și India compensează printr-o creștere a utilizării cărbunelui, petrolului și gazelor. (Profit.ro)

Ți-ar mai putea plăcea
Stare de urgență în sudul Californiei după cutremurul din această dimineață – Cronica serii
Datoria externă totală a României a crescut cu 9,131 miliarde euro în primele 8 luni – Cronica serii