Pensia medie pe care o încasa un român era de 382 de euro, la nivel de 2021 – Cronica dimineții

1. Guvernul va aproba în şedinţa de joi un proiect de ordonanță de urgență privind majorarea salariului minim brut pe țară de la 3.000 lei la 3.700 lei și majorarea sumei netaxate din salariul minim de la 200 la 300 lei. (Digi24)

2. Un număr de 714 comune, adică 25% din cele 2.862 astfel de unități administrativ-teritoriale (UAT), nu au avut anul trecut venituri proprii nici cât să le acopere măcar plata salariilor. Numărul acestor UAT-uri complet dependente de transferurile de la bugetul centralizat a crescut în 2023, comparativ cu 2022, când erau 651 de astfel de primării. 450 de primării nu îndeplinesc nici măcar cerința legală de a avea peste 1500 de locuitori. (Cursdeguvernare)

3. Pensia medie pe care o încasa un român era de 382 de euro, la nivel de 2021, conform datelor oferite de Autoritatea Europeană pentru Asigurări și Pensii Ocupaționale. Mai jos decât România, la nivelul Uniunii Europene, este Bulgaria, unde pensia medie era de 226 euro pe lună. Spre comparație, pensia medie din Uniunea Europeană este de 1.294 de euro. (Economica)

4. Veniturile sectorului farma din România au crescut cu 46,3% în intervalul de patru ani dintre 2019 și 2022, iar profiturile sale nete s-au majorat cu 71,54%. Afacerile totale ale farmaciilor, distribuitorilor și producătorilor de medicamente din țara noastră au consemnat un adevărat boom: de la 51,5 miliarde de lei în 2019 au ajuns la 75,48 de miliarde de lei în anul 2022. Profiturile au urcat și ele de la 1,64 de miliarde la 2,86 de miliarde, mai arată datele. (Libertatea)

Știrea Hope.ro: Asemănat cu un soare artificial, KSTAR (Korea Superconducting Tokamak Advanced Research), reactorul de fuziune dezvoltat de Coreea de Sud, a reușit să susțină plasmă la 100 de milioane de grade. La 100 de milioane de grade Celsius, izotopii grei de hidrogen din plasmă sunt forțați să fuzioneze, eliberând energie într-un mod similar cu ceea ce se întâmplă în miezul Soarelui.

5. Nvidia a depășit Apple și a devenit a doua cea mai valoroasă companie listată pe bursa americană. Capitalizarea companiei a depășit pentru prima oară $3000 de miliarde. (FT)

6. Mai mult de unul din patru copii din lume cu vârsta sub 5 ani trăieşte în „sărăcie alimentară severă”, ceea ce înseamnă că peste 180 de milioane de copii riscă să sufere de consecinţe grave dacă nu au o alimentaţie nutritivă şi diversificată, avertizează UNICEF. (News.ro)

7. Planeta a marcat o nouă etapă „șocantă”, cu 12 luni consecutive de căldură fără precedent, potrivit noilor date de la Copernicus, serviciul de monitorizare a climei al Uniunii Europene. (Digi24)

8. Organizația Mondială a Sănătăţii (OMS) a anunţat că primul caz de deces la om din cauza gripei aviare H5N2 a fost confirmat în Mexic. (News.ro)

9. După mai multe amânări și după numeroase probleme tehnice apărute, Boeing, United Launch Alliance și NASA au reușit miercuri să lanseze capsula Starliner care, în premieră, are și doi astronauți la bord. Ei ar trebui să ajungă în 24 de ore la Stația Spațială, să stea acolo opt zile și să revină tot cu Starliner pe Terra. (Hotnews)

Din Cronica Sportivă: Perechea Elena Gabriela Ruse/Marta Kostiuk (România/Ucraina) s-a calificat în semifinalele probei de dublu din cadrul turneului de la Roland Garros. Ele au profitat de retragerea rusoaicelor Mirra Andreeva şi Vera Zvonareva.

10. Guvernul Metropolitan din Tokyo își va lansa, în această vară, propria aplicație de dating, ca parte a eforturilor guvernamentale de a crește rata natalității în scădere. Utilizatorilor li se va cere să trimită documente care să ateste că sunt necăsătoriți din punct de vedere legal și să semneze o scrisoare prin care afirmă că sunt dispuși să se căsătorească. Aplicația va solicita un certificat fiscal pentru a dovedi salariul anual. (JapanTimes)

Fotografia dimineții – Veteranii americani s-au întors în Normandia pentru a marca aniversarea a 80 de ani de la debarcarea trupelor aliate (D-Day). Jeremías González/AP:

Ți-ar mai putea plăcea
România a primit ieri 3 miliarde de euro împrumut de la Comisia Europeană – Cronica dimineții
Produsele de la Târgul de Crăciun din București sunt mai scumpe decât cele de la Paris sau Monaco – Cronica dimineții