Nicușor Dan e primul în București și într-un sondaj comandat de PSD – Cronica dimineții

1. Încrederea în economia românească a scăzut. Indicatorul de încredere în economie (economic sentiment indicator – ESI) a scăzut la 102,6 puncte în mai, de la 104,8 puncte în aprilie și 103,7 puncte în martie, pe fondul deteriorării datelor din toate sectoarele. ESI este calculat de Comisia Europeană pe baza răspunsurilor managerilor din principalele sectoare ale economiei. (Profit.ro)

2. Ministerul Finanţelor a planificat, în luna iunie 2024, împrumuturi de la băncile comerciale în valoare de 6,2 miliarde de lei, la care se poate adăuga suma de 750 milioane de lei prin sesiuni suplimentare de oferte necompetitive, aferente licitaţiilor de obligaţiuni. (G4Media)

3. Infracțiunile de evaziune fiscală în primele patru luni din 2024 au crescut cu aproape două treimi față de aceeași perioadă din 2023, creșteri fiind înregistrate și în privința infracțiunilor din trafic, dar și a violenței domestice, arată un bilanț transmis duminică de Poliția Română. (EuropaLibera)

4. Actualul primar al Capitalei Nicuşor Dan, independent susţinut de Alianţa Dreapta Unită, se situează pe primul loc în topul opţiunilor pentru Primăria Generală, cu 28,6%, urmat de Gabriela Firea (PSD), cu 26,5% din intenţiile de vot, relevă un sondaj Avangarde realizat la comanda PSD. Cristian Popescu – Piedone (PPUSL) are 15,2%, Sebastian Burduja (PNL) – 13,8%. (News.ro)

Din Cronica de Carte: Publicația New York Times a anunțat cele mai bune 12 cărți ale anului 2024 (de până acum), pe două categorii (ficțiune și non-ficțiune), printre acestea aflându-se volume precum „James”, de Percival Everett, „The Hunter”, de Tana French, „Cuțitul”, de Salman Rushdie (la noi, la Editura Polirom) și „The Wide Wide Sea: Imperial Ambition, First Contact and the Fateful Final Voyage of Captain James Cook”, de Hampton Sides. (New York Times)

5. Europa se confruntă cu o „schimbare generațională” în arhitectura sa economică, care va face ca inflația să fie structural mai mare decât în ​​orice perioadă de la începutul anilor 1980, au declarat doi economiști de frunte ale BNP Paribas. Cei doi spun că presiunea prețurilor mari și ratele mari ale dobânzilor vor constituie ”noua normalitate”. (Euractiv)

6. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a acuzat China că încearcă să submineze conferinţa de pace planificată pentru această lună în Elveţia. (Digi24)

7. Mass-media şi partidul de guvernământ au declarat-o pe Claudia Sheinbaum câştigătoare a alegerilor prezidenţiale din Mexic după închiderea urnelor. Sheinbaum este pe cale să devină prima femeie preşedinte al ţării. (News.ro)

8. Firma elvețiană de tehnologie Final Spark a lansat cu succes Neuroplatform, prima platformă de bioprocesare din lume în care versiuni miniaturizate de creier uman cultivate în laborator îndeplinesc sarcini de calcul în locul procesoarelor normale. Prima astfel de platformă este alcătuită din 16 “procesoare” cerebrale, despre care compania susține că utilizează de un milion de ori mai puțină putere decât omologii lor din siliciu. (Link)

Din Cronica Sportivă: Echipajele României au obţinut şapte medalii de aur la Campionatele Europene de canotaj pentru juniori (Under19) 2024 de la Kruszwica (Polonia). News.ro

9. Un nou test de sânge poate prezice riscul de reapariție a cancerului de sân cu trei ani înainte ca tumorile să se vadă la tomografie, o descoperire „incredibil de interesantă” care ar putea ajuta mai multe femei să învingă definitiv această boală. (Profit.ro)

10. Riscul de deces se diminuează semnificativ la un an după o infecţie cu SARS-CoV-2 în rândul persoanelor care nu au avut nevoie de spitalizare din cauza virusului, relevă un nou studiu. Veştile mai puţin bune ar fi că pacienţii cu Covid-19 care au fost spitalizaţi în primele 30 de zile după infectare se confruntă cu un risc de deces cu 29% mai mare în al treilea an, comparativ cu persoanele care nu au avut virusul. (News.ro)

Fotografia dimineții – Un soldat ucrainean testează un echipament anti drone. Yuriy Dyachyshyn / AFP / Getty:

Ți-ar mai putea plăcea
România a redevenit exportator net de energie electrică în noaptea de joi spre vineri – Cronica dimineții
Numărul kilometrilor de autostradă și drum expres aflați în licitație/proiectare/execuție l-a depășit pe cel al kilometrilor construiți in ultimii 50 de ani – Cronica dimineții