Oamenii de știință au bioprintat 3D un țesut cerebral funcțional – Cronica de Tehnologie

1. Oamenii de știință de la Universitatea din Wisconsin-Madison au bioprintat 3D un țesut cerebral funcțional. Aceștia au folosit o metodă care oferă mai mult control, stratificând cerneala bio pe orizontală, în loc de verticală. Rezultatul a fost un țesut suficient de rezistent pentru a-și păstra structura, dar și maleabil pentru a ajunge suficient oxigen la neuroni. (Pocsci)

2. CERN va construi un accelerator de trei ori mai mare decât cel actual, care va ajuta cercetătorii să descopere mai multe mistere ale universului. Future Circular Collider, care va costa €20 de miliarde, va ciocni particulele subatomice cu o energie maximă de 100 TeV, mult peste cei 14 TeV la care ajungea LHC. (The Guardian)

3. Oamenii de știință au apelat la AI pentru a descifra papirusurile de la Herculaneum, carbonizate de erupția Vezuviului în 79 d.Hr. Pâna acum, au fost recuperate în jur de 800 de papirusuri (din zeci de mii care încă sunt îngropate) ce aparțineau socrului lui Julius Caesar, care deținea o librărie imensă de lucrări istorice, filosofice și din alte domenii, semnate, printre alții, de Eschil, Sappho și Sofocle. (Bloomberg)

4. Guvernatorul Băncii Naționale, Mugur Isărescu, a fost ținta unor filmări deepfake, care-l arătau promovând investiții frauduloase. Asta după ce, anterior, în același tip de deepfake-uri, cu aceleași teme, apărea Prim Ministrul Marcel Ciolacu. (Profit.ro)

5. YouTube s-a răzgândit, după doar câteva săptămâni, și spune acum că are în plan dezvoltarea unei aplicații native pentru Vision Pro. Între timp, compania va încerca să rezolve și problema filmărilor panoramice care nu se văd pe noua cască lansată de Apple. (News.ro)

6. Snap disponibilizează în jur de 500 de oameni, adică 10% din forța de muncă. Compania a făcut disponibilizări în mai multe rânduri în ultimii doi ani, o astfel de rundă având loc în august 2022, când au fost disponibilizați 20% dintre angajați. (Profit.ro)

7. Oamenii de știință au stabilit o nouă metodă pentru estimarea timpurie a direcției de ejecție a masei coronale în spațiu. Metoda evaluează urmele indirecte ale ejecțiilor de masă coronală (așa-numitele întunecări coronale) pentru a estima direcția de propagare a acestora. Identificarea timpurie a ejecțiilor de plasmă solară ar putea ajuta la reducerea efectelor negative asupra sistemelor de comunicații și funcționarea altor tehnologii. (Phys)

8. Microsoft și site-ul Semafor au semnat un acord, prin care acesta din urmă va folosi instrumentele AI ale gigantului american pentru a crea conținut. Într-o secțiune dedicată special și numită Signals, vor fi publicate materiale create de jurnaliștii cu ajutorul AI-ului. (Engadget)

9. Utilizatorii care uită codul de acces la Vision Pro trebuie să se ducă la unul din magazinele companiei sau să trimită casca prin poștă la un centru AppleCare pentru resetare. Resetarea presupune, bineînțeles, ștergerea întregului conținut. (Bloomberg)

10. Studenții de la Universitatea din Rochester au dezvoltat un sistem accesibil de bioprintare 3D care reproduce substanțele chimice găsite în plante, inclusiv în cele aflate pe cale de dispariție. Sistemul este unic deoarece printează drojdie și bacterii modificate genetic în hidrogeluri separate, care sunt apoi scufundate în nutrienți. (Phys)

Ți-ar mai putea plăcea
Lansarea pe piață a smartphone-ului iPhone SE 4 ar putea fi amânată sau chiar anulată – Cronica de Tehnologie
New York City dă în judecată Hyundai și Kia, pe care-i acuză că au vândut mașini ce pot fi furate prea ușor – Cronica de Tehnologie