România a operaționalizat al doilea Sistem Patriot – Cronica dimineții

1. România a operaționalizat al doilea Sistem Patriot la poligonul Capu Midia, în cadrul unui exercițiu militar cu prezenţa a mii de militari NATO. România a primit patru sisteme defensive Patriot, de fabricație americană, și a comandat încă trei. (News.ro)

2. Președintele PNL, Nicolae Ciucă, a anunţat că liberalii au stabilit că vor avea propriul candidat la alegerile prezidenţiale. (News.ro)

3. Banca Naţională a României estimează o continuare a trendului ascendent al ratei de nerambursare, atât în cazul creditelor acordate firmelor cât şi al împrumuturilor destinate populaţiei, pe ambele segmente principale de credit, potrivit Raportului asupra stabilităţii financiare din iunie 2024. (Economica)

4. Ambasadorii celor 27 de ţări ale Uniunii Europene şi-au dat vineri „acordul de principiu” pentru deschiderea negocierilor de aderare cu Ucraina şi Republica Moldova, care vor începe la 25 iunie, a anunţat preşedinţia belgiană a Consiliului UE. (News.ro)

5. Președintele rus Vladimir Putin a declarat vineri la televiziune că aproape 700.000 de militari participă în prezent la ofensiva din Ucraina. (Hotnews)

Din Cronica Sportivă: Germania a câștigat contra Scoției, cu 5-1, în meciul de deschidere al EURO 2024.

6. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a sosit vineri în Elveţia, unde azi va începe o conferinţă privind pacea în Ucraina, ce va reuni zeci de şefi de stat şi de guvern. La reuniunea la nivel înalt găzduită de luxosul complex hotelier Burgenstock, din apropierea oraşului Lucerna, vor participa invitaţi din 92 de ţări şi opt organizaţii. În total, 57 de şefi de stat şi de guvern din toate regiunile lumii vor participa la conferinţă. (G4Media)

7. Boeing și Airbus au inclus în avioanele lor piese fabricate din titan a căror certificare a fost falsificată. Ambii producători au anunțat că avioanele aflate în serviciu care conţin aceste componente sunt sigure. Companiile au cumpărat fuzelaje și aripi de la Spirit AeroSystems, un furnizor din Kansas care s-a confruntat cu probleme de calitate în ultimul an. Metalul folosit provenea din China, unde documentația ar fi fost falsificată. (FT)

8. Din declaraţia finală a G7 va lipsi, conform proiectului consultat vineri de AFP, orice menţiune a dreptului la avort. În absenţa unui acord cu ultraconservatoarea Giorgia Meloni, prim-ministrul Italiei, care asigură în prezent preşedinţia prin rotaţie a G7, susţinătorii dreptului la avort au renunţat la acest punct. (G4Media)

9. Un grup de cercetători din Norvegia, Germania și Elveția susține, într-un studiu, ca teoria conform căreia Holocenul, o eră geologică al cărei debut a avut loc acum circa 12.000 de ani, a fost marcat de o perioadă relativ stabilă din punct de vedere climatic este falsă. (Hotnews)

10. Cei de la R.E.M. s-au reunit pentru prima oară în ultimii 15 ani pentru a cânta la Songwriters Hall of Fame Induction and Awards Dinner, în New York. (Reuters)

Fotografia dimineții – Premierii Italiei si Regatului Unit la reuniunea G7 care are loc în Italia:

Ți-ar mai putea plăcea
Organizația Mondială a Sănătății decide azi dacă va declara stare de urgență globală – Cronica dimineții
Trump a fost trimis în judecată pentru 34 de capete de acuzare – Cronica dimineții