60,2% dintre elevii bucuresteni sunt de acord cu introducerea testelor antidrog în şcoli – Cronica serii
1. România și Grecia au înregistrat cele mai mari deficite de cont curent din UE în ultimul trimestru al anului trecut. România a avut un deficit de 6,9 miliarde euro, iar Grecia de 6,8 miliarde euro. (Profit.ro)
2. 60,2% dintre elevi care au răspuns la chestionarul antidrog realizat de Prefectura Capitalei sunt de acord cu introducerea testelor antidrog în şcoli. 77,2% spun că introducerea cursurilor antidrog în programa şcolară ar fi foarte benefică. (News.ro)
3. În februarie s-au născut 11.130 copii, în scădere cu 19% faţă de ianuarie, şi au decedat 21.073 persoane, mai puţin cu 3.654 persoane faţă de ianuarie. Sporul natural s-a menţinut negativ. (News.ro)
4. Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, se află pe primul loc în topul intenţiilor de vot pentru alegerile prezidenţiale, fiind urmat de liderul PSD Marcel Ciolacu, iar podiumul este completat de George Simion de la AUR, conform unui sondaj INSCOP. (Digi24)
5. În SUA, inflația anuală a fost de 3,5%, în creștere de la 3,2%, cât a fost în februarie, a anunțat Departamentul Muncii. (WSJ)
Din Cronica de Tehnologie: În colaborare cu Bayer, Google lucrează la o soluție AI care poate identifica anomaliile din imagistica medicală și rezuma informațiile din istoricul medical al unui pacient. Tehnologia are rolul de a ajuta radiologii să-și îndeplinească sarcinile mai repede, aceștia având controlul asupra întregului proces. (CNBC)
6. Fitch Ratings a revizuit ratingului suveran al Chinei la negativ, de la stabil, motivând că, foarte probabil, guvernul va acumula datorii în timp ce va încerca să oprească încetinirea economiei cauzată de situația din piața imobiliară. (Bloomberg)
7. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a spus, despre contraofensiva ucraineană de anul trecut că nu a avut rezultatele dorite pentru că Rusia „știa unde avem de gând să atacăm”. El susține că planurile ucrainenilor i-au fost divulgate lui Vladimir Putin înainte de începerea operațiunii. (Digi24)
8. Reprezentanții donatorilor internaționali pentru Ucraina, reuniți într-o platformă de coordonare, s-au întâlnit în premieră miercuri la Kiev, potrivit unui comunicat al Comisiei Europene. La ședință au participat Ucraina, țările G7, Coreea, Țările de Jos, Norvegia și Suedia, precum și observatori din Danemarca, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, Spania, Belgia, Finlanda și Elveția. România nu e menționată printre țările participante. (G4Media)
9. Armata rusă are nevoie să obțină o superioritate de 5:1 și chiar 7:1 pe fiecare kilometru al frontului ucrainean pentru a putea sparge liniile de apărare ale forțelor Kievului. În acest moment, rușii au ajuns deja „la jumătate” din acest obiectiv, se arată într-o analiză realizată de un ofițer de informații militare în rezervă al armatei poloneze. Mai exact, rușii au atins în acest moment un „potențial” de 56,76% din capacitatea necesară spargerii frontului. (Digi24)
10. Ziare influente din Elveţia au criticat miercuri decizia istorică privind schimbările climatice luată de CEDO împotriva guvernului elvețian, presa din țara cantoanelor notând că aceasta riscă să submineze democraţia şi să crească influenţa politică a grupurilor ecologiste. (Hotnews)