Indicatorul de încredere în economie a scăzut în februarie – Cronica dimineții

1. Indicele Prețurilor de consum (IPC) calculat de Institutul Național de Statistică arată că din 2021 până în 2024 (anii cu inflație severă), coșul mediu la alimente a crescut cu 40% (față de 29% cât e media europeană, conform Eurostat). Situația din piață e, însă, mult mai severă, mai ales pentru persoanele sau gospodăriile în care alimentele reprezintă peste 30% din totalul cheltuielilor. Inflația e simțită mai puternic la nivelul coșului de bază, unde prețul produselor s-a dublat. (CursdeGuvernare)

2. Indicatorul de încredere în economie a scăzut în februarie, pe fondul deteriorării datelor din toate sectoarele de activitate, cu excepția construcțiilor. Indicatorul de încredere în economie (economic sentiment indicator – ESI) a fost de 101,3 puncte în februarie, față de 102,2 puncte în ianuarie. (Profit.ro)

3. România mai avea în stoc 3,14 milioane de doze de vaccin antiCovid-19, majoritatea de la Pfizer, în decembrie 2023, conform informaţiilor Ministerului Sănătăţii. Guvernul a distrus peste 6,8 milioane de doze de vaccin antiCovid de la începutul pandemiei până la finalul anului 2023. (Economica)

4. Luna februarie 2024 înregistrează un record în ceea ce privește temperatura medie, fiind aproape să devină cea mai călduroasă luna februarie de când se fac măsurători în România. Șefa ANM, Elena Mateescu, a subliniat că nu doar temperaturile ridicate sunt un record, ci și „abaterile termice pozitive față de normele specifice”. (Libertatea)

5. Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a anunţat că alegerile prezidenţiale vor avea loc în 15 şi 29 septembrie, iar în 8 decembrie se vor desfăşura alegerile generale. ”În coaliţie aşa am stabilit, urmează ca PNL să treacă aceste date, cred că duminică, prin votul din interiorul partidului”, a arătat el. (News.ro)

6. Ministrul Cercetării a declarat că astăzi România face faţă zilnic la un volum de 25.000- 50.000 de atacuri cibernetice şi sunt zile în care unul din cele 50.000 de atacuri reuşeşte, în proporţie de peste 90% dintr-o eroare umană. (News.ro)

7. Numărul solicitanţilor de azil în Europa a depăşit în mod semnificativ pragul de un milion anul trecut, conform Agenţiei Uniunii Europene pentru Azil, cu sediul în insula mediteraneană Malta. S-au înregistrat un total de 1,14 milioane de cereri în cele 27 de state membre ale UE, Norvegia şi Elveţia, cu 18% mai mult decât în anul precedent. Majoritatea solicitanţilor provin din nou din Siria, ţară aflată în război civil, urmată de Afganistan. (G4Media)

8. Joe Biden rămâne „apt” pentru a-și îndeplini atribuțiile și nu au existat schimbări semnificative în starea sa de sănătate, a declarat medicul său, la finalul examinării medicale anuale a liderului în vârstă de 81 de ani, ultima înainte de alegerile din noiembrie. (Hotnews)

9. Un număr de 32 de organizații media europene au intentat un proces împotriva Google, solicitând daune de aproximativ 2,1 miliarde de euro. Procesul vizează practicile de publicitate digitală ale gigantului tehnologic american, grupurile media susținând că au „suferit pierderi din cauza unei piețe mai puțin competitive”. (Profit.ro)

10. Senatorii francezi au votat miercuri pentru a introduce dreptul la avort în constituția țării. Dacă proiectul de lege va fi aprobat cu votul a trei cincimi din parlament, Franța va deveni prima țară din lume care va asigura constituțional dreptul la avort. (Digi24)

Fotografia dimineții – La aproape 54 de ani, Naomi Campbell continuă să defileze pe podium, prezentând o creație Dolce & Gabbana la săptămâna modei din Milano. Claudia Greco/Reuters:

Ți-ar mai putea plăcea
Ucraina va începe săptămâna aceasta un dialog cu Statele Unite privind garanţiile de securitate – Cronica dimineții
Elena Lasconi: Nicușor Dan ar fi „super îndreptățit să fie candidatul USR la prezidențiale” – Cronica dimineții