UNICEF: 41,5% dintre copiii din România se află în prezent în risc de sărăcie şi excluziune socială – Cronica dimineții

1. Conform unui comunicat al UNICEF, 41,5% dintre copiii din România se află în prezent în risc de sărăcie şi excluziune socială, acesta reprezentând un procent dublu faţă de media europeană. (Hotnews)

2. Companiile care nu încarcă facturile emise în sistemul e-Factura, gestionat de Fisc, vor fi sancționate. Amenzile pot ajunge până la 10.000 de lei. De la 1 iulie devine obligatorie și înregistrarea lor în platforma Fiscului în 5 zile de la emitere. (Digi24)

3. Bugetul schemei de ajutor de stat IMM Plus va crește cu 2,499 miliarde lei, la 14,999 miliarde lei. Motivul este cererea ridicată din partea firmelor pentru garanții acordate de stat, care le asigură un acces mai bun la finanțare. (Profit.ro)

4. Peste 30.000 de turişti sunt prezenţi în acest weekend pe Litoralul românesc, gradul de ocupare a hotelurilor de fiind de peste 60%, susţine secretarul general al Federaţiei Patronatelor din Industria Ospitalităţii din România. (G4Media)

Din Cronica Spațială: Agenția Spațială Japoneză a pierdut contactul cu sonda spațială Akatsuki de pe orbita planetei Venus. Sonda a ajuns pe orbita celei de-a doua planete de la Soare în 2015 și a transmis numeroase date despre clima planetei. Akatsuki era singura sondă spațială activă care cerceta planeta Venus. (Space)

5. Premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat, sâmbătă, că nu poate exista o încetare permanentă a focului în Gaza până când Hamas nu va fi distrus, punând sub semnul întrebării o parte esenţială a unei propuneri de armistiţiu pe care preşedintele american Joe Biden a declarat că Israelul însuşi a făcut-o. (News.ro)

6. Agenția de evaluare financiară S&P Global Ratings a retrogradat ratingul Franţei, în condiţiile în care Guvernul nu reuşeşte să ţină sub control situaţia finanţelor publice, în urma pandemiei şi a crizei energetice. (Economica)

7. Congresul Național African, care domină de 30 de ani scena politică sud-africană, a pierdut pentru prima dată majoritatea absolută în parlament pe fondul deziluziei față de această formațiune adusă la putere de Nelson Mandela, care a eliberat țara de apartheid. (Libertatea)

8. Oamenii de știință au dezvoltat un test de salivă care ar putea „schimba situația” în ceea ce privește cancerul de prostată la nivel mondial, prin depistarea mai devreme a bolii, prin detectarea cazurilor în care bărbații prezintă un risc ridicat și prin evitarea tratamentelor inutile pentru cei care nu prezintă risc. (Profit.ro)

Din Cronica Sportivă: Real Madrid a învins pe stadionul Wembley din Londra, cu scorul de 2-0, echipa Borussia Dortmund, în finala Ligii Campionilor, şi a câştigat pentru a 15-a oară principalul trofeu continental intercluburi. Cele mai importante faze se pot vedea aici.

9. O sondă lansată de China la începutul lunii mai a aselenizat pe partea îndepărtată a Lunii pentru a colecta mostre. În 2018, Chang’e-4 a oferit Chinei prima sa aselenizare fără echipaj uman, tot pe partea îndepărtată a Lunii. În 2020, Chang’e-5 a marcat prima dată în ultimii 44 de ani când oamenii au recuperat mostre lunare, iar Chang’e-6 ar putea face din China prima ţară care aduce mostre de pe partea „ascunsă” a Lunii. (News.ro)

10. Un studiu recent a constatat că fetele încep menstruația mai devreme, în jurul vârstei de 11 ani și 9 luni, și se confruntă cu mai multe perioade menstruale neregulate, care ar putea fi influențate de factori precum obezitatea și substanțele chimice din mediu. (Digi24)

Fotografia dimineții – Prizonieri ucraineni fotografiați după ce au fost eliberați de ruși. Valentyn Ogirenko/Reuters:

Ți-ar mai putea plăcea
Băncile străine se așteaptă ca euro să treacă de pragul de 4,9 lei în primul trimestru al anului următor
Ciolacu: Cu Ciucă preşedintele PNL „sută la sută postul de prim-ministru, în mai 2023, va reveni PSD” – Cronica dimineții