8 cărți gastronomice apărute în 2023 în limba română care merită citite – Cronica de Carte

1. „Tava”, de Irina Georgescu, „Zămuri, supe, zupe și năcreli – rețete ardelenești din bătrâni”, de Mircea Groza, „Bucătăria românească la masa Europei”, de Maria Cristea Șoimu și „Dulce Românie, o istorie a deserturilor de la noi”, de Cosmin Dragomir și Adriana Sohodoleanu, sunt printre cele 8 cărți gastronomice apărute în limba română în 2023 care merită citite. (Mindcraft Stories)

2. Între 1 și 8 martie, persoanele care sună la numărul de telefon +40748659110, pot asculta literatură scrisă de femei, în lectura unor scriitoare sau cititoare pasionate (Katia Pascariu, Ruxandra Gîdei, Ioana Nicolaie, Alina Purcaru, Sabina Yamamoto, Irisz Kovacs, Anca Chimoiu și Oana Barbonie), o inițiativă pornită de Editura Vellant. (Link)

3. Pe site-ul Start-up.ro, începând din luna februarie, a apărut o rubrică de recomandări de lectură de la antreprenori și inovatori, de la platforme de împrumuturi de cărți, aplicații de audio books și e-books, sub titlul „Antreprenorii Citesc”.  Astfel, Andrei Pitiș, antreprenor în tehnologie, recomandă volume precum „Pescărușul Jonathan Livingston”, de Richard Bach și „Sapiens”, de Yuval Noah Harari. (Start-up.ro)

4. În zilele de 6, 7 și 8 martie, trei scriitoare din România (Diana Bădica, Simona Antonescu și Corina Ozon) vor discuta cu publicul francez, la Lyon, Chambéry și Grenoble, într-o serie de întâlniri intitulată „Identitățile feminine în literatura română și franceză contemporană”. Discuțiile sunt moderate de scriitoarea Simona Ferrante. (Lectures Plurielles)

5. Știri pozitive din lumea literară:

-Ministerul Culturii a anunțat că a început selecţia titlurilor de cărţi care urmează să fie achiziţionate pentru bibliotecile publice din România, în cadrul Programului Naţional pentru Achiziţia de Cǎrţi şi Abonamente, din Categoria Culturii Scrise (News.ro);

-Înființată pentru prima dată în 2016, inițiativa caritabilă „Donnez à lire” a avut o ascensiune importantă anul trecut: în 2023, 22.000 de cărți au fost strânse de vânzători de cărți și dăruite, în cele din urmă, copiilor (ActuaLitte);

-Un profesor de liceu din Houston deține o bibliotecă secretă în sala de clasă cu cărți interzise de autoritățile statale din Texas (NPR);

-O nouă librărie s-a deschis la Kiev, având numele de Sens, aceasta devenind cea mai mare librărie din Ucraina (The Guardian).

6. „The Revolutionary Temper: Paris, 1748–1789”, de Robert Darnton, „France on Trial: The Case of Marshal Pétain”, de Julian Jackson și „Monet: The Restless Vision”, de Jackie Wullschläger, sunt printre cele mai bune cărți de non-ficțiune ale anului trecut, nominalizate la Premiile Pol Roger Duff Cooper și recomandate de istoricul britanic Susan Brigden. (Five Books)

7. Au trecut aproape 40 de ani de când ultima carte a lui James Baldwin a fost lansată, iar cititorii care-și doresc să citească volumele sale pot începe această incursiune cu cărțile „Camera lui Giovanni”, „Va veni focul” și „Dacă Strada Beale ar putea vorbi”, apărute în traducere românească la Editura Black Button Books. (New York Times)

8. Cele mai vândute cărți din SUA, conform New York Times: la categoria Fiction, pe locul întâi se află pentru a treia săptămână consecutivă volumul „The Women”, de Kristin Hannah; la categoria NonFiction, pe locul întâi se află volumul „Killers of the Flower Moon”, de David Grann (a 117-a săptămână în top), ecranizarea acestei cărți fiind lansată anul trecut în cinematografe. O altă noutate interesantă în top, la categoria ficțiune, cartea „The Chaos Agent”, de Mark Greaney, al 13-lea volum din seria Gray Man. (New York Times)

9. Recomandări cărți în limba română, apariții noi sau reeditări:

-Eseurile despre relații, sexualitate și experiență, de Michel de Montaigne, Editura Herald

-Inside Story, de Martin Amis, Editura Pandora M

-Cum să îți ucizi familia, de Bella Mackie, Editura Nemira

-O istorie erotică a psihanalizei. De la dădaca lui Freud la amanții de azi, de Sarah Chiche, Editura Polirom

-Misiune fără sfârșit, de David Goggins, Editura Litera

-Cum să generezi minți conștiente, de Antonio Damasio, Editura Humanitas

-Fata mecanică, de Anna Mazzola, Editura Humanitas Fiction

-Ultimul vis, de Pedro Almodovar, Editura Litera

-Asistenta Maleficului, de Hannah Nicole Maehrer, Editura Librex

10. Pe scurt, din lumea literară:

-Librăria online Libris.ro a pornit, printr-un chestionar, campania „Lectura, rutina mea de Self-Care”, prin care își dorește să sublinieze rolul pe care cărțile îl ocupă în viața noastră și să afle, printre altele, care este momentul din zi în care cititorii preferă să citească, ce fel de cărți aleg, în ce format, dar și de pe ce tip de raft (Link);

-Un nou roman semnat de Sally Rooney va apărea în această toamnă, având titlul „Intermezzo” (Publishers Weekly);

-Au fost anunțați autorii nominalizați la Premiile J. Anthony Lukas pentru Excelență în Non-ficțiune, printre aceștia numărându-se Ned Blackhawk, Jonathan Eig și Yepoka Yeebo (Columbia Journalism School);

-Editura Bloomsbury Children’s Books va publica pe 15 octombrie volumul „Christmas at Hogwarts”, un nou volum ilustrat din universul Harry Potter (BookSeller);

-Scriitoarea Chimamanda Ngozi Adichie vorbește despre cărțile care i-au schimbat viața (The Guardian);

-O listă de cărți care te ajută să bei mai puțin sau chiar să renunți la alcool (New York Times).

Fotografia săptămânii: O vizită în interiorul celei mai mari colecții de benzi desenate din lume, găzduită de Billy Ireland Cartoon Library & Museum at Ohio State University. Sursa: Hyperallergic.

Ți-ar mai putea plăcea
A fost anunțată a doua selecție pentru Premiul Goncourt 2024 – Cronica de Carte
100 de cărți esențiale care au modelat lumea, în viziunea BBC – Cronica de Carte