Grupul de luptă NATO din România, de la baza Cincu, va avea în componență circa 4.000 de militari aliați din 2025 – Cronica serii

1. Ministerul Finanţelor a început încă de anul trecut o analiză privind impozitul progresiv, discuţia este şi una tehnică şi una politică, dar decizia introducerii acestuia va fi pur politică, a declarat joi Alin Andrieş, secretar de stat în Ministerul Finanţelor. Totodată, reprezentanţii MF prezenţi la eveniment spun că anul 2024 nu va aduce creşteri de taxe şi impozite, dar este un an al analizelor sistemului fiscal. (Digi24)

2. Grupul de luptă NATO din România de la baza Cincu va fi ridicat în 2025 la nivel de brigadă și va avea în componență circa 4.000 de militari aliați, față de ce circa 1.500 din prezent, a declarat joi generalul francez Loïc Girard, Senior National Representative în România și șeful grupului de luptă. (G4Media)

3. Solicitarea gigantului chinez telecom Huawei de obținere a autorizării pentru utilizarea echipamentelor de infrastructură 5G în România a fost respinsă oficial. Decizia de respingere a venit după o hotărâre în acest sens a Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT) din urmă cu circa o săptămână. (Profit.ro)

4. Autorităţile naţionale de mediu au anunţat că o masă de aer încărcată cu praf saharian traversează România, până vineri seară. Cele mai mari concentraţii se vor înregistra în regiunile vestice şi sud-vestice ale ţării. (News.ro)

Din Cronica de Tehnologie: Imaginile controversate generate de Gemini vin ca urmare a unei corecții făcute în vederea reducerii părtinirilor de gen sau de rasă a modelului lingvistic. Însă, compania nu a luat în calcul și efectele acestei corecții asupra adevărului istoric. (Bloomberg)

5. Arhiepiscopul Tomisului, IPS Teodosie, a fost atenţionat verbal de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, pentru acuzaţiile care i-au fost aduse („răzvrătire, indisciplină şi presiune publică”), după ce a insistat în repetate rânduri pentru ridicarea Arhiepiscopiei Tomisului la rang de mitropolie, deși nu ar îndeplini criteriile. (Hotnews)

6. Germania a fost acuzată de un „abuz flagrant de informații (clasificate)” după ce a dezvăluit că soldații britanici sprijină forțele ucrainene care lansează rachete Storm Shadow cu rază lungă de acțiune. (G4Media)

7. Un scandal politic a izbucnit în Australia după ce agenția de informații a țării a declarat că un fost politician, care nu a fost numit, a „vândut” țara unei agenții de spionaj străine „agresive și cu experiență”. (FT)

8. Președintele Statelor Unite a semnat un ordin executiv menit să limiteze vânzarea datelor personale ale americanilor către anumite țări. Ordinul vizează, în mod special, vânzarea datelor de localizare, financiare, biometrice și de sănătate către companii din Rusia, China, Iran, Coreea de Nord, Cuba și Venezuela. (Engadget)

Din Cronica de Turism: Cele mai multe magazine din aeroportul Henri Coandă din București sunt înschise până spre finalul lunii martie, ca urmare a încetării contractului de asociere pentru spațiile duty paid. În perioada următoare spațiile comerciale vor fi pregătite pentru a funcționa conform noului contract de închiriere. (Boarding Pass)

9. Cea mai recentă schemă de geoinginerie extremă implică aspirarea apei din stratosferă, oamenii de știință sugerand deshidratarea unui strat al atmosferei Pământului pentru a combate încălzirea globală. (Gizmodo)

10. Generații de paleontologi au admirat o reptilă fosilizată asemănătoare șopârlei Tridentinosaurus antiquus, veche de 280 milioane de ani, descoperită în Alpii italieni în 1931. Considerat a fi unul dintre exemplarele cele mai bine conservate ale speciei, paleontologii credeau că există chiar urme de piele carbonizată la suprafață. Acum tehnicile moderne de imagistică au dezvăluit că această fosilă este de fapt o sculptură acoperită cu vopsea neagră. (TheGuardian)

Ți-ar mai putea plăcea
Senatorii au votat ca instituțiile statului nu vor mai solicita firmelor și populației documente emise tot de stat – Cronica serii
Ministerul chinez de Externe: Ucraina s-a declarat gata pentru dialog și negocieri cu Rusia pentru obținerea păcii – Cronica serii