Avocatul Poporului critică dur propunerea ministrului Educației de a pune camere de supraveghere în toate școlile, fără acord – Cronica serii

1. Premierul Marcel Ciolacu a declarat că România nu poate suporta un sistem bugetar ca cel în care suntem acum, pentru că nu va duce la dezvoltare. El a precizat că avem foarte mulţi ordonatori de credite principali şi terţiari, 16.000, cei mai mulţi din toată Europa, dacă nu din lume, iar prin restructurare încep să dispară. (News.ro)

2. ANAF a colectat în primul trimestru la bugetul statului venituri de 97,13 miliarde de lei, cu 2,37 miliarde de lei (2,5%) peste planul de 94,76 miliarde de lei stabilit de către Ministerul Finanțelor. (Profit.ro)

3. Instalarea unor echipamente de stocare a energiei este principala urgență a sistemului energetic național, spune Sebastian Burduja, ministrul de resort. Potrivit acestuia, situația de duminică, atunci când timp de câteva ore au fost prețuri negative pe piața de energie din cauza consumului mic, a arătat că lipsa stocării a pus în dificultate stabilitatea sistemului energetic. Românii care accesează programul Casa Verde pentru panouri fotovoltaice ar trebui obligați să-și instaleze și capacități de stocare, a spus Burduja. (Hotnews)

4. Avocatul Poporului a criticat dur proiectul de Ordonanță de Urgență prin care ministrul Ligia Deca încearcă să își modifice pentru a treia oară propriile Legi ale învățământului. În cadrul unei analize asupra propunerii ministrului de a introduce camere de supraveghere video-audio în toate școlile, fără consimțământul profesorilor, elevilor și părinților, instituția atrage atenția că aceasta ar încălca regulamente europene și legi din România. În plus, Avocatul Poporului argumentează că supravegherea permanentă echivalează cu prezumarea tuturor copiilor și a tinerilor drept delincvenți. (Edupedu)

Din Cronica de Tehnologie: Microsoft se face vinovată de o serie de erori care ar fi putut să fie evitate în cazul atacului cibernetic prin care hackerii chinezi au accesat e-mail-urile oficialilor guvernamentali americani – aceasta este concluzia raportului independent realizat de Cyber Safety Review Board. Gigantul american, care vinde soluții de securitate cibernetică, este acuzat, printre altele, de „practici de securitate cibernetică de calitate inferioară” și lipsă deliberată de transparență. (Washington Post)

5. Proiectul care propune creșterea amenzilor de la 100 la 5.000 lei pentru tăierea ilegală a copacilor pentru persoane fizice a fost respins de consilierii PNL și PSD din Consiliul General. Bucureștiul a pierdut în ultimii ani zeci de hectare de spațiu verde, arborii fiind tăiați ilegal de dezvoltatorii imobiliari, unul dintre motive fiind amenda cuprinsă între 50 și 100 de lei pentru persoane fizice. (Profit.ro)

6. Publicațiile Financial Times și The Wall Street Journal au abordat miercuri subiectul succesiunii la șefia NATO și au scris că premierul olandez Mark Rutte este favorit, în ciuda rezervelor exprimate de Turcia, Ungaria și Slovacia. Candidatura depusă de Klaus Iohannis ”nu este văzută ca o alternativă reală” la Rutte de majoritatea statelor membre, scrie FT, în timp ce WSJ susține că momentul ales de Iohannis pentru a-și anunța candidatura ”a iritat mulți diplomați ai Alianței”. (G4Media)

7. Numărul societăților comerciale și al persoanelor fizice autorizate (PFA) intrate în insolvență în primele două luni din 2024 a fost de 1.120, în creștere cu 13,48% față de perioada similară din 2023, când au fost înregistrate 987 de insolvențe. (Profit.ro)

8. WSJ scrie că președintele francez Emmanuel Macron le-ar fi spus președinteului american Joe Biden și cancelarului german Olaf Scholz că dacă trupe franceze ar fi atacate în Ucraina nu va cere ajutorul SUA sau NATO. (Digi24)

Stirea Hope.ro: Oamenii de știință au observat o balenă gri în largul coastei statului Massachusetts, scufundându-se și revenind la suprafață în apele din jurul Nantucket. Descoperirea a fost cu atât mai uimitoare, cu cât se credea că această specie de balene a dispărut din Oceanul Atlantic de 200 de ani.

9. Forțele ruse lansează acum de șapte ori mai multe obuze decât armata ucraineană. Nivelul este mai mult decât dublul ratei de la sfârșitul lunii ianuarie, când Kievul i-a avertizat pe aliați că este depășit cu trei la unu în confruntarea cu Rusia. (Bloomberg)

10. În primele 24 de ore, Xiaomi a primit aproape 90.000 de comenzi pentru primul EV al companiei, peste așteptările analiștilor. Ca urmare, acțiunile au crescut cu până la 16% în prima zi după scoaterea la vânzare a modelului SU7. (Bloomberg)

Ți-ar mai putea plăcea
Economia României a crescut cu 4,4% în al doilea trimestru – Cronica serii
Cronica serii – „Multinaționalele” generează peste 40% din veniturile totale ale statului