Românii au cumpărat medicamente de 7 miliarde de euro în primul trimestru al acestui an – Cronica dimineții

1. Valoarea anuală a pieţei pharma a atins 7,051 miliarde euro în primul trimestru al acestui an, în Romania, cu 13,6% mai mult decât la finalul primului trimestru din 2023. (Hotnews)

2. România va avea un institut de cercetare în inteligența artificială prin intermediul căruia va putea să-și dezvolte propriile soluții tehnologice, să colaboreze cu parteneri internaționali și să formeze specialiști de top în domeniu, a anunțat ministrul Finanțelor, Marcel Boloș. (Profit.ro)

3. Prețul carburanților se apropie de 7 lei/l după ce sambata liderul pieței de distribuție, OMV Petrom, a decis ieftinirea, atât a benzinei, cât și a motorinei, atât în stațiile Petrom, cât și în cele OMV. Prețul benzinei a coborât sub cel al motorinei în toate stațiile OMV Petrom. (Profit.ro)

4. Sociologul Vasile Dîncu (PSD) a declarat că Mircea Geoană este, în acest moment, un personaj credibil, având în vedere că ocupă cea mai înaltă funcţie deţinută de un român în sistemul internaţional. Dîncu a precizat că Geoană este apreciat în sondaje, rămâne un actor important al viitoarelor alegeri prezidenţiale şi ar putea ajunge în finala prezidenţială. (News.ro)

Știrea Hope.ro: Australia, prima țară cu un ministru asistent pentru autism, se pregătește să prezinte prima strategie națională pentru ajutarea și tratarea persoanelor care suferă de această afecțiune.

5. Tribunalul Bucureşti a dispus suspendarea executării sentinței prin care instanța a decis recuperarea prejudiciului în dosarul în care Dan Voiculescu a fost condamnat definitiv în 2014 la 10 de ani de închisoare pentru corupţie pentru privatizarea Institutului de Cercetări Alimentare. Prejudiciul a fost calculat la aproximativ 60 de milioane de euro, sumă din care statul român a reușit să recupereze mică parte. (Hotnews)

6. Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, le cere aliaţilor Ucrainei să ridice interdicțiile impuse Kievului de a efectua atacuri pe teritoriului Rusiei, într-un interviu acordat The Economist. Ucraina le cere insistent aliaților săi, mai ales Statelor Unite, să autorizeze folosirea armamentul pe care aceştia i-l furnizează împotriva unor ţinte militare pe teritoriul rus. (News.ro)

7. Statul Major ucrainean a anunţat că armata rusă ar fi pierdut 500.000 de oameni în lupte – ucişi sau răniţi – de la începutul invaziei, în 24 februarie 2022. (G4Media)

8. Armata israeliană a bombardat sâmbătă Fâşia Gaza, inclusiv Rafah, asta după ce Curtea Internaţională de Justiţie (CIJ) i-a ordonat să îşi suspende operaţiunile în acest sector. (Digi24)

Din Cronica Sportivă: Dinamo Bucureşti a fost învinsă la Turneul Final Four al European League la handbal, de formaţia germană SG Flensburg-Handewitt, scor 38-32. ”Dulăii” vor juca pentru medaliile de bronz cu Rhein-Nekar Lowen.

9. Autovehiculele ușoare, de pasageri și de marfă, din SUA, cu încărcare la priză, electrice sau PHEV, au consumat în 2023 o cantitate uriașă de energie, care a depășit în premieră consumul trenurilor americane. (Profit.ro)

10. „Anora”, regizat de Sean Baker, a câştigat sâmbătă trofeul Palme d’Or la cea de-a 77-a ediţie a Festivalului de Film de la Cannes, care a avut loc între 14 şi 25 mai. Acesta este primul Palme d’Or american de la „Tree of Life”, de Terrence Malick, în 2011. (News.ro)

Fotografia dimineții – Generația de Aur, condusa de Hagi, a jucat meciul de retragere împotriva unei selecționate de staruri internaționale. Inquam Photos / George Călin:

Ți-ar mai putea plăcea
Un nou record de persoane vaccinate în 24 de ore: 110.633 – Cronica dimineții
Expert: România se află în prezent la cel mai mare nivel de consum de droguri din istorie – Cronica dimineții