Cercetătorii au realizat cea mai mare hartă 3D a Universului – Cronica Spațială

1. Cercetătorii au utilizat datele de la instrumentul științific Dark Energy Spectroscopic Instrument (DESI) pentru a realiza cea mai detaliată hartă 3D a Universului. Noua hartă sugerează că energia neagră evoluează în timp și că în prezent nu mai este la fel de puternică precum în trecut. O astfel de ipoteză contrazice modelul standard acceptat în prezent, întrucât energia neagră este o formă necunoscută de energie care accelerează expansiunea Universului. (Lawrence Berkeley Laboratory)

2. Datele colectate de sonda spațială New Horizon sugerează că centura de asteroizi Kuiper aflată după orbita planetei Neptun ar putea fi mai extinsă decât se credea până acum. În plus, o altă ipoteză este că există o a doua centură de asteroizi în regiunea respectivă, situată la o distanță de 50-70 de ori mai mare decât distanța medie dintre Soare și Pământ. (Earth Sky)

3. Japonia va construi un rover pentru explorarea Lunii în cadrul programului Artemis al NASA. Roverul va fi utilizat începând cu misiunea Artemis VII și va permite utilizarea acestuia de către doi astronauți timp de până la 30 de zile. La schimb, Japonia va primi două oportunități de a trimite astronauți pe Lună. (NASA)

4. Inginerii NASA au reușit să identifice cauzele pentru care sonda spațială Voyager 1 transmite mesaje codate lipsite de sens de câteva luni. Aceștia au trimis o solicitare pentru a afla statusul sondei, iar sistemul Flight Data Subsystem care se ocupă de transmiterea datelor pe Pământ a transmis că 3% din memorie este coruptă, motiv pentru care datele nu sunt formatate corespunzător. (Science Alert)

5. Agenția Spațială Europeană a acordat un contract unui consorțiu condus de Thales Alenia Space pentru a putea continua misiunea ExoMars, care a fost amânată în 2022 din cauza faptului că Rusia, care urma să lanseze misiunea spre Marte, a atacat Ucraina. Noul contract va permite construirea platformei care va duce roverul Rosalind Franklin pe planeta Marte și a scutului termic, pentru ca proiectul să fie gata de lansare în 2028. (SpaceNews)

6. Astronomii au identificat pe o exoplanetă un potențial fenomen cunoscut sub numele de „glorie”, care poate fi asociat cu un curcubeu circular. Un astfel de fenomen este relativ frecvent pe Pământ și a fost observat inclusiv pe Venus, însă dacă va fi confirmat va fi prima oară când este detectat pe o exoplanetă. Este vorba despre exoplaneta WASP-76b situată la circa 640 de ani-lumină distanță de Pământ în constelația Pisces. (ZME Science)

7. Oficialii americani avertizează că supremația Statelor Unite în spațiu este amenințată de China, care și-a triplat numărul de sateliți de supraveghere și recunoaștere plasați pe orbita Pământului comparativ cu anul 2018. Oficialii americani afirmă că statul chinez s-a concentrat pe plasarea de sateliți pentru a supraveghea activitățile militare din Oceanul Pacific, acolo unde Statele Unite și aliații săi au numeroase interese militare. (Space)

8. Compania privată Astrobotic a anunțat că va trimite propriul rover pe Lună în cadrul misiunii Griffin-1 care va fi lansată în acest an cu ajutorul unei rachete Falcon Heavy a celor de la SpaceX. Scopul principal al misiunii este să trimită pe Lună roverul VIPER dezvoltat de NASA care va căuta gheață, în timp ce scopul secundar este roverul CubeRover, care are mai degrabă rol demonstrativ. (Astrobotic)

9. Astronomii au identificat rămășițele a două galaxii despre care consideră că au fuzionat în urmă cu 12 sau 13 miliarde de ani pentru a forma a versiune timpurie a galaxiei Calea Lactee. Rezultatele studiului se bazează pe datele de la aproape 6 milioane de stele din cadrul misiunii Gaia operată de Agenția Spațială Europeană. (Max Plank Institute)

10. Cercetătorii au o nouă ipoteză despre procesul de formare al Lunii. Aceștia afirmă că, după ce oceanul de roci topite inițial s-a răcit, mineralele dense s-au cristalizat și scufundat în interiorul corpului ceresc. Ulterior, s-au amestecat cu alte minerale și au reapărut la suprafață sub formă de lavă bogată în titan. (ZME Science)

Ți-ar mai putea plăcea
O eclipsă parțială de soare va fi vizibilă din România în 10 iunie – Cronica Spațială
NASA a detectat metan în atmosfera unei exoplanete – Cronica Spațială