România a fost în mai, pentru a cincea lună la rând, țara cu cea mai ridicată inflație din UE – Cronica dimineții

1. Meteorologii anunţă caniculă în întreaga ţară, pe parcursul zilei de miercuri, în municipiul Bucureşti şi 16 judeţe fiind cod portocaliu. Maximele se vor situa între 33 şi 37 de grade. (News.ro)

2. Alianța PSD-PNL a obţinut 48,55% la alegerile europarlamentare care au avut loc în 9 iunie, a anunţat, marţi seară Biroul Electoral Central (BEC), rezultatele fiind finale. Asta înseamnă că PSD şi PNL vor avea 19 dintre cei 33 de europarlamentari ai României. AUR a obţinut 14,93%, Alianţa Dreapta Unită – 8,71%, UDMR – 6,48%, SOS România – 5,03% REPER – 3,74%, Nicu Ştefănuţă – 3,08%. (News.ro)

3. Rata anuală a inflației în Uniunea Europeană a urcat în mai la 2,7%, de la 2,6% în aprilie, în timp România a fost, pentru a cincea lună la rând, țara cu cea mai ridicată inflație din blocul comunitar. (Digi24)

4. Cluj-Napoca este, și în acest an, cel mai bun oraș studențesc din România, conform clasamentului QS al celor mai bune orașe academice pentru studenți. (Profit.ro)

Din Cronica de Tehnologie: Chirurgul General al Statelor Unite spune că platformele de socializare ar trebui să afișeze un avertisment prin care să înștiințeze adolescenții cu privire la daunele pe care le pot aduce sănătății mentale. O lege în acest sens ar trebui să restricționeze anumite funcții, precum scroll-ul infinit în newsfeed, notificările și funcția autoplay pentru video. (NY Times)

5. Elevii români îi depășesc doar pe cei din Moldova, Cipru, Bulgaria, Macedonia de Nord și Albania când trebuie să își folosească gândirea creativă. Punctajul mediul la nivelul Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) este de 33 de puncte, iar scorul obținut de elevii români este de 26 de puncte, arată cele mai recente rezultate PISA 2022. La capitolul „gândire creativă” elevii din România au înregistrat același scor ca elevii din Columbia și Jamaica. (Hotnews)

6. După o creștere de 9% a cantităților de cereale pentru boabe obținute, până la 20,5 milioane de tone, România a urcat pe poziția a patra în rândul celor mai mari producători din UE, devansând Spania. (Economica)

7. Premierul Viktor Orban a confirmat că şi-a ridicat obiecţiile pe care le avea faţă de candidatura omologului olandez Mark Rutte la şefia NATO, iar Slovacia, prin preşedintele său, a făcut un anunţ asemănător, astfel că în prezent candidatura preşedintelui Klaus Iohannis nu pare să mai aibă niciun susţinător în rândul celor 32 de membri ai alianţei. (News.ro)

8. Nvidia a depășit Microsoft în capitalizarea pe bursă și a devenit cea mai valoroasă companie americană de pe Wall Street. (Profit.ro)

Din Cronica Sportivă: Arbitrul Istvan Kovacs va conduce la centru meciul Slovenia – Serbia, programat joi, de la ora 16, în grupa C de la Euro2024.

9. Reuters scrie că armata americană a desfăşurat o operaţiune – rămasă până acum secretă – cu scopul de a contracara influenţa Chinei în Filipine, în timpul pandemiei covid-19, menită să discrediteze vaccinul chinez anticovid Sinovac. Operațiunea a fost extinsă în Asia Centrală şi Orientul Mijlociu, ţintind musulmanii. (News.ro)

10. Thailanda a devenit marţi prima ţară din Asia de Sud-Est care adoptă căsătoria între persoane de acelaşi sex, într-un vot istoric în Senat, sărbătorit ca o ”victorie” de către comunitatea LGBT+. (G4Media)

Fotografia dimineții – Actrița franceză Anouk Aimée a murit la vârsta de 92 de ani. Mgm/Kobal/REX/Shutterstock:

Ți-ar mai putea plăcea
Romania devine a douăsprezecea putere economică din Europa, după Danemarca şi înaintea Cehiei, Finlandei și Portugaliei – Cronica dimineții
Microsoft și-a consolidat statutul de cea mai valoroasă companie din lume – Cronica dimineții