Cercetătorii au descoperit roci albe pe Marte pentru care nu au încă nicio explicație – Cronica Spațială

1. Cercetătorii au identificat peste 4.000 de roci albe în fotografiile realizate de roverul Perseverance în Craterul Jezero de pe planeta Marte. Pentru moment, specialiștii afirmă doar că aceste roci sunt neobișuite și că nu înțeleg de ce acestea sunt albe, însă estimează că au ajuns în Craterul Jezero după ce au fost transportate din habitatul original. (Space)

2. Roverul Curiosity de pe Marte a început să exploreze o nouă zonă a planetei, și anume canalul Gediz Vallis, despre care cercetătorii cred că a fost săpat de un râu în trecutul geologic al planetei. Cercetătorii bănuiesc că în această regiune a existat apă pentru mai mult timp decât se credea anterior, iar Curiosity ar putea oferi informații utile în acest sens. (JPL)

3. NASA a selectat companiile Intuitive Machines, Lunar Outpost și Venturi Astrolab pentru a dezvolta un vehicul lunar de teren (Lunar Terrain Vehicle – LTV) care să fie utilizat de astronauți pentru a călători pe Lună și a efectua cercetări științifice. Un astfel de vehicul ar urma să fie utilizat în cadrul misiunilor Artemis cu echipaj uman pe Lună. (SpaceNews)

4. Statele Unite au solicitat NASA să colaboreze cu alte agenții spațiale internaționale pentru a stabili un sistem de referință pentru timpul de pe Lună care să se numească oficial Coordinated Lunar Time (LTC). Spre deosebire de Pământ, sistemul de referință nu va avea fusuri orar, ci o oră standard pentru întreaga suprafață a Lunii. NASA are timp până la sfârșitul anului 2026 să găsească o soluție, același an în care oamenii ar trebui să revină pe Lună în cadrul programului american Artemis. (The Guardian)

5. Sonda spațială Parker Solar Probe a avut primul contact direct cu o erupție de masă coronală a Soarelui formată din nori de plasmă care ajung în spațiul cosmic. Evenimentul este unul important, întrucât sonda spațială a putut colecta numeroase date cu ajutorul unui instrument numit Wide-field Imager for Parker Solar Probe (WISPR), date care urmează să fie analizate de cercetători. (Space)

6. NASA a publicat raportul pentru al 10-lea an de activitate în spațiu al telescopului spațial în infraroșu Neowise. Telescopul spațial analizează modul în care se schimbă obiectele cerești pe parcursul timpului, ceea ce le permite astronomilor să observe variația de luminozitate a stelelor și modul în care găurile negre consumă materie. Telescopul și-a concentrat însă atenția pe modul pe analiza asteroizilor și cometelor. (JPL)

7. Compania privată Blue Origin deținută de Jeff Bezos a anunțat planurile pentru următorul zbor suborbital cu echipaj uman, la circa un an și jumătate de la precedentul zbor. Misiunea NS-22 va avea un echipaj din șase persoane, printre care se va număra și Ed Dwight, un pilot US Air Force care a fost candidat în 1961 să devină primul astronaut de culoare. (SpaceNews)

8. NASA a amânat cu încă cinci zile primul zbor cu echipaj uman al noii capsule Starliner dezvoltată de Boeing. Zborul va avea loc în 6 mai, în loc de 1 mai, iar astronauții vor ajunge pe Stația Spațială Internațională. Amânarea a fost impusă ca urmare a numeroaselor activități care au loc în această perioadă pe Stația Spațială Internațională. (Space)

9. SpaceX a anunțat că a mutat Super Heavy, prima treaptă a rachetei Starship, pe rampa de lansare de la Starbase, ca parte a pregătirilor pentru cel de-al patrulea zbor de test cu racheta Starship. Anterior, oficialii companiei au afirmat că al patrulea zbor de test ar putea avea loc la începutul lunii mai. (X)

10. NASA va transmite în direct pe platforma NASA+ eclipsa de Soare care va avea loc luni, 8 aprilie. Eclipsa va fi vizibilă în special în Statele Unite și Mexic. (NASA)

Ți-ar mai putea plăcea
Astronomii au detectat semnale radio misterioase la numai 4000 de ani lumină de Pământ – Cronica Spațială
Cercetătorii au descoperit prima stea neutronică cu o suprafață solidă – Cronica Spațială