Primele imagini primite de la telescopul spațial Euclid – Cronica Spațială

1. Agenția Spațială Europeană a publicat un set de cinci fotografii realizate de telescopul spațial Euclid, care a ajuns în punctul Lagrange 2 în vara anului trecut. Una dintre fotografii este cu roiul de galaxii Abell 2390 și include peste 50.000 de galaxii, în timp ce altă imagine arată roiul de galaxii Abell 2764 cu câteva sute de galaxii în componență. Telescopul Euclid are rolul de a înțelege mai bine energia neagră și materia neagră. (ESA)

2. NASA a anunțat că prima lansare a navetei spațiale Starliner cu echipaj uman va avea loc cel mai devreme în 1 iunie, iar variantele de back-up sunt 2 iunie, 5 iunie și 6 iunie. Misiunea a fost amânată inițial din cauza unei mici scurgeri de hidrogen raportată la modulul de service ale navetei spațiale. (CNN)

3. Cercetătorii au descoperit trei galaxii care se formau în momentul în care Universul avea doar 400 – 600 de milioane de ani. Datele colectate cu telescopul spațial James Webb arată că aceste galaxii sunt înconjurate de gaze despre care se bănuiește că sunt hidrogen și heliu, primele elemente care au existat în Univers. (NASA)

4. Două echipe de astronomi au descoperit o planetă situată la numai 40 de ani-lumină distanță care din punct de vedere al dimensiunilor este între Pământ și Venus. Aceasta a devenit practic exoplaneta de dimensiuni asemnănătoare cu Pământul aflată cel mai aproape de planeta noastră, iar cercetătorii vor încerca să afle dacă are atmosferă. (University of Birmingham)

5. Sonda spațială Psyche a trecut fără incidente de primele 6 luni ale misiunii, iar inginerii vor putea porni motoarele electrice pentru ca aceasta să-și continue misiunea spre asteroidul Psyche. Sonda va atinge o viteză de circa 200.000 de kilometri pe oră și ar trebui să ajungă la asteroidul Psyche în 2029, acolo unde va petrece circa doi ani. (NASA)

6. Sonda spațială Exomars a Agenției Spațiale Europene (ESA) a realizat câteva imagini spectaculoase cu un crater cu o lățime de 8 kilometri din regiunea Utopia Planitia de pe planeta Marte. Imaginile au fost realizate de o altitudine de numai 400 de kilometri. (EarthSky)

7. Astronomii au descoperit o exoplanetă de dimensiuni apropiate cu ale Pământului care orbitează o pitică roșie foarte rece. Exoplaneta a primit numele SPECULOOS-3 b și orbitează pitica roșie în numai 17 ore. Cel mai probabil, exoplaneta nu are atmosferă din cauza radiațiilor de la stea. SPECULOOS a devenit astfel doar al doilea sistem planetar descoperit în jurul unei pitice roșii reci. (EarthSky)

8. Datele colectate de la sonda spațială New Horizons indică faptul că planeta pitică Pluto din sistemul nostru solar găzduiește un ocean cu apă lichidă mai adânc decât crusta terestră și mai dens decât apa marină de pe planeta noastră. Oceanul respectiv există sub crusta de gheață de la suprafața planetei pitice. (Space)

9. India a anunțat detaliile viitoarei sale misiuni pe Marte. Astfel, misiunea Mars Orbiter Mission-2 (MOM-2) va include un rover și un elicopter, în ceea ce seamănă foarte mult din punct de vedere conceptual cu misiunea Mars 2020 a NASA, care a inclus roverul Perseverance și elicopterul Ingenuity. Noua misiune indiană ar putea fi lansată cel mai devreme spre finalul anului 2024. (Space)

10. NASA a dezvoltat o cameră infraroșu cu rezoluție mai mare echipată cu diverse filtre care vor permite cercetătorilor să dezvăluie date despre compoziția moleculară a altor planete, dar și să îmbunătățească predicțiile despre incendiile de pădure de pe Pământ. (NASA)

Ți-ar mai putea plăcea
Dragonfly, prima dronă care va cerceta satelitul Titan al planetei Saturn, va fi lansată în 2028 – Cronica Spațială
Cercetătorii au realizat cele mai detaliate fotografii cu suprafața planetei Venus – Cronica Spațială