Analist Fitch Ratings: Riscurile la adresa ratingului României sunt „în mare parte echilibrate” – Cronica dimineții

1. Riscurile la adresa ratingului României sunt „în mare parte echilibrate”, a declarat analistul agenției de evaluare Fitch Ratings, Greg Kiss, pentru Reuters, adăugând că nivelul relativ scăzut al datoriei publice reprezintă un punct favorabil de pornire pentru măsurile destinate reducerii celui mai mare deficit bugetar din UE. (Profit.ro)

2. Datoria externă totală a crescut cu 1,804 miliarde euro, în perioada ianuarie – aprilie 2024, până la 171,887 miliarde euro, de la 170,083 miliarde euro la 31 decembrie 2023, arată datele Băncii Naționale a României. (Profit.ro)

3. MApN a anunțat că Forțele Terestre Române au început, în cursul acestei săptămâni, să primească primele drone Bayraktar T2, care urmează a intra în dotarea armatei române. La sfârșitul lunii iunie – începutul lunii iulie vor fi executate primele zboruri de instrucție cu aceste aeronave fără pilot, operate de piloți români. (Digi24)

4. Europarlamentarii alianței Dreapta Unită au trimis o scrisoare către președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în care semnalează frauda de la alegerile din România. (Hotnews)

Din Cronica de Turism: Traficul aerian de călători din Europa a fost în luna aprilie cu numai 0,2% mai mic comparativ cu luna aprilie 2019 din ultimul an pre-pandemic, potrivit datelor oficiale anunțate de asociația aeroporturilor din Europa. Comparativ cu aprilie 2023, traficul aerian a înregistrat o creștere cu 8,5%. (Business Traveller)

5. Biroul Electoral Central a respins, ca neîntemeiată, cererea de anulare a alegerilor locale din Sectorul 1 formulată de către Clotilde Armand, în calitate de candidat la funcţia de primar de sector din partea Alianţei Dreapta Unită. BEC a argumentat că „sesizările petentului nu cuprind alte motive şi nu sunt însoţite de probe în dovedirea acestora”. (News.ro)

6. Statele Unite, Marea Britanie şi Canada au acuzat joi Rusia, într-o declaraţie comună, că pune la cale un complot pentru a influenţa rezultatul alegerilor prezidenţiale din octombrie din Republica Moldova şi pentru a incita la proteste în cazul în care un candidat pro-Moscova va pierde. (News.ro)

7. Preşedinţii american Joe Biden și omologul său ucrainean, Volodimir Zelenski, au semnat joi, la summitul G7 din Italia, un acord bilateral de securitate, pe 10 ani, menit să întărească apărarea Ucrainei în faţa invaziei ruse. (Hotnews)

8. Șefii companiilor auto germane BMW, Mercedes și VW au criticat noile tarifele vamale introduse de Comisia Europeană pentru mașinile produse de companii chineze. Ei susțin că măsură “va porni un război comercial”. (Profit.ro)

Din Cronica Sportivă: Germania și Scoția se înfruntă vineri, de la ora 22:00, în cadrul meciului de deschidere al Campionatului European de fotbal.

9. Disponibilitatea unei pilule obișnuite de avort va rămâne neschimbată, a decis joi Curtea Supremă a SUA, într-o decizie unanimă de 9-0, oferind o victorie majoră susținătorilor dreptului la avort. (G4Media)

10. Martin Schulz, fostul președinte al Parlamentului European a declarat că Diana Șoșoacă „este finanțată de ruși” și „nu știe pe ce lume trăiește”. În replică, senatoarea română a amenințat că îl dă în judecată pe Schulz dacă nu-și dovedește afirmațiile. (Digi24)

Fotografia dimineții – Un protestatar argentinian mănâncă lângă forțele de ordine în timpul unei demonstrații în fața congresului național al țării, unde senatul vota pentru aprobarea primului set de măsuri de austeritate propuse de președintele, Javier Miliei. Anadolu/Getty Images:

Ți-ar mai putea plăcea
Statele Unite şi China au reluat în martie discuţiile semi-oficiale privind armele nucleare, pentru prima dată în cinci ani – Cronica dimineții
Ministrul interimar al sănătăţii din Bulgaria a cerut Comisiei Europene rezilierea contractului cu Pfizer pentru vaccinul anti Covid-19 – Cronica dimineții