11 milioane de români n-au citit nicio carte în ultimul an – Cronica de acarte

1. Ultimele date ale Institutului Național de Statistică arată că 11 milioane de români nu au citit nicio carte în ultimul an. Dintre cei care citesc, cei mai mulți sunt din mediul urban – aproape 40%, în vreme ce în mediul rural, numărul celor care citesc este de doar puțin peste 18%. România este pe ultimul loc în Uniunea Europeană la consumul de carte. (Euronews)

2. Între 26 februarie și 2 martie 2024, va avea loc la Berlin festivalul “Don’t Look Back”, care va reuni scriitori și artiști din România și Moldova. Printre scriitorii invitați se numără Radu Găvan, Cătălin Dorian Florescu, Tatiana Țîbuleac, Moni Stănilă și Augustin Cupșa. (Link)

3. „Starul”, de Yukio Mishima (Editura Humanitas Fiction), „Prin celălalt capăt al telescopului”, de Rabbih Alameddine, „Crossroads” de Jonathan Franzen (ambele, la Editura Polirom) și „Sentința”, de Louise Erdrich (Curtea Veche Publishing), sunt printre traducerile în limba română cele mai reprezentative din 2023, din domeniul beletristicii, în viziunea criticului literar Bogdan-Alexandru Stănescu. (Blog Cărturești)

4. Librăria online Libris a încheiat anul 2023 cu o cifră de afaceri de 80 milioane lei, în creştere cu 20% faţă de 2022. Libris.ro a vândut anul trecut peste 2,5 milioane de produse, cu o medie a comenzii înregistrate la nivel naţional de 125 lei. Cărţile pentru copii domină topul categoriilor, la nivelul tuturor judeţelor, urmate de beletristică. Interesul pentru cărţi în limba engleză se menţine crescut şi a înregistrat în 2023 o creştere cu 30%. (News.ro)

5. Știri pozitive din lumea literară:

-Tinerii din Generația Z (cei născuți între 1997 și 2012) au început să citească din ce în ce mai mult, considerând că „cititul este sexy”. Cercetările de la Nielsen BookData subliniază că generația Z favorizează cărțile în format de hârtie, ce reprezintă 80% din achizițiile din noiembrie 2021 până în 2022 (The Guardian);

-O librăria din North Carolina a salvat mii de cărți care fuseseră interzise în Florida: magazinul din Asheville a primit opt ​​tone de cărți interzise sau cenzurate și le trimite acum oricui le solicită – multe dintre ele se întorc înapoi în Florida (Washington Post);

-În SUA a luat avânt deschiderea unor librării speciale pentru cărțile romantice. Vânzările anuale de romane de dragoste s-au dublat în ultimii trei ani, de la 18 milioane în 2020 la 36 milioane în 2023, susținute parțial de BookTok. În același timp, numărul librăriilor axate pe cărți de dragoste din SUA a crescut de la doar două la cel puțin 15 (The Guardian).

Din Cronica de tehnologie: Un judecător american a decis că OpenAI va trebui să se apere în tribunal față de acuzațiile conform cărora și-a antrenat AI-ul procesând cărți protejate prin drepturile de autor fără a avea acordul. Același judecător a respins, pe de altă parte, o serie de alte acuzații, inclusiv pe cele privind încălcarea legislației Digital Millennium Copyright. (Bloomberg)

6. Romancierul Stephen Buoro recomandă mai multe cărți care ne vor ajuta să cunoaștem mai bine Lagos, cel mai mare oraș al Nigeriei, printre care „O lume se destramă”, de Chinua Achebe (la noi, la Editura Polirom), „Drumul înfometat”, de Ben Okri (Editura Univers), „Tărâmul făgăduinței”, de Chris Abani (Editura Niculescu) și „Americana”, de Chimamanda Ngozi Adichie (Editura Black Button Books). (New York Times)

7. „The Shortest History of Economics”, de Andrew Leigh, „Vagabond Princess: The Great Adventures of Gulbadan”, de Ruby Lal și „How the World Made the West: A 4,000-Year History”, de Josephine Quinn, sunt printre cele mai așteptate cărți de non-ficțiune ale începutului de an 2024. (Five Books)

8. Cele mai vândute cărți din SUA, conform New York Times: la categoria Fiction, pe locul întâi se află o noutate, respectiv volumul „The Women”, de Kristin Hannah; la categoria NonFiction, pe locul întâi se află volumul „Killers of the Flower Moon”, de David Grann (a 115-a săptămână în top), ecranizarea acestei cărți fiind lansată anul trecut în cinematografe. Alte două noutăți interesante în top, la categoria ficțiune, respectiv volumele „The Teacher”, de Frieda McFadden, și „Bride”, de Ali Hazelwood. (New York Times)

9. Recomandări cărți în limba română, apariții noi sau reeditări:

-Cantemireștii. Aventura europeană a unei familii princiare din secolul al XVIII-lea, de Ștefan Lemny, Editura Polirom

-Vreau să devin fotbalist, de Ciprian Stoica, Pilot Books

-Castelul din orașul meu, de Ioana Bâldea Constantinescu, Editura Litera

-Explozii controlate, de Hristina Doroftei, Editura Tracus Arte

-Ultima familie tradițională, de Andrei Dosa, Editura OMG

-Numere fantastice și unde le găsesc. O aventură cosmică de la zero la infinit, de Antonio Padilla, Editura Trei

-Elon Musk, de Walter Isaacson, Editura Publica

-Inside Story, de Martin Amis, Editura Pandora M

-Nicio slujbă nu-i ușoară, de Kikuko Tsamura, Editura Polirom

10. Pe scurt, din lumea literară:

-O nouă ediţie a romanului „Zona de interes” de Martin Amis, cartea care stă la baza ecranizării cu acelaşi titlu, în regia lui Jonathan Glazer, considerat unul dintre cele mai importante filme ale acestui an, cu cinci nominalizări la Premiile Oscar, este în librăriile din ţară. Volumul a fost publicat la Editura Pandora M, Colecția Anansi World Fiction (News.ro);

-Detalii din vasta bibliotecă personală a lui Charles Darwin, de la o lucrare despre cobai epileptici până la romanul lui Elizabeth Gaskell pe care îl adora, sunt publicate online pentru prima dată în întregime (News.ro);

-Romancierul Jo Nesbo va reveni în această toamnă cu un nou thriller, intitulat „Blood Ties” (BookSeller);

-Naomi Klein (cu volumul „Doppelganger: A Trip Into the Mirror World”) și Madhumita Murgia („Code-Dependent: Living in the Shadow of AI”) sunt printre scriitoarele nominalizate la Women’s Prize for Non-Fiction, ediția inaugurală (BookSeller);

-În cadrul unei licitații organizate de Christie’s, un exemplar al volumului „Les Voyages du Sieur de Champlain Xaintongeois” a fost vândut cu suma de 1.225.000 Euro, devenind a doua cea mai scumpă carte de călătorie din lume (ActuaLitte);

-7 cărți despre femei violente (Electric Literature);

-Cărțile preferate ale actriței Gillian Anderson (Radical Reads).

Fotografia ediției: Oodi, biblioteca din Helsinki (capitala Finlandei) se află printre bibliotecile viitorului, în viziunea The Guardian. Fotografie de Subodh Agnihotri/Getty Images. Sursa: The Guardian.

Ți-ar mai putea plăcea
Scriitorii Richard Ford, Mihail Șîșkin și Mathias Enard, printre invitații FILIT Iași 2019 – Cronica de Carte
Cele mai apreciate 100 de romane Young Adult din toate timpurile – Cronica de Carte