Cronica dimineții – România iese din top 3 țări UE cu cea mai ieftină electricitate
1. Alternativă pentru Germania, partidul de extremă dreaptă, domină rețelele sociale având 85% dintre postarile politice share-uite, deși nu depășește 15% intenție de vot. (Spiegel)
2. Apple a raportat venituri de $58 miliarde pe trimestrul 1, cu 5% mai mici decât în aceeași perioadă a anului trecut. Veniturile din vânzarea de iPhone-uri au scăzut la $31,1 miliarde, de la $37,6 miliarde, fiind însă peste estimările analiștilor. Spre deosebire de trecut când reprezentau 2/3 din total vânzări, pe acest trimestru veniturile din iPhone au reprezentat 53%. Veniturile din servicii au ajuns la $11,5 miliarde, un record, vânzările în China au scăzut cu aproape $3 miliarde comparativ cu trimestrul 1 al anului trecut, iar veniturile generate de Wearables, Home și Accesories au crescut la $5,1 miliarde, de la $3,9 miliarde în Q1 2018. Acțiunile Apple au crescut cu 5% după anunțarea rezultatelor. (TheVerge)
3. România nu se mai află în top trei țări din UE cu cea mai ieftină electricitate. Dacă în trecut eram obişnuiţi cu statisticile care arătau că populaţia plăteşte, în România, cele mai mici preţuri la energia electrică, situaţia începe să se schimbe. La finalul anului trecut, preţul final, cu toate tarifele şi taxele, plătit de populaţia din România, era de 131 euro/MWh, în medie, potrivit ultimelor statistici ale DG Energy. Preţuri mai mici decât la noi sunt în Bulgaria (99,88 euro, cel mai mic preţ din UE), Ungaria (112,3 euro) şi în Lituania (109,7 euro) şi suntem aproape la acelaşi nivel de preţ cu Croaţia (131,1 euro). Preţul din România este însă mult sub media europeană (212,5 euro/MWh). (Economica)
4. România este pe locul patru în Uniunea Europeană în funcţie de ponderea liber-profesioniştilor în totalul forţei de muncă, de 17%, peste media comunitară de 14%, potrivit datelor aferente anului 2018 publicate de biroul european de statistică Eurostat. La nivelul Uniunii Europene, 32,6 milioane de persoane cu vârste cuprinse între 15 şi 74 de ani erau liber-profesioniste în 2018 (14% din totalul forţei de muncă), cu cele mai ridicate niveluri în Grecia (30%), Italia (22%), Polonia (18%) şi România (17%). (News.ro)
5. Mark Zuckerberg, CEO-ul Facebook, a deschis conferința F8 reiterând faptul că rețeaua socială se va concentra pe comunicarea privată priorităzând criptarea comunicațiilor la ambele capete și interconectarea între serviciile oferite de companie, Messenger, Instagram și WhatsApp. (Cnet)
6. „Întotdeauna mi-a plăcut să lucrez cu elevi, să-i cresc, să-i modelez, să-i văd cum înfloresc.” Fizica e singura disciplină care ne poate ajuta să înțelegem lumea din jurul nostru, crede Dan Voiculescu. E profesor de 19 ani la Colegiul Național „Costache Negri” din Galați și predă fizica de peste 30 de ani. Fiecare generație e diferită și Voiculescu observă, de la an la an, cum se schimbă tipologia liceanului și interesele sale. Dacă acum câțiva ani mulți elevi se îndreptau spre facultăți cu profil uman, a observat recent că materiile reale au început să recâștige teren. E diriginte la clasa a XII-a și jumătate din clasă vrea să lucreze în mediul IT, unde îi atrag atât natura meseriei, cât și câștigurile. (Edupedu)
7. La 18 luni de când autoritatea pentru transport a orașului a interzis reclamele la alcool pe autobuze și în stațiile de metrou, primăria din New York a decis să interzică reclamele la băuturile alcoolice pe toate proprietățile deținute. Chiar dacă va pierde anual aproximativ $3 milioane, cam 3% din veniturile obținute din publicitate, decizia a fost luată pentru a proteja tinerii și a limita consumul abuziv de alcool. În 2016 au fost 110.000 intervenții în unitățile de urgență din oraș generate de consumul de alcool, iar 2000 de persoane și-au pierdut viața din cauza accidentelor auto provocate de persoane băute sau a bolilor de ficat. (NYTimes)
8. Luna are un nou crater cauzat de impactul unui meteorit care s-a lovit de satelitul natural al Pământului cu o viteză de 61.000 km pe oră, în ianuarie, în timpul eclipsei lunare. Cântărind 45 de kilograme și având un diametru de 60 de centimetri, fragmentul de roca spațială a generat un crater de aproape 15 metri. (AP)
9. Philip Morris Internațional a obținut acordul Administrației pentru Alimente și Medicamente din Statele Unite pentru comercializarea dispozitivului iQOS, care încălzește tutunul în loc să îl ardă. Compania a depus două cereri la agenția de reglementare, una pentru comercializarea dispozitivului, iar o alta pentru promovarea acestuia ca fiind mai puțin dăunător decât țigările. Agenția nu a luat încă o decizie referitoare la cea de-a doua cerere. (Profit.ro)
10. Ion Ţiriac este singurul român inclus în ultima ediţie a topului miliardarilor publicat de revista americană Forbes, cu o avere de $1,2 miliarde, care îl plasează pe locul 1.867 la nivel mondial. Comparativ, anul trecut Ţiriac avea o avere de $1,1 miliarde și se situa pe locul 1.795. (Hotnews)
Fotografia dimineții – Împăratul Akihito părăsește palatul imperial din Tokio după abdicare. Foto: Reuters: