Republica Moldova este „Invitatul de Onoare special” al Bookfest 2024 – Cronica de Carte

1. Cea de-a XVII-a ediție a Salonului internațional de carte Bookfest, desfășurată anul acesta în perioada 29 mai – 2 iunie, le propune cititorilor un Invitat de Onoare special: Republica Moldova. Pe lista autorilor moldoveni care vor fi prezenți la Bookfest se numără scriitori precum Vasile Romanciuc, Arcadie Suceveanu, Oleg Serebrian, Iulian Ciocan, Emilian Galaicu-Păun, Moni Stănilă și Alexandru Vakulovski. (Bookfest.ro)

2. Scriitoarea Jayne Anne Phillips este câștigătoarea din acest an a Premiului Pulitzer pentru ficțiune, pentru romanul „Night Watch”, în vreme ce la categoria biografie au câștigat Ilyon Woo (pentru volumul „Master Slave Husband Wife: An Epic Journey From Slavery to Freedom) și Jonathan Eig (pentru „King: A Life”). (New York Times)

3. Editorii New York Times au realizat un instrument interactiv prin care au ierarhizat cele mai bune cărți din ultimii 23 de ani (nu mai puțin de 3.228 de cărți catalogate), filtrate pe ani și pe categorie. Printre cele mai bune cărți ale anului 2022, de exemplu, se află volume precum „Demon Copperhead”, de Barbara Kingsolver (la noi, la Editura Trei), „Încredere”, de Hernan Diaz (Editura Litera) și „O lume imensă”, de Ed Yong (Editura Publica). (New York Times)

4. „There’s Always This Year: On Basketball and Ascension”, de Hanif Abdurraqib, „Dead Weight: Essays on Hunger and Harm”, de Emmeline Clein, „All Things Are Too Small: Essays in Praise of Excess”, de Becca Rothfeld și „You Get What You Pay For: Essays”, de Morgan Parker, sunt printre cele mai apreciate 51 de cărți de non-ficțiune ale anului 2024. (Goodreads)

5. În semn de solidaritate cu studenții și profesorii de la universitățile din Statele Unite ale Americii care protestează în această perioadă împotriva războiului din Gaza, Editura Verso Books oferă pe site-ul propriu, în mod gratuit, câteva cărți în format electronic despre Palestina, proteste și revoltele studenților. (Blog Verso Books)

6. „The Fourth Revolution: How the Infosphere is Reshaping Human Reality”, de Luciano Floridi, „The Philosophical Baby: What Children’s Minds Tell Us About Truth, Love, and the Meaning of Life”, de Alison Gopnik, și „Human Compatible: Artificial Intelligence and the Problem of Control”, de Stuart Russell, sunt printre cele mai bune cinci cărți despre etica tehnologiei. (Five Books)

7. Juli Min, editorul revistei literare Shanghai Literary Review și autoarea romanului „Shanghailanders”, recomandă șapte romane despre femeile care își caută dragostea peste granițe, printre care se află „Amanta engleză”, de Marguerite Duras (la noi, la Editura Rao), „Intimități”, de Katie Kitamura (Editura Trei) și „Americana”, de Chimamanda Ngozi Adichie (Editura Black Button Books). (Electric Literature)

8. Cele mai vândute cărți din SUA, conform New York Times: la categoria Fiction, pe locul întâi se află o noutate, volumul „King of Sloth”, de Ana Huang (al patrulea volum din seria Kings of Sin); la categoria NonFiction, pe locul întâi se află tot o noutate, volumul „The Demon of Unrest”, de Erik Larson, o relatare a perioadei dintre alegerea lui Abraham Lincoln ca președinte al SUA și începutul Războiului civil american. O altă noutate interesantă în top, la categoria non-ficțiune, cartea „Uncomfortable Conversations with a Jew”, de Emmanuel Acho și Noa Tishby. (New York Times)

9. Recomandări cărți în limba română, apariții noi sau reeditări:

-Balada necunoscutului, de Cristina Vremeș, Editura Humanitas

-Punk Requiem, de Goran Mrakic, Editura Nemira

-Țara brânzei, de Felicia Mihali, Editura Vremea

-Cartea depresiilor, volum coordonat de Marius Chivu, Editura Humanitas

-Ochii Monei, de Thomas Schlesser, Editura Humanitas Fiction

-Soția călătorului în timp, de Audrey Niffenegger, Editura Art

-Discursul filosofic, de Michel Foucault, Editura Trei

-Parisul la răscruce, de Mary McAuliffe, Editura Corint

10. Pe scurt, din lumea literară:

-O carte rară cu ilustraţii de John Gould, care au avut un impact asupra teoriilor lui Darwin, a fost scoasă la vânzare pentru 2 milioane de lire sterline (News.ro);

-Actorul Jean Reno, în vârstă de 74 de ani, va publica pe 16 mai primul său roman, intitulat „Emma” (ActuaLitte);

-Au fost anunțați câștigătorii Premiilor Edgar decernate pentru cărți de mister și polițiste de către „Mystery Writers of America”. Printre câștigători: James Lee Burke pentru cel mai bun roman, April Henry pentru cea mai bună carte young adult, Linda Castillo pentru cea mai bună povestire (Publishers Weekly);

-Salman Rushdie a fost desemnat câștigător al Premiului Constantinopol 2024, pentru volumul său „Cuțitul”, apărut și în traducere românească la Editura Polirom (ActuaLitte);

-Scriitorul Ben Fountain este câștigătorul din acest an al premiului literar Joyce Carol Oates Prize, în valoare de 50.000 de dolari (Publishers Weekly);

-Cele mai bune cărți ale lui Isaac Asimov (Interesting Literature);

-Cărțile preferate ale medicului și scriitorului Gabor Maté (Radical Reads).

Fotografia săptămânii: Pe site-ul Victorian Illustrated Shakespeare Archive, realizat de  Michael John Goodman, există o colecție cu mii de ilustrații realizate în epoca victoriană, având ca subiect scene din opera lui William Shakespeare. Sursă: Shakespeare Illustration.

Ți-ar mai putea plăcea
Scriitoarea română Dana Grigorcea a câștigat Premiul Elvețian pentru Literatură – Cronica de carte
Mohamed Mbougar Sarr, câștigătorul premiului Goncourt în anul 2021, vine la București – Cronica de carte