Cronica serii – Amnistierea fiscală pentru firme ar putea șterge până la 50% din datoriile la taxe

1. Modificările Codului Penal şi Codului de procedură penală au fost adoptate azi in Camera Deputaţilor, care este Cameră decizională, următoarele etape fiind controlul de constituţionalitate şi promulgarea. PNL a anunţat deja că va sesiza CCR. Proiectul de modificare a Codului de procedură penală a fost adoptat cu 181 de voturi „pentru” şi 83 „împotrivă”, iar cel demodificare a Codului penal a fost adoptat cu 180 de voturi „pentru” şi 81 „împotrivă”. (News.ro)

2. Companiile cu datorii la stat ar putea beneficia, pe lângă anularea accesoriilor, și de o ștergere de până la 50% din principalul datoriilor, potrivit unui proiect de amnistie fiscală pentru firme, aflat în prezent în lucru la Ministerul Finanțelor, au declarat surse oficiale. Proiectul ar urma să fie prezentat public după sărbătorile de Paște. Modul în care cei de la Finanțe se gândesc să implementeze amnistia fiscală pentru firme este asemănător actualului proces de eșalonare a datoriilor. (Profit.ro)

3. Forma finală a proiectului Legii Turismului a fost aprobată de Guvern și va fi transmisă Parlamentului pentru aprobare. Proiectul include o serie de prevederi privind patrimoniul turistic, cu reglementări privind regimul construcțiilor în zone turistice, inclusiv plaje, și instituie un sistem național de colectare și interpretare a datelor pentru o evaluare cât mai exacă a veniturilor din turism. Printre prevederi se regăsește însă și posibilitatea inspectorilor în turism de a verifica firmele fără a se identifica în prealabil, pretizând că sunt turiști, precum și obligația proprietarilor de a se înregistra în prealabil la Ministerul Turismului pentru a închiria imobile pe site-uri specializate precum Airbnb. (Profit.ro)

4. La finele lui 2018, România se situa în rândul statelor membre UE cu un nivel redus al datoriei guvernamentale raportate la Produsul Intern Brut (35%), însă în trimestrul patru 2018 comparativ cu trimestrul trei 2018 România a avut cea mai mare creștere a acestui raport dintre toate statele membre UE, un avans de 0,8 puncte procentuale, de la 34,2% din PIB în T3 până la 35% din PIB în T4, arată datele publicate de Eurostat. (Profit.ro)

5. Preşedintele Klaus Iohannis a acceptat miercuri miniştrii interimari propuşi de premierul Viorica Dăncilă, astfel că Ana Birchall, Eugen Teodorovici şi Radu Ştefan Oprea vor prelua temporar ministerele Justiţiei, Fondurilor Europene şi Românilor de pretutindeni. (News.ro)

6. Centrul Național de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică (CERT-RO), instituție aflată în subordinea Ministerului Comunicațiilor, va lansa, pe 2 Mai, un număr unic pentru raportarea atacurilor cibernetice. “Persoanele fizice, companiile și autoritățile publice vor putea raporta atacurile cibernetice la numărul 1911, apelabil din orice rețea de telefonie, și vor beneficia prin call center, la nivel primar, de servicii de consiliere și remediere în urma acestora”, a declarat ministrul Comunicațiilor, Alexandru Petrescu. Programul call center-ului va fi de luni până vineri, între orele 06.00 și 22.00. (Profit.ro)

7. Dan Barna, președintele USR, renunță la serviciile de consilier ale lui Andrei Caramitru. Măsura a fost anunțată la scurt timp după o postare în spiritul obișnuit deja al lui Caramitru: parlamentarii care au votat modificările la Codurile Penale ar trebui să meargă „la pușcărie” sau „să moară de foame în exil”. Andrei Caramitru, fiul cel mare al actorului Ion Caramitru și fost consultant financiar la mai multe companii occidentale, nu mai este consilierul personal al președintelui USR, Dan Barna, însă rămâne membru al partidului. (EuropaLibera)

8. China folosește sateliții americani pentru a-și întări puterea militară și poliția. Sateliții vânduți de Statele Unite către Asia Satellite Communications din Hong Kong, care le închiriază mai departe altor clienți, printre care și statului chinez, au fost folosiți inclusiv împotriva minorităților din Tibet și Xinjiang în urmă cu 10 ani. (WSJ)

9. Un adolescent care a fost acuzat pe nedrept de furtul din magazinele Apple pe baza identificării faciale dă în judecată compania americană pentru $1 miliard. (Profit.ro)

10. Jennifer Garner, actriţă, antreprenoare şi activistă pentru drepturile copiilor, a fost desemnată de revista People cea mai frumoasă femeie a anului 2019. Publicaţia a explicat că a ales starul în vârstă de 47 de ani pentru cariera în actorie şi munca ei în scopuri caritabile şi pentru felul în care îşi creşte cei trei copii pe care îi are cu fostul soţ, Ben Affleck. (News.ro)

Fotografia serii – Kim Jong-Un, liderul nord coreean, zâmbește după întâlnirea cu guvernatorul regiunii din Rusia unde se va întâlni cu Vladimir Putin. Shamil Zhumatov/Reuters:

Ți-ar mai putea plăcea
Ministrul Educației: „Nu mai putem pune presiune pe copii pentru că nu ajungem la rezultate” – Cronica serii
România are mai puțini megawați instalați decât la 31 decembrie 1989 – Cronica serii