Ciolacu: După 2025 va fi necesară o reformă fiscală – Cronica dimineții

1. Ministrul ungar de Externe, Peter Szijjarto, a declarat, luni seara, la Târgu Mureş, că Ungaria nu va susţine candidatura olandezului Mark Rutte pentru funcţia de secretar general al NATO din cauza declaraţiilor acestuia la adresa ţării sale. Szijjarto mai spune că se bucură că există un candidat la această funcţie din regiunea de Est a Europei, făcând referire la președintele Klaus Iohannis. (Digi24)

2. Premierul Marcel Ciolacu a declarat că după 2025 va fi necesară o reformă fiscală, în funcție de noul acord care va fi agreat cu Comisia Europeană. Ministerul Finanțelor urmează să negocieze acordul cu Comisia pentru următorii 7 ani, astfel încât România să se poată menține în deficitul bugetar de 3% și să se poată dezvolta în continuare. “Dar acest lucru nu înseamnă că vom mări taxe, pentru că până atunci se face și digitalizarea ANAF și vom avea un tablou al circulației banilor”, a comentat Ciolacu. (G4Media)

3. Cel mai longeviv guvernator al unei bănci centrale din lume, Mugur Isărescu, este pregătit să fie confirmat pentru un nou mandat de cinci ani, parlamentarii urmând să voteze până la finalul lunii viitoare prelungirea acestuia, scrie Bloomberg, citând surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul. (Profit.ro)

4. Licitația pentru lucrările de execuție a tronsonului Eroilor – Piața Iancului din Magistrala 5 de metrou va fi demarată anul viitor, au anunțat reprezentanții Metrorex. Termenul estimat pentru finalizarea proiectului este primăvara anului 2033. (Economica)

5. Acțiunile Nvidia au atins nivelul $1090 în această noapte ceea ce înseamnă o capitalizare a companiei de $2700 miliarde. Nvidia este la 9% sub Apple, cea mai valoroasă companiei de pe bursa americană. Nvidia a crescut cu 125% în 2024 și cu mai mult de 3000% în ultimii 5 ani.

Din Cronica Sportivă: Ana Bogdan, numărul 63 mondial, s-a calificat în turul doi la Roland Garros, al doilea grand slam al anului. Ea trecut de sportiva franceză Elsa Jaquemot, locul 150 WTA, scor 6-1, 6-3.

6. Primii instructori militari francezi urmează să sosească în Ucraina ”în curând”, pentru a forma militari ucraineni, care se retrag din calea ofensivei ruse în Harkov, a anunţat comandantul armatei ucrainene, Oleksandr Sîrski. Ministerul francez al Apărării s-a limitat să spună că acest dosar se află în studiu, fără să confirme trimiterea unor instructori. (News.ro)

7. Roma se opune folosirii armamentului furnizat Ucrainei împotriva unor ţinte situate pe teritoriul rus, reiterează şefa Guvernului italian Giorgia Meloni, comentând declaraţii ale secretarului general al NATO Jens Stoltenberg în favoarea acestei opţiuni. (News.ro)

8. Secretarul general adjunct al ONU pentru afaceri umanitare, Martin Griffiths, l-a criticat dur pe prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu pentru că a calificat drept „o greşeală tragică” atacul aerian israelian mortal de duminică asupra unei tabere din Rafah care adăpostea persoane strămutate. ”Dacă atacul a fost o crimă de război sau o «greşeală tragică» pentru locuitorii din Gaza, nu există nicio dezbatere. Ceea ce s-a întâmplat noaptea trecută a fost cea mai recentă – şi probabil cea mai crudă – abominaţie”, a declarat Griffiths. (News.ro)

9. Veniturile generate de biletele vândute în cinematografele din Statele Unite, în timpul weekendului de Memorial Day, a fost cel mai redus din ultimii 29 de ani. Comparativ cu anul trecut, scăderea este de 37%. Din statistică a fost exclus anul 2020, an the pandemie, cand cinematografele erau închise. (TheHollywoodReporter)

10. Papa Francisc a folosit recent un termen insultător şi vulgar vorbind despre homosexualii din Biserica Catolică, au relatat luni mai multe canale media italiene. El a folosit un cuvânt din dialectul Romei, „frociaggine”, considerat în italiană drept vulgar şi insultător față de homosexuali. (Hotnews)

Fotografia dimineții – Avocata Alejandra Marisa Rodríguez, care are 60 de ani, nu a câștigat concursul Miss Argentina însă a primit punctajul cel mai mare pentru “cel mai frumos chip”, cea mai bună rochie de seară, cel mai bun costum de baie și cea mai elegantă apariție. Profimedia:

Ți-ar mai putea plăcea
În SUA a fost aprobat al doilea vaccin anti-Covid-19, cel dezvoltat de Moderna – Cronica dimineții
Dacian Cioloș vrea guvern interimar până dupa alegerile prezidențiale – Cronica dimineții